СЗО: Хиляди украинци имат комплексни травми от войната

Те се нуждаят от нуждаят от рехабилитация и оборудване
8 мар 2023 08:28, Елка Василева
38
СЗО: Хиляди украинци имат комплексни травми от войната
Снимка: архив, БГНЕС

Хиляди украинци са получили комплексни травми, свързани с войната, и се нуждаят от рехабилитация и оборудване, за да им се помогне, предаде Ройтерс, позовавайки се на изявление пред журналисти на високопоставен представител на Световната здравна организация (СЗО).

Тези наранявания включват фрактури, ампутации, увреждания на гръбначния стълб, черепно-мозъчни травми и изгаряния, каза д-р Сатиш Мишра от регионалния офис на СЗО за Европа.

Нападения срещу здравни заведения, намален брой здравни работници поради разселване и недостиг на електроенергия - всичко това води до затруднения за нуждаещите се да получат помощ, добави той.

Дори преди войната, през 2019 г., едва половината от населението в Украйна е могло да се възползва от рехабилитация, най-вече при незаразни заболявания като сърдечносъдовите или при диабет, каза друг служител на СЗО. Според него оттогава насам пандемията и войната значително са засилили нуждата от рехабилитация, което е неотложен въпрос.

По данни на СЗО за сравнение през 2019 г. близо двама от всеки 5 души в европейския регион са страдали от заболяване, което би могло да се нуждае от рехабилитация.

Русия нарича действията си в Украйна "специална военна операция" и твърди, че тя не е насочена срещу цивилни.
(БТА, Светослав Танчев)


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
30
 
! Отговори
българин преди 1 година
Много са пострадалите от руската инвазия.Много дават и живота си за защита на страната си ,но..............Има едни,,юнаци"- украинци с големи лъскавии джипове които срещаме в цялата си държава,нахални,нагли и не спазващи никакви правила и норми ,паркиращи на инвалидни места,държащи се арогантно и нахално.Явно избягали от Украйна за да не се занимават с отбрана на Родината си . Във София и Варна е пълно с такива ,,баровци"!
4
1
 
22
 
! Отговори
Гого преди 1 година
Ами в Сирия? Афганистан, Ирак?
3
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И за преди 2019 , пак ли Русия е виновна.
2
3
 
26
 
! Отговори
WHO преди 1 година
А милиарди ваксинирани имат комплексни травми от СЗО и пандемията.
1
1
 
28
 
! Отговори
СЗО да го духа преди 1 година
СЗО да го д у х а!