Зеленски: Русия ще плати висока цена за Авдеевка

Украинските сили са установили опорна точка на източния бряг на Днепър
15 ное 2023 07:36, Елка Василева
124
Зеленски: Русия ще плати висока цена за Авдеевка
Снимка: архив, БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че защитата на разрушения източен град Авдеевка е ключова за военните планове на Киев, тъй като тежките руски загуби там вероятно ще подкопаят поведението на Москва в по-широкия конфликт, предаде Ройтерс.

Междувременно началникът на щаба на Зеленски призна за първи път, че украинските сили в южната Херсонска област са установили опорна точка на източния бряг на река Днепър, което потенциално открива нова линия на нападение към Крим. Преди година руските войски напуснаха западния бряг и заеха позиции на източния, откъдето редовно обстрелват градовете и селата отсреща.

Още по темата
Силите на Москва се съсредоточиха върху Източна Украйна, след като не успяха да напреднат към Киев в първите дни на инвазията през февруари 2022 г. Те нападат Авдеевка от средата на октомври и служители от града, който преди войната е имал население от 32 000 души, казват, че нито една сграда не е останала непокътната.

В нощното си видеообръщение Зеленски заяви, че руските нападения в източната част на Донецка област, включително в Авдеевка, са били "много интензивни". "Русия вече губи хора и техника край Авдеевка по-бързо и в по-голям мащаб, отколкото например край Бахмут", каза той, визирайки месеците на тежки боеве, които завършиха с превземането на източния град Бахмут от руските сили през май.  "Устояването на техния натиск е изключително трудно. Колкото повече руски сили бъдат унищожени в района на Авдеевка, толкова по-лошо ще бъде цялостното положение на врага и цялостният ход на тази война."

В официалните руски отчети за боевете в източната част на страната не се споменава за Авдеевка, въпреки че известният руски военен блогър Рибар заяви, че е имало "известен напредък" в позициите около града.

Руското министерство на отбраната заяви, че силите на Москва са отблъснали пет атаки около селата край Бахмут, отвоювани от Украйна от май насам. То заяви, че украинските загуби възлизат на 300 убити и ранени.

Агенция Ройтерс отбелязва, че не е в състояние да провери информацията от двете страни.
(БТА, Асен Георгиев)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
3
 
20
 
! Отговори
САЩисан вие на луна преди 6 месеца
До Алекс как не те мързи да пишеш глупости. Такава простотия дори озъбеният горе, зелен покемон не може да измъдри.
78
24
 
4
 
! Отговори
Алекс преди 6 месеца
Украинската лъжица се оказа твърде голяма за руската Мечка.Мечката си счупи зъбите.Сега се върти без посока и се чуди как да се изнесе от Украйна.
77
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Съдбата на Николае Чаушеску и жена му Елена. Това ги чака и много други.
76
5
 
24
 
! Отговори
Сандо преди 6 месеца
Украйна е пътник! а тоя ще бъде разстрелян като куче и това ще бъде излъчено в реално време
75
9
 
2
 
! Отговори
Западняк преди 6 месеца
А ази, брат'чеда, женките, бабите и дядовците чакаме "бракята асвабадители" в Лисабон и със свалени шорти, ляп и сол за гарнитура, *** са закучи нещо напредването, че незнам колко още ке чекаме.
74
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Това зелено наркоманче джудже ще си лъже до пълното затриване на Украйна!
73
1
 
5
 
! Отговори
Фитьо преди 6 месеца
Е,значи има проблем и той е,че Русия има с какво "да плати".
72
6
 
18
 
! Отговори
Бай Дрън преди 6 месеца
Ще ви кажа що Украйна няма как да победи. Русия, цялата държавна машина, се занимава с невойната, наречена СВО. В Украйна няколко наркомана се занимават , но главно да искат денги и оръжия. Западът живее в измислен свят, където цел номер едно е закърпването на бюджетите. Ето затова Русия ще победи, защото цялата държава се занимава с проблема. И ето защо западът ще губи-защото смята, че войната не е негова!
71
1
 
12
 
! Отговори
жорето преди 6 месеца
Проблемът не е у зелето, то си втасва. Ами елчето що не вземе да се провери
70
6
 
17
 
! Отговори
Боби преди 6 месеца
До Крим не е руски "Унуфри" за да се плащат РЕПАРАЦИИ трябва да има МИРЕН ДОГОВОР. Кога е обявена ВОЙНА? И от КОЙ? --- Не е обявена... Разбираш ли ще го кажем по най-прекия начин Русия по правото на силния(Сещате се кой въведе отношения въз основа на правила) пребива Украинците докато те не приемат Руските условия.
69
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
А как върви контранастъплението ?
68
5
 
19
 
! Отговори
Нане Вуте преди 6 месеца
Зельо,Зельо! Ти същото говореше и за Бахмут , пък тя каква стана? Изпята песен си и ти и твоята осраина.
67
7
 
20
 
! Отговори
Боби преди 6 месеца
До Анонимен 80 един нелицеприятен ФАКТ. Украинските Военкомати буквално по улиците ловят мъже и им връчват призовки. Стига се до там че местните започват да ПРЕБИВАТ служителите на Военкоматите за да не вземат техните роднини в ВСУ. Нали се сещате един такъв "Войник" каква МОТИВАЦИЯ има? РФ в момента държи(ползва ги като трудоваци) поне 50000 украински военни пленени и последните не си помислят и да бягат от плен. Вярно има някои националисти и съвсем превъртели неонацисти те са в затвора.
66
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Руснаците искали да си върнат украйна а украинците крим...
65
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Троляците пишат ли пишат няма кой да чете. Защото всеки си пише без да чете предходните. Това калъв форум е.
64
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До колкото разбрах украинците щели да се позиционират в крим а Руснаците през туй време превземат цяла киевска рус.
63
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Статия написана на крак в тоалетната !
62
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Не би трябвало по долния списвател да дава предположение че Натовска страна щяла да ни нападне. Това би трябвало да е абсурдно.
61
4
 
16
 
! Отговори
Боби преди 6 месеца
До Анонимен 67 Ето ти няколко ФАКТА. 5 милиарда$ и 5 години до скоро беше цената на един реактор построен от РОСАТОМ в чужбина. Кога се спря проекта "БеляНЕ"??? По първоначален план 2013 година(след 6.5 години) трябваше да заработи първи(седми) реактор а година след това и втори(осми). От 2014 до сега централата практически ще се е самоизплатила. А какво имаме сега? Проект на УЕСТИНГХАУЗ на хартия и ЗАБРАНА ОТ РФ ЗА ПРОДАЖБА НА РАФИНИРАНО АТОМНО ГОРИВО НА САЩ - тоест строим централа без гориво..
60
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До до педро. Ако става въпрос за небезизвестния педро той не заслужава уважение. Какъв социалист е , а дава оръжия на урконацистите. Всичко е на обратно.