Украински министър: Не считайте тази контраофанзива за последна

Дмитро Кулеба поиска значително повече въоръжение
10 май 2023 07:39, Елка Василева
254
Украински министър: Не считайте тази контраофанзива за последна
Снимка: архив, БГНЕС

Външният министър на Украйна, повтаряйки коментарите, направени наскоро от министъра на отбраната на страната, предупреди да не се очаква твърде много от очакваната пролетна контраофанзива на украинската армия, предаде ДПА.

"Не считайте тази контраофанзива за последна, защото не знаем какво ще излезе от нея", заяви външният министър Дмитро Кулеба пред германския вестник "Билд" в коментари, публикувани днес.

Само ако тази офанзива успее да освободи окупираните от Русия територии, тя ще бъде последната, каза той. "Но ако не, това означава, че трябва да се подготвим за следващата контраофанзива".

Кулеба подчерта, че Украйна ще се нуждае от значително повече въоръжение за борбата си срещу руските окупационни сили.

"Защото, за да спечелиш войната, ти трябват оръжия, оръжия и още оръжия", каза той. Много зависи от Германия, чиято оръжейна компания “Райнметал“  е "един вид титан на оръжейната индустрия в Европа, а вероятно и в света".

Германската оръжейна компания “Райнметал“ произвежда популярния танк “Леопард“, припомня ДПА.

В допълнение към боеприпасите, танковете и системите за противовъздушна отбрана Украйна се нуждае преди всичко от бойни самолети. Кулеба разчита на помощ от Берлин, за да се снабди с модерни изтребители F-16. За разлика от танковете "Леопард", по този въпрос решението не трябва да се вземе от Германия, а от САЩ.

"Това, което очакваме от Германия, е да играе активна роля в изграждането на коалиция от държави: Кой ще убеди Съединените щати да натиснат зеления бутон?", попита Кулеба.
(БТА, Пламен Йотински)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


254
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
120
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
През Първата световна война, България, която по това време няма и 4 милиона население, изважда 900 хилядна армия и помита де що има войска по Балканите. Украинците, с тяхното 41 милионно население, при положение, че са нападнати, бомбандирани и богато снабдени с оръжие, не могат да съберат и 100 хиляди човека за хилаво пролетно настъпленийце. Явно им е добре Запада да ги облива с пари, а те да си гледат животеца. Дреме им, че са загубили територии. Това ще свърши. Или се биеш или преговаряш.
119
8
 
4
 
! Отговори
do 124 Замислете се преди 1 година
Докато ти мислиш, рашистите действат. Доказателствата за провеждане на подобни СВО в преибалтийските републики, Молдова и прочие са налице. Ние също не сме защитени от тяхната агресия, още повече, че ни считат едва ли не за тяхна територия. Пасольство извършва активно противобългарска дейност от много време. Курица не птица, Болгария - не заграница
118
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е тя тая май свърши преди да е започнала.
117
3
 
10
 
! Отговори
Замислете се поне ве преди 1 година
Ако някой болен си мисли, че Русия иска да воюва на други територии извън югоизточна Украйна, е напълно промит от военната пропаганда. Слушайте безспорно доказания за достоверен запис на Нюланд и американския посланик в Киев от февруари 2014 г. и ще разберете как САЩ подпали тази поредна война. Просто вникнете какво казват всъщност, за какви държавни сувервнитети говорим и за какво международно право. Четете и докладите на ООН относно издевателствата на неонацистите над рускоезичното население
116
0
 
5
 
! Отговори
Чакат подводниците преди 1 година
Времето било дъждовно!
115
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кулибатa е чао.Някакво еврейско,костюмирано юпии.Некадърник,на който всички са му длъжни.
114
0
 
9
 
! Отговори
OZZY преди 1 година
На Дмитрю Гуеба и всичкото оръжие на света да му пратят, пак ще му е малко!
113
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Че тя не беше почнала кога свърши ?
112
9
 
0
 
! Отговори
до 117 Референдум за преди 1 година
И как подобен референдум ще те опази от руската агресия?
111
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Американските системи за ПВО Patriot, които Вашингтон прехвърли на въоръжените сили на Украйна, ще станат лесна мишена за удари на руската армия, това мнение изрази анализаторът Джеф Леймър в статия за The National Interest .
110
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пригожин вчера ви каза какво става русофили неадекватни... Очаквайте продължение!
109
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Е стопли се и на 98% оръжието е предоставено но следа няма ..." Нещо липсва. Неинформирани сме, защото мълчат за реалните резултати на терен. На територията на цяла Украйна ВС на РФ владят инициативата, знаят кога да бият и къде да бият. Това ясно пролича в нощта на 7-ми срещу 8-ми май при небивалия по своята мощ и мащабност въздушен удар. Руските високоточни планиращи бомби попиляха укромечтите за контраофанзива. Всички обекти са поразени. Целите са постигнати.
108
9
 
8
 
! Отговори
Във вагината на 110 преди 1 година
Ще бъде контраофанзивата! 110 пъти!
107
12
 
10
 
! Отговори
мразя елита преди 1 година
С други думи: пак е тръгнал на просия. Вече е като тв водещ:"Кой ще убеди Съединените щати да натиснат зеления бутон?". Елитите си натискат копчета, за тях обикновените украинци, европейци, руснаци . Не ме интересува кой ще спечели, искаме НОРМАЛЕН живот и сигурност.
106
8
 
9
 
! Отговори
В гъза на Кулеба преди 1 година
Ще има кантраофанзива!
105
1
 
13
 
! Отговори
В гъза ти 109 ще има преди 1 година
контраофанзива.
104
7
 
6
 
! Отговори
Сонтраофанзивата преди 1 година
Стане годишен медиен ритуал -нещо като повишаването на кредитния лимит на САЩ да не банкрутират! Ще има еее още малко ще спечелим и оооопа отлагаме!
103
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ква контраофанзива??
102
10
 
6
 
! Отговори
Царя е гол преди 1 година
Но кравите във форума ме хвалят новине дрехи! Ха ха ха ха!
101
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И отново тука за броячите на чужди пари - от цялостната сума по ленд-лиз договора 2СВ, която русия са получили, те са изплатили едва 3-4% обратно на САЩ. За сравнение Англия са изплатили 18%. Не виждам русофилите да се тръшкате защо русия не си е погасила договора към САЩ.