Над 600 кв.км наводнени след разрушаването на Каховската ВЕЦ

Средното равнище на водата в областта е 5,61 м
8 юни 2023 13:43, Елка Василева
56
Над 600 кв.км наводнени след разрушаването на Каховската ВЕЦ
Снимка: БГНЕС

Разрушаването на Каховската водноелектрическа централа (ВЕЦ) е довело до наводняването на над 600 кв. км в южната част на Украйна - както на контролирания от силите на Киев десен бряг на река Днепър, така и на левия бряг, контролиран от руснаците, съобщи Франс прес, като цитира украинския губернатор Олександър Прокудин.

Още по темата
"Шестстотин кв.км са наводнени в Херсонска област, като 32% се намират на десния бряг, а 68% на левия", обяви той в социалните мрежи.

"На левия бряг ситуацията е изключително тежка: хората страдат не само от високото равнище на водата, а и от руския терор и нежеланието на окупаторите да помагат на хората", подчерта Прокудин. Той добави, че към тази сутрин средното равнище на водата в областта е било 5,61 м.

Прокудин отбеляза, че евакуацията от потопения район продължава въпреки постоянния обстрел от страна на руските сили. "Към 6 часа сутринта опасната територия напуснаха 1999 души", добави той.

Хората, намиращи се в пунктовете за временна помощ, са уморени, но разполагат с храна и всичко необходимо, добави губернаторът.

Според информация на украинската Служба по извънредните ситуации от наводнените територии са евакуирани 1995 души, от които 103 са деца. От спасяване са имали нужда 334 души, включително 15 деца.

"По предварителни данни общо са залети 20 населени места и 2629 жилища на десния бряг на Днепър", според съобщението.

В ликвидирането на последствията участват 1850 души и над 345 машини.
(БТА, Асен Георгиев)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
1
 
1
 
! Отговори
баце преди 10 месеца
Слагайте минуси хора. Ако рашките не се оправят със Запорожка АЕЦ, заради взривена стена на Каховска ВЕЦ и липса на охлаждаща вода , тогава става много тегаво не само за укри и рашки, но и за всички черноморски държави. Разправяйте сега, че руснаците сами си докарват проблеми с АЕЦ, щото им е кеф да се обстрелват самички себе си. Разправяйте, че киевското правителство не е терористично .... Слагайте минуси. Администраторите, триите защото товне е в тон с официалната политика да ни изтровят.
44
1
 
2
 
! Отговори
баце преди 10 месеца
Браво на укрите терористи. Ще направят ядрена авария само и само да принудят руснаците да спрат войната за да оцелее терористичното правителство начело с дрогаджиите на зеленяка. Браво и на всичките говньовци дето са си сложили украйнско знаме на профилите, лижат макарите на зеленски и се кефят като ги кецат кравари и *** от ЕС. Кво да кажа - радиоактивното замърсяване не признава граници. Черно море не е голямо, значи каквото изтече от Запорождата като активност , ще дойде право при нас.
43
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Контрата се провали ама и много военна техника замина под водата в калта.
42
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
до 44.Контрата се провали за това нито дума по медиите.Нормално.
41
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Журналистчета да кажат нещо за контрата. Вече пет ден , а едно превзето село нямат, за сметка на хиляди жертви.
40
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Нямате си на идея колко много българи има в Русия и Украйна.И не говоря за малцинствата българи признати.Другите ги наричат татари,болкари и какви ли не.Цяла Южна Русия и Южна Украйна са населени с българи претопени през вековете.Все пак там на тези земи е била Старата Велика България на Кубрат и от там е дошъл Аспарух.
39
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Абе една година руснаците не го взривиха даже на украинската офанзива към Херсон не го че сега ли ше го като имат инициативата на фронта.Ясно е че са укрите.
38
2
 
2
 
! Отговори
симо преди 10 месеца
До 39.В грешка си.Руснаците/Витязите/ са една от малкото нации родени да са воини.Ако си повлиян и пристрастен заради войната е едно,но историческата действителност е съвсем друга.Други родени войници са Саксонците,Българите,Маорите и част от народите в Средна Азия.
37
4
 
0
 
! Отговори
реалист преди 10 месеца
бе ясно 4е са блатарите кой минира стената ТЕ кой държеше позицията преди взрива пак ТЕ .
36
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
от руснак войник нестава то и какво ли става де... лъжат крадът наливат се марзеливи
35
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Това е целенасочено и умишлено деяние на украинците с помощта на краваристан.
34
4
 
7
 
! Отговори
Да ви споделя преди 10 месеца
Играя шах срещу украинец онлайн. Като видя че почва да губи, ми флоодна порта на който играехме през браузера и ми заби шаха ..той би по време. Тогава разбрах що за хора са. При тях няма чесна игра. А само схеми и пропаганда. Просто са такива хора.
33
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Наводнените селища на левия бряг са много повече. В тази връзка, по-вероятно е стената да е взривена от укронацистите, защото те имат интерес да залеят позициите на руснаците и да спрат водата на Крим.
32
8
 
3
 
! Отговори
Anonymous преди 10 месеца
Дааа рашагските терористични окупанти дълбаят нови дъна на скодоумието и олигофренията. Май само това могат уродчетата!
31
7
 
12
 
! Отговори
Антинатовец преди 10 месеца
Самите фашаги от Бандера си взривиха стената на язовирчето и две мнения по въпроса няма защото още декември 2022 година генерал от укрите давайки интервю на американски вестник казва че са правили опити с ракета да разбият стената и сега лъжите им няма как да минат чакайки че света ще им изсипе милиарди помощи и съчуствие. Ало *** хората не помнят като маймуните по 2 минути като вас. Я си вижте какво сте приказвали декември и не винете Русия. Русия стреля по военни обекти не по къщи.
30
3
 
6
 
! Отговори
158 преди 10 месеца
Е, няма по-фалшиви новини просто..
29
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
до33.Пищиш от безсилие.Твоите бандеровци губят войната и отчаяни взривяват язовири.Така правиха и Германците през Втората световна взривяваха всичко наред.Скоро като почне руската офанзива ще вдигнеш кръвното на макс укрофилче.
28
4
 
5
 
! Отговори
АнонимеН преди 10 месеца
ТОВА БЕШЕ ЕДНА ОТ 2-ТЕ ЦЕЛИ!!! АРМИЯТА ДА Е ЗАЕТА С ПОМАГАНЕ А НЕ СЪС ИЗТРЕБВАНЕ НА ПУТИНИСТИТЕ! А ВТОРАТА Е КАРТАТА СЪС ЗАЕС , ЧЕ ЩЕ БЪДЕ ВЗРИВЕН И ТОЙ АКО КОНТРАНАПАДЕНИЕТО НЕ СПРЕ!
27
3
 
10
 
! Отговори
Слава преди 10 месеца
ВДВ на РФ сутринта за 30 мин.са унищожили само на един участък на фронта в Запорожие 24 танка и друга техника на ВСУ.
26
5
 
16
 
! Отговори
Експерт преди 10 месеца
Стената е саботирана и разрушена с американско оръжие.