Над 40 000 застрашени след взривената язовирна стена в Украйна

В Херсон водата се е покачила с 3,5 м, над хиляда къщи са наводнени
7 юни 2023 11:16, Елка Василева
57
Над 40 000 застрашени след взривената язовирна стена в Украйна
Снимка: архив, БГНЕС

Масовите евакуации продължават днес в Южна Украйна след частичното разрушаване на язовирната стена на Каховската ВЕЦ, което доведе до наводнение на много места по поречието на река Днепър и за което Москва и Киев си разменят взаимни обвинения, предаде Франс прес.

Още по темата
"Ситуацията е най-тежка в херсонския район "Корабелни". Понастоящем нивото на водата се е покачило с 3,5 метра, над хиляда къщи са наводнение", заяви Олексий Кулеба, заместник-ръководител на канцеларията на украинския президент Володимир Зеленски.

Евакуациите ще продължат днес и през идните дни - те се извършват с автобуси и влакове, поясни Кулеба.

"Има опасност над 40 хиляди души да пострадат от наводненията. Украинските власти евакуират над 17 хиляди души. За съжаление, над 25 хиляди души се намират на територия под руски контрол", заяви вчера главният прокурор на Украйна Андрий Костин.

"Досега са наводнени 24 населени места в Украйна", заяви украинският вътрешен министър Игор Клименко.

Поставените от Русия власти в окупираната територия, която е застрашена от наводненията, заявиха, че евакуират жителите на три населени места.

Поставеният от Москва кмет на Нова Каховка Владимир Леонтиев заяви, че управляваният от него град е наводнен и че са евакуирани 900 жители.

Възможно е земеделски земи в Южна Украйна да се опустинеят още догодина в резултат на наводненията, съобщи вчера украинското министерство на земеделието, цитирано от ДПА. Очакват се негативни последствия за напоителните системи, питейната вода и развъдниците на риба.
(БТА, Божидар Захариев)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
0
 
! Отговори
Алекс преди 10 месеца
Поредното престъпление на руските фашаги.В Хага всичко се записва.
52
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
През ВСВ след масовите бомбардировки по немските язовири, англо-американската тежка авиация успя да разруши само една стена. Язовирна стена не се разрушава с бомби, ракети и снаряди. Тя се взривява в точно определени точки. Трябва човек да е абсолютен *** за да мисли друго.
51
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
ясно 4е руснята го е взривила бяха го минирали още от както ги набиха в Херсон и до взрива там бяха разположени московски войници да имаше там 200-300 руски трупа одавени ок да приемем диверсия на рамбо )) ама така ... другото са си мовсковските ЦИГА... абе ромщини
50
3
 
6
 
! Отговори
БАНко преди 10 месеца
НАТООООООВЦИ , ВЗРИВЕНАТА ......ОТ УКРАЙНА И И ЗАЛЯЛА ЧАСТ ОТ ....РУСИЯ !!!
49
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тия хора от коя част на реката са. От към руския стан ами тогава кой ударил яза ? Урките са.
48
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Аз нямам никакво съмнение че са украинците защото те знаят че "международната общност' ще ги защити. Те са галеници и прокси на САЩ.
47
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Украинците уж че били прихванали всички ракети на руските ама сега видиш ли руските ударили стената ами че те нямат висоточни ракети как са я ударили по точно как са я оцелили . Айде моля ти се.
46
4
 
11
 
! Отговори
Укро терор преди 10 месеца
Сто процентов израз на безсилие от страна на Украйна е този терористичен акт. Самите те се похвалиха преди няколко дни че са много добре подготвени за саботажи в Русия. Нацистите друго не могат освен да нападат беззащитни селца и да отвличат старци в Русия. След загубата на "крепоста Бахмут" който вече е Артьомовск бандеровците са бесни. Ако Русия искаше да взриви язовир това щеше да е Киевското водохранилище а не Каховка който снабдява Крим и АЕЦ Запорожие и наводни левия по нисък руски бряг !
45
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Кога щеше да почва есенното контранастъпление? Тази есен или другата?
44
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Със сигурност не са англичаните. Те нямат интерес. Не че са дали вече десетки милиарди за контранастъпление, а още не са настъпили и на 1 метър.
43
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Не е истина колко са глуппави урките. Ще си издавят хората за едното няма нищо. И за какво да съществуват изобщо такива??
42
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Украйна разбра,че Никога няма да си " върне Крим"! Макар и да е бил Руски някога! Та при положение,че Крим ползваше електричество От тази централа.Украинците просто решиха да в унищожат! И го направиха!! Украйна вече е една Разрушена територия! Всичко там е в Руини!! Русия се настани трайно там и ще постигне целите си!!!
41
3
 
10
 
! Отговори
Вече преди 10 месеца
Не е до последният украинец, вече се изтеглят и унищожават всичко което им е било подарено от Русия. За да и е гадно. Хем руснаците са го строили, и сега пред очите им го използват за оръжие срещу мирни хора пак да им е гадно на руснаците, на украйнците не им пука. Освобождават и повечето с наемници, тази земя не е тяхна така или иначе.
40
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен, добра информация за всички които си мислят че е така със стреляне с ракети и снаряди може да се думне подобна язовирна стена, трябва също да кажем че тези бомби се пускат от много ниска височина при висока скорост, за да се постигне ефекта на подскок и за да е ефективна трябва да попадне на границата на водата при стената, обикновенно са да се взриви стена са пускани по минимум 5-6 подобни бомби и това за далеч по-слаби съоръжения
39
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Няма нужда да спорите кой е взривил стената. Англичаните ще ви кажат. Каквото кажат, това е. Иначе не е по евроатлантическите ценности. Истината ще дойде само по BBC и CNN. Не се опитвайте да мислите! Това е вредно за англичаните!
38
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
до35.Ами няма смисъл да спориш.Тук спрят най вече укрофили с промити мозъци които вярват на всичко което кажат по новините.Ако им кажат че руснаците са взривили и Марс ще повярват.Просто няма смисъл защото мозъците им са тотално промити.Закърнелият бг мозък пълен с простотии няма как да го убедиш в нищо.
37
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
за вас: Проект Уолис : Подскачаща бомба за унищожаване на язовирни стени Година 1943 Англия срещу Германия Тегло на бомбата 4200 кг Цели: стени на германски язовири. Ефективност под 50%
36
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Да говориш на Ви на фашистите колко си умен ти бе , дете ли си...ай си.
35
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен, безсмислено е да споря с хора, които и хабер си нямат от материята, не залп а десет залпа от ракети неможе да унищожи подобна стена, това може да стане само с експлозив заложен от вътре, и то огромно количество експлозив, което отхвърля и възможноста за диверсионна дейност, най-вероятно е направено от руснаците с цел да попречат на офанзива по южното направление, това е, всичко друго са измишльотини и опорни точки
34
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Казано честно опитвам се да гледам безпристрастно , за да не ме подвежда пропагандата в една или друга посока , но в случая не губи ли повече Русия след оттеглянето на водата , тъй като те са в по-ниската част на реката ?Отделно не наводнява ли това техните отбранителни позиции? Това е въпросът ми, защото аз се чудя и не мога да преценя все още ?!