Украйна пусна тока на окупираната от Русия Запорожка АЕЦ

Всяка от страните обвини другата за спирането на електрозахранването
22 май 2023 18:08, Елка Василева
33
Украйна пусна тока на окупираната от Русия Запорожка АЕЦ
Снимка: архив, БГНЕС

Украйна възстанови електрозахранването на окупираната от Русия Запорожка АЕЦ от своята мрежа след кратко прекъсване, предаде Ройтерс, като се позова на изявление на украинския национален енергиен оператор "Укренерго".

Още по темата
По-рано в атомната електроцентрала в южната част на Украйна се включиха аварийни дизелови генератори, за да се гарантира, че ядреното гориво е охладено и да се предотврати потенциална катастрофа.

Всяка от страните обвини другата за прекъсването на електрозахранването. Според назначен от Русия местен служител Украйна е изключила електрозахранваща линия, а украинската компания "Енергоатом" заяви, че проблемът е бил причинен от руски обстрел.

Украинските власти обявиха, че са били извършени ремонтни дейности. "Укренерго" съобщи, че електроцентралата се превключва (обратно - бел.ред.) към електрозахранване от украинската енергийна система.

Инцидентът разтревожи генералния директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси, който заяви, че ситуацията с безопасността в атомната електроцентрала е "изключително уязвима" и подчерта необходимостта от международна защита.

Въпреки че шестте реактора в Запорожката АЕЦ са спрени, те все още се нуждаят от постоянно електроснабдяване за поддържане на ядреното гориво в тях, което трябва да се охлажда, за да се предотврати евентуално разтопяване. Електроцентралата, най-голямата АЕЦ в Европа, се намира в окупирана от Русия област в Южна Украйна, недалече от фронтовата линия по поречието на река Днепър. Районът около нея многократно е бил обстрелван.

От "Енергоатом" съобщиха, че това е седмият случай на прекъсване на електрозахранването след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна през февруари 2022 г. Украйна заяви, че в резултат на последните руски атаки е било прекъснато електроснабдяване на близо 250 000 потребители в Запорожка област, но електроподаването за повечето от тях е било възстановено. "Укренерго" заяви, че е било възстановено електроснабдяването и на потребителите в Днепропетровска област след руските въздушни удари през нощта.
(БТА, Светослав Танчев)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да почерпят опит от България и да владеят АЕЦ Запорожие на ротационен принцип. 6 месеца да е Руска, 6 месеца Украинска.
8
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да си пускат по един реактор на ротационен принцип и да си го ползват за вътрешни нужди. Голяма философия.
7
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украйна вече е в Белгород. Скоро ще спре тока в Москва!
6
1
 
4
 
! Отговори
Пак преди 1 година
Глупости
5
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Членове 106 и 107 (Capítulo XVII: Acuerdos transitorios sobre seguridad) от Хартата на ООН дават на Русия, като правоприемник на победителя във Втората световна война, СССР, правото да предприема всякакви мерки, включително военни, срещу Германия , Унгария, Австрия, Румъния, България, Финландия, Хърватия, Словения, Чехия, Латвия, Естония, Литва и бивша Украйна за опитите им да възродят нацизма.Ген. сек. Гутериш беше шокиран, когато научи от Путин, че в Устава на ООН има такъв член, който позволява руската специална операция в Украйна.Русия има право да накаже нацистите и да ги лик
4
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Звучи глупаво една ядрена централа да е зависима от външни източници на ток.
3
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украйна спира електрозахранването в Руската Запорожка АЕЦ с цел да предизвика авария тип Чернобил. Но от запад им вдигат пръст заплашително и те пак го пускат.
2
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Бахмут падна, следващият е Часов Яр" обобщава американският журналист Хинкъл разочароващи резултати за Украйна. "Бахмут падна, следващият е Часов Яр. Залужни е в критично състояние. Пролетната контраофанзива не започна. Украйна загуби зашеметяващ брой хора. Зеленски проси из цяла Западна Европа. Лоша седмица за привържениците на Украйна", написа политическият коментатор Джаксън Хинкъл. Според последната точка "лошата седмица" е от месеци.
1
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Всяка от страните обвини другата за спирането на електрозахранването"----------------Е то е съвсем ясно, че за да го пусне Украйна, значи Украйна е спряла тока, какво се правят на улави?