Сеитбата започва: Фермери в Украйна рискуват живота си сред мини

Няколко селскостопански работници бяха ранени или убити
5 апр 2023 18:32, Нели Христова
82
Сеитбата започва: Фермери в Украйна рискуват живота си сред мини
Снимка: БГНЕС

Първият път, когато Александър Хаврилюк се върна във фермата си, след като беше щурмувана и окупирана от руските войски, сълзите се стичаха по лицето му, когато видя какво са оставили.

Фермерските му сгради бяха почти напълно унищожени, тежки машини на стойност милиони долари бяха оставени в руини, а миналогодишната реколта от пшеница била изпепелена.

Но най-неотложният проблем за Хаврилук били противопехотните мини, които бяха заровени в неговите 12 квадратни мили околни ниви.

Сега 69-годишният мъж ги изкопава на ръка в отчаян опит да разчисти някои от полетата си преди сезонът на засаждане да започне в началото на април.

"Страхувах се", казва Хаврилюк пред CNN. "Но трябва да сея".

Досега той казва, че е премахнал около 20 мини от полетата си във Валика Комишуваха, близо до град Изиум, използвайки само металотърсач, който сам е закупил.

"Отиваш, намираш мината, вземаш пръчка, почукваш я, за да определиш размера, и след това я изкопаваш", обяснява той. "А след това я вдигате внимателно и я изваждате."

Работата е опасна, признава той, но добавя: "Нямам друг избор."

Фермерите в цяла Украйна са изправени пред тежък избор: да почистят полетата от експлозиви, за да се подготвят за сезона на засаждане, или да обмислят още една година без доходи.

Руската инвазия вече задуши износа на зърно от Украйна, една от големите житници в света, и допринесе за рязкото покачване на цените на основни продукти като хляб и зърнени храни, дори със сделка с посредничеството на ООН, която позволи преминаването на украински кораби през Черно море.

Украинските военни изчисляват, че около една трета от страната в момента е замърсена от неексплодирали боеприпаси, което застрашава тазгодишната реколта, като оставя огромни площи плодородна земя да лежат в латентно състояние поради смъртоносните останки от война, която все още се води.

През последните месеци няколко селскостопански работници бяха ранени или убити, работейки на нивите си, включително 65-годишен мъж, който почина незабавно, когато стъпи върху експлозив близо до село Червоне в Южна Украйна, според местни власти.

Вече се провеждат операции по разминиране на полетата, но това е бавна и скъпа работа.

Сапьорите на украинските въоръжени сили са обезвредили 45 000 взривни устройства през годината, съобщи официалният медиен център на армията.

HALO Trust, най-голямата организация за разминиране в света, в момента наема 700 служители в Украйна, брой, който те планират почти да удвоят до края на годината.

"Мащабът на замърсяването е огромен и се разпространява в цялата страна", казва пред CNN Майри Кънингам, която ръководи работната група за разминиране на HALO Trust в Украйна. "Мащабът на проблема не е за една организация, това е национално усилие."

Освен че се гарантира безопасността на хората, земеделската земя се превръща в приоритет, за да се "гарантира, че Украйна може да си стъпи на краката", каза Кънингам.

"Най-голямото предизвикателство е липсата на модел", казва Кънингам, с различни видове и плътност на боеприпаси, разпръснати в огромната географска област на Украйна – втората по големина страна в Европа след Русия. "Виждаме противотранспортни мини, метални и пластмасови. Виждаме противопехотни мини. Виждаме противопехотни обвързващи и осколъчни мини на въжета, гранати на въжета и също така виждаме касетъчни боеприпаси."

Той казва, че няма "универсален подход за всички“ към усилията по разминиране, които изискват "специализирани методи", така че става въпрос за "способност да обучим персонала по подходящ начин".

Премахването им ще отнеме години, добавя Кънингам, тъй като те обикновено смятат, че един ден война се равнява на няколко месеца разчистваща работа.

А при активен конфликт, който все още бушува, операциите могат да се извършват само далеч от фронтовите линии на войната, за да се защити безопасността на сапьорите и другия персонал.

Експертите обаче призовават фермерите да не вземат нещата в свои ръце.

"Вдигането на противотанкови мини е изключително опасно", категоричен е Кънингам. "Често има устройства против повдигане, проектирани специално на практика да убиват и нараняват хора, които се опитват да направят това."

Предупрежденията за безопасност обаче няма да спрат Александър Хаврилюк от мисията му.

Той казва, че е изградил фермата си от нулата през последните 25 години и ще възстанови отново, за да гарантира бъдещето на семейството си.

"Най-важното е да изчистя полетата си", казва той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
0
 
0
 
! Отговори
Жиката преди 1 година
Вай,вай..
67
0
 
2
 
! Отговори
До 69 преди 1 година
Укрите , разбира се. Тази статия ме разплака бе ! Пишете по малко , че ревнах и немога да си допия кафето
66
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И кой е поставил мините?
65
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 69Укрите имат оръжие, ама май живата сила е на привършване. "Миролюбивото"НАТО се похвали с още колко хиляди километра е обградило границата на АГРЕСИВНА Русия след приемането на Финландия??!!
64
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
бабите в автобуса ме питаха - абе момче, кой постави тези мини?
63
2
 
3
 
! Отговори
боб марли преди 1 година
ама какво сеят боб за манджа или само ганджа сеят????моля да ни осведомите какво сеят
62
3
 
2
 
! Отговори
Закривай преди 1 година
окрайна!
61
1
 
4
 
! Отговори
komitata преди 1 година
автора енаписал съчинение и еприбрал хонорара за таз веселба -поне да беше прочел малко на таз тема да н епише глупости ккас епочуква и вади мината
60
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е лъжа абсолютна само като ми казва как разминирал , там никой не слага една мина а слагат най малко мина под мина някой път и повече за да е трудно разминирането
59
0
 
1
 
! Отговори
СадиБериВзимай му го преди 1 година
Братя са. Ще ги оставят даже ще ги вардят да засеят. После ще ги вардят докато поливат, плевят и пръскат и така до събиране на реколтата, след което ше я конфискуват и скораби ще я закарат на африканските държави както беше условието руснаците да пусна украинското зърно че било за бедните в Азия, Африка и Латинска Америка, а не за богатите в Европа, де!
58
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И какво? Трябва да им съчувствам ли? Лол
57
1
 
1
 
! Отговори
ХАХАХАХХААХХА преди 1 година
ХАХАХАХАХАХАХ
56
8
 
3
 
! Отговори
СЛАВА УКРАИНИ преди 1 година
ГЕРОЯМ СЛАВА!!! СЛАВА НАЦИИ!!! СМЕРТЬ МОСКАЛЯКОМ!!! ХТО НЕ СКАЧЕТ ТОЙ МОСКАЛЬ!!! И минираме земеделската земя, да не я докопат москалите.Тоя дето вади мините с голи ръце е за Оскар, Златна Малинка, Еми, Златен Глобус и всички останали всевъзможни награди. УКРАИНА ВЕНСЕРЕМОС!!!!!!
55
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Алчните украински фермери пак ще ни намалят цената на олиото и хляба. Нашите кулаци не могат вече да издържат ограбването на Бентлито от устата на сина и дъщерята.
54
2
 
8
 
! Отговори
И защо са преди 1 година
сложили мини укрите,а после реват драматично пред глобалистките псевдомедии?!?!? Пасквилчето за лека нощ деца си го бива,макар че и децата вече не вярват на Укропропагандата,нито на зеления др0гар с кожени дамски панталонки и високи токчета...
53
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Върви Асим през пустинята, а на 10 метра пред него върви жена му. Среща го приятеля му Джамал и му казва: "Братко Асим, в Корана е записано, че жената трябва да се подчинява на мъжа си и да върви след него..да го следва". А, Асим му отговаря:" Братко Джамал, когато е писан светия коран е нямало противопехотни мини".. Върви Селима, върви напред.
52
2
 
11
 
! Отговори
ss преди 1 година
Значи това украинско зърно дето е на всякъде е само плод на нашето въображение.. година без доходи... направо се просълзих ! С пръчка вади мини.. чист Рамбо ! Техника за милиони долари ... по еконта ли са ги пращали към РФ?
51
1
 
16
 
! Отговори
абе преди 1 година
нали русия нахлула в украйна, как ще слагаш мини като нахлуваш някъде! те да не са камикадзета? .....фашистка работа, сами ще се изпотрепят!
50
1
 
13
 
! Отговори
фифи преди 1 година
САЩ при бягството след поражението си във Виетнам изсипаха милиони тонове радиоактивни отрови в земеделските райони на страната.Там ще може да се отглежда годна за ядене продукция след около 300 години.Хвала на САЩ
49
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мен ме интересуват неволите на българските производители. Украинските да се сърдят на поставената да ги ръководи марионетка. Не ни касаат въобще. Имаме си наши проблеми.