Страхът от мобилизация в Украйна расте, раздават призовки по улиците

Важно е да се види, че войната е и за приятелите на президента
13 яну 2024 16:21, Александър Попов
484
Страхът от мобилизация в Украйна расте, раздават призовки по улиците
Снимка: БГНЕС/ЕРА

В Украйна се отнасят все по-скептично към мобилизацията. Тя не обединява вече обществото, както в началото на руската агресия, а все повече го поляризира. Украинците, които подкрепят мобилизацията, стават все по-малко, пише Лилия Ржеутская за "Дойче Веле".

Обществените настроения в Украйна относно мобилизацията се поляризират все повече, констатират експерти. Един от последните поводи е внесеният правителствен законопроект, който затяга правилата за призоваване в украинските въоръжени сили и отговорността за отклоняване от военна служба.

Депутатите още не са започнали да го разглеждат, а той вече бе подложен на остри критики, предизвиквайки немалък обществен резонанс. Същевременно по границите са се увеличили проверките на мъжете, насочили се към чужбина.

Обществените настроения във връзка с мобилизацията

„Мислехме да отидем на почивка по Нова година, но се отказахме, защото по шосетата има контролни пунктове и раздават повиквателни на всички. Мъжът ми е наясно, че рано или късно ще трябва да се яви пред наборната комисия, но поне да не е по празниците“, казва съпругата на човек, който подлежи на военна служба.

В социалните мрежи вече има затворени групи, в които се обсъждат детайлите на законопроекта и се дават съвети как да се избягват контролните пунктове, където раздават повиквателни.

„Проблемът е там, че държавата мобилизира само обикновените хора – нито един човек от управляващата партия не воюва. Да не говоря за приближените до канцеларията на президента Зеленски. За обществото е важно да види, че войната е всеобщо дело, включително за приятелите на президента“, коментира един от участниците в затворените групи.

„Първоначално доброволци станаха най-мотивираните. Но те винаги са малцинство в обществото и практически вече всички са на фронта. А всички останали просто ги е страх, че могат да бъдат убити. Те обаче не смеят да си признаят това – срамуват се, макар че става дума за основен инстинкт. А властите правят всичко възможно, за да се оправдаят“, възмущава се друг участник.

Украинците не поддържат принудителната мобилизация

Социологът Андрей Ерьоменко казва пред ДВ, че в последно време въпросът за мобилизацията вече не е обединяващ фактор за обществото, какъвто бе в началото след нахлуването на Русия. Вместо това тя все повече разделя хората.

Социологическите проучвания установяват, че хората, подкрепящи мобилизацията, стават все по-малко, а останалите – все повече. „Това свидетелства за поляризацията на обществото по този въпрос“, отбелязва Ерьоменко.

По неговите думи, украинците са започнали да изпитват страх, а принудителната мобилизация ги отблъсква. Според едно от последните допитвания от средата на декември, над 70 процента от украинците не поддържат принудителната мобилизация. Еднозначно за нея са само три на сто, при определени условия я допускат 12,5 процента от всички анкетирани. Същевременно, както посочва Ерьоменко, около 62 на сто признават, че мобилизацията е проблем за тях.

Провал на комуникацията с обществото?

За недостига на хора в армията говорят и във военното ръководство на страната, и експертите. По думите на военния изследовател Александър Мусиенко, мобилизацията е необходима за доокомплектоване на подразделенията, претърпели загуби, за провеждане на ротация на предната линия на фронта, за замяна на демобилизираните поради възраст или здравословни проблеми и за формирането на резерв с цел организиране на нови контранастъпления.

„Всички поддържат отвоюването на окупираните територии и са съгласни, че армията трябва да стигне до международно признатите граници на Украйна. Но за целта ние трябва да удовлетворим исканията, които постъпват от военните за оръжия и за хора“, отбелязва Мусиенко.

Той смята, че властите още от самото начало са подходили неправилно към комуникацията с обществото по повод мобилизацията. След прекъсването на потока от доброволци, акцентът пада върху принудата. Мусиенко дава за пример разпространено в мрежата видео, на което се вижда как сътрудници на наборните служби ловят мъже по улиците и в спортните зали и раздават повиквателни по контролните пунктове.

По неговите думи, мобилизацията се представя в негативен контекст: „Говори се, че се внасят и дискриминационни законопроекти, които ограничавали конституционните права. Или за пореден път се пускат информации за мобилизация на жените или за принудителното връщане на мъжете, заминали зад граница. Всичко това не подпомага мобилизацията“.

Какво може да помогне?

Експертите са на мнение, че принудителната мобилизация трябва да бъде заменена с формирането на мотивация за постъпване в армията. За целта трябва да се промени характерът на информационната кампания за мобилизацията и да се организират обсъждания на плюсовете и минусите на службата в армията. Роля може да изиграе и подобряването на сегашната система – ако на подлежащия на военна служба му се предложат няколко варианта къде да служи, това навярно ще се отрази благоприятно.

Междувременно заместник-председателката на парламентарната комисия по информационната политика Евгения Кравчук заяви по телевизията, че законопроектът за мобилизацията няма да бъде предложен за разглеждане във вида, в който е внесен. По думите на Кравчук, ще бъде подготвен компромисен вариант.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


484
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
401
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не им се мре на хохлите. И това е нормално. За чий да ***? За британските интереси и надрусания си лидер ли?
400
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Да дойдат по Жълтите павета. Желаещи бол. Зеленски, идвай да ги вземеш, че едвам ги възпираме.
399
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тагарев иска да ходи, прати му телеграма Зельонiьй!
398
2
 
32
 
! Отговори
Наблюдател преди 3 месеца
Кого ще мобилизират като всички млади и здрави мъже се измъкнаха от страната им и си живеят живота като царе по Европа! В Берлин, Франкфурт и Дюселдорф само украйнци се разхождат по скъпите магазини и заведения и нямат вид на страдащи от войната изобщо! А ние, наивниците, им отделяме пари за оръжие и защита, докато те си живеят живота из Европа.
397
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
кога ще пращат 10 годишните на фронта?
396
1
 
19
 
! Отговори
мислещ преди 3 месеца
До Анонимен- Някои дори не излизат от апартаментите си. Имаме хотел срещу нашия дом и ги гледам, как само вечер надничат леко, притварят вратата да пушат и пак вътре. Жените им отиват на пазар и се прибират при мишоците си. Е някои от тях си намират Плъхове да ги оправят, защото от този страх и за мъже не стават вече укрите!
395
0
 
31
 
! Отговори
мислещ преди 3 месеца
Да извика неговия приятел Тагаренко и роднините му! Давай им по една пушка и на фронта!
394
1
 
37
 
! Отговори
СССР преди 3 месеца
Зеленски, ела да раздадеш призовки на хилядите здрави и прави мъже които си живуркат на българското черноморие ! Вземи ги всичките, че те се търпи от тях !!!
393
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
нещо "слава" не викат ли? Май никой не ще да мре заради зеления наркоман вече а?
392
2
 
39
 
! Отговори
Гадна Твар преди 3 месеца
Няма да е зле да започнат да ги раздават по улиците на Варна тези призовки на укритата, които са наводнили морската столица със скъпите си возила. Нали сте големи мъже - защо избягахте от Украйна!?
391
1
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Виждам Украйна се нуждае много от мпада сила. ПП, ГЕРБ, ДПС имат много младежи. Редно е в това тежко за ВСУ време министърът на МО и лидерите на трите партии да формират поне един батальон, който воден от проф.Тагарев да покаже българската сила и военна мощ. Вместо ББ, Пеевски и К.Петков да тичат в НС, да се стегнат и да покажат на практика, че са верни съюзници на Зеленски.100-те БТР-а нямат гориво, Братя Домусчиеви да заделят пари и мин.Тагарев да поведе батальона към Украйна.Или ви е страх?
390
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Украинските мъже носят клинове и перуки и грим когато излизат от вкъщи за да избягват призовки и мобилизация на момента !
389
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Елате у нас и си съберете всички бандюги със скъпи коли
388
1
 
39
 
! Отговори
Joko преди 3 месеца
Личният пример е най-добрия начин за убеждение ! Когато всички синове , съспрузи и роднини на управляващата украинска партокрация отиде в окопите на ПЪРВА ЛИНИЯ тогава обикновения украинец може и да ви повярва.
387
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Някой иска да унищожи населението на Украйна, вече съм сигурен 100%, някой иска тази територия.
386
2
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Украинци,вашата съдба е във вашите ръце. Закачете наркомана на първия ел. стълб и го оставете там завинаги.
385
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Крайно време е един некадърник да замине в казармата
384
15
 
3
 
! Отговори
Радката преди 3 месеца
А в путиния доброзорно се редят да сключат договор с груз 200. Та вече не ги и връщат.
383
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Алоу, горе на снимката, това пръстче си го забий отзсад, ти не си от ранга на Сталин, да вършееш.
382
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Вместо да се криеш по бункери поведи си хората.