Весела Коледа от семейство Кари: Финландците плащат по 200 евро за надпис върху украинска ракета

Страната е най-големият източник на дарения след САЩ
10 яну 2023 20:00, Нели Христова
234
Весела Коледа от семейство Кари: Финландците плащат по 200 евро за надпис върху украинска ракета
Снимка: SignMyRocket.com

Последният опит на Москва да нахлуе във Финландия може да е завършил с неудобна кървава баня преди повече от 80 години, но спомените изглежда още са живи в скандинавската държава.

Бивш полковник от финландското военно разузнаване, чийто баща е бил ранен от артилерийски обстрел на Съветския съюз през 1940 г., е един от стотиците финландци, които са платили за да напишат съобщене върху снаряди, използвани за бомбардиране на руски позиции в Украйна.

SignMyRocket.com

, организация с нестопанска цел, която събира средства за украинските въоръжени сили, като позволява на поддръжници да спонсорират боеприпаси, съобщи, че Финландия се е превърнала в най-големия източник на дарения след САЩ.

След като прекара десетилетия като нарицателно за предпазлив неутралитет и се отнасяше изключително внимателно първо към Съветския съюз, а след това и към Русия, Финландия беше подтикната от настъплението на президента Путин в Украйна.

Страната кандидатства за присъединяване към НАТО, обяви увеличение с 2 милиарда евро на разходите за отбрана и изпрати на украинците 11 пакета с военно оборудване на обща стойност около 190 милиона евро, включително противотанкови ракети.

Обществеността категорично застана зад тази промяна в политиката, като 58% призовават за още по-голям военен бюджет, 85% споделят, че се тревожат за Русия, а 83% са на мнение, че финландската територия трябва да бъде защитавана на всяка цена.

Редица видни финландци стигнаха толкова далеч, че платиха на SignMyRocket най-малко по 200 евро на брой, за да бъдат изписани техните послания върху 155-милиметровите артилерийски снаряди на Украйна.

Марти Кари, бившият помощник-началник на финландското военно разузнаване, който сега е професор в университета в Ювяскила, избра думите: "Весела Коледа от семейство Кари!"

Той написа в Twitter: "През февруари 1940 г. баща ми беше ранен от фрагмент от снаряд, докато се бореше с руската агресия в Карелския провлак. Семейството ни имаше шанса да изстреля 155-милиметров артилерийски снаряд с посветително писмо срещу агресорите, атакуващи Бахмут тази Коледа. Сега сме квит."

Софи Оксанен, писателка и драматург, понякога оприличавана на финландски еквивалент на Маргарет Атууд, също събуди спомени за Зимната война на Финландия срещу нашествениците от Съветския съюз с артилерийския си снаряд.

 

"Тази година парите, които бих похарчил за фойерверки, отидоха за този вид ракета, която да защити Украйна от руска агресия", написа Оксанен в Twitter.

"Имам чувството, че моят финландски дядо изпрати своите пожелания с мен, както и естонският ми дядо, горски брат (антисъветски партизанин), и братята на естонската ми баба, които умират, докато е преследван от НКВД (съветската тайна полиция)."

Не всички във Финландия се чувстват комфортно от внезапното изливане на настроения срещу руската армия. Helsingin Sanomat, водещият вестник в страната, предположи, че някои от съобщенията може да са преминали границата между оправдано морално възмущение и дехуманизиращо възмущение.

Кати Парпей, преподавател по руска история, каза пред вестника, че е имало възраждане на древната "русофобия" във Финландия и стария "дух на отмъщение".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


234
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Сата НАТО. Кво та осени ? Да не би вече да ставаш просветен и да та обявят за светец приживе ?
11
21
 
27
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 1 година
Тия изтрещяли финландци ми напомнят на привърженичките на Грета Тунберг- екоактивистите дето заливат картини с боя в музеи. То бива простотия....
10
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да не само файландцити да прочетат нарочен отсрещен запис "И след мен само тишина".
9
30
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво на фините! Ха-ха-ха! Само България се изложи с късната реакция за изпращане на оръжие за братска Украйна...
8
20
 
29
 
! Отговори
До 3 преди 1 година
Я пиши нещо за Русия тавариш, как са там бедните, има ли такива изобщо? Пиши за прага на бедност във Финландия и Русия
7
20
 
11
 
! Отговори
Ердоган преди 1 година
А иначе с членството в НАТО какво става?
6
26
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Съседи семейство двама мъже които нощем спят в едно легло и практикуват анални сношения - мъж с мъж. И които имад две осиновени деца на възрастта на моите деца. Не, мерси! Никога Европа. Какво да обяснявам на моите деца, как да обясниш на дете такова извращение.
5
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трагикомично!
4
37
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цивилизования свят е с Украйна. С Русия са Иран, Северна Корея, разни африканци и тумба български амеби русофили
3
35
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Още 60 000 финландски семейства са под прага на бедността! Енергийната криза и инфлацията бързо намаляват покупателната способност на населението и затова тази Коледа мнозина ще трябва да спестят от подаръци дори за децата. Порталът предоставя коментар на психолог по този въпрос."Можете да кажете на децата, че тази година нашето семейство няма възможност да помогне на Дядо Коледа толкова, колкото преди. Или да им кажете, че сега има много бедни деца, които се нуждаят от подаръци повече от нас", предлага съветите си психологът Кирсти Лонка
2
29
 
26
 
! Отговори
БАНко преди 1 година
НАТООВЦЕТЕ НЯМАТ ПОЧИВКА !!!
1
38
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво на финладците, евала