Опасен туризъм: Румънците отиват да карат ски в разкъсваната от война Украйна

Вестник "Адевърул": Курортът Буковел им е любима дестинация
18 яну 2024 22:10, Елка Василева
40
Опасен туризъм: Румънците отиват да карат ски в разкъсваната от война Украйна
Снимка: архив, БГНЕС

Най-големият украински ски курорт Буковел, който се намира в Карпатите и е разположен на пет планински върха, е любима дестинация на румънците, особено за тези, които живеят в северната част на страната, информира румънският вестник “Адевърул” в статия под заглавие "Румънците карат ски в разкъсваната от война Украйна".

Курортът в Ивано-Франковска област разполага с около 70 километра писти, отговарящи на международни стандарти. Посещава се и и от деца с организирани екскурзии с автобус. 31 от общо 60 писти са отворени, дневната ски карта струва 180 леи (72 лв.). Има 16 въжени транспортни съоръжения с капацитет 34 700 души на час.

Цените в курорта са по-ниски от преди година, отбелязва “Адевърул” и допълва, че нощувката е между 100 и 1000 леи (40 и 400 лв.), а в много хотели се говори румънски.

Хората споделят своя опит в ски групи във Facebook. Има и официална онлайн общност Буковел Румъния (Bukovel Romania), става ясно от публикацията.

"Пристигнах вчера на граничния пункт "Сигет". Проверката на документите отне максимум 15 минути. Няма признаци на конфликт в района. В Буковел всичко е нормално, тихо", казва един от румънците, карали ски в курорта.

"Единственият контрол на колата беше на митницата, отворих багажника и това беше. По пътя имаше армейски контролно-пропускателни пунктове, но искаха само паспорти, понякога ни пропускаха без проверка", коментира друг румънец.

"Всичко е страхотно! Всеки със здрав разум, включително контрола на пътя (войниците се усмихват)! Много добър път. На пунктовете, като им кажеш, че отиваш в Буковел, дори не ти поглеждат паспортите. Курортът е пълен”, отбелязва трети.

Украйна подаде кандидатура за домакинство на Зимните олимпийски игри през 2022 г., а Буковел беше един от основните претенденти за основна арена на игрите, но в крайна сметка беше решено Зимните олимпийски игри да се проведат в Пекин. (Кореспондент на БТА Мартина Ганчева)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
28
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Чебурашките ако спрат да хвърлят дронове урките след 2 год ги задминават по стандарт с десетилетия. .
15
15
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Е нали самая могучая, нали денацификация па хората дори туризма си развиват и си ходят на работа. Да нападнеш пръв от три направления и след две години пълномащабна война и да не можеш дори да контролираш изцяло нито една област от анексираните територии...егати излагацията като за световно
14
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Нищо опасно няма в този туризъм. Сина ми беше там в прикарпатиято по работа това лято. Остана още две седмици да си почине евтино и хубаво. Ако не ходиш близо до военни обекти и предприятия няма никаква опасност.
13
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Дроновете дето бумнаха в Санкт Петербург са минали безпрепятствено през 3 области. Затова там ските са противопоказани
12
5
 
8
 
! Отговори
Скиор преди 3 месеца
До 8 Няма как да разбереш докато нагъваш сланина и сипваш парцуца до кюмбето. Този спорт е за по-богати и ерудирани от теб.
11
4
 
8
 
! Отговори
Ски и приключения преди 3 месеца
Курортът в Ивано-Франковска област разполага с около 70 километра писти, отговарящи на международни стандарти . . . И руски дронове следят да не излизаш от ски-коридора защото иначе буум! Когато стана мазохист отиеам!
10
9
 
5
 
! Отговори
Тефчо мама преди 3 месеца
то и расиюшка е разкъсвана от войната - бавовни всеки ден стават в най-различни градове. А холопите от подмосковието направо им замръзнаха вълчите хвостове, точно както им пожела пуйлото.
9
4
 
20
 
! Отговори
Иван преди 3 месеца
Няма кеф в това. Общо взето е за хора, с по-скромни умствени възможности за забавление.
8
3
 
9
 
! Отговори
Ядрен вампир Z преди 3 месеца
Като доиде време да връщат парите няма значение на изток ли си на запад ли.Цялата страна ще пищи
7
13
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Никога не разбрах какъв е кефа да караш ски.И да плащаш за това.
6
10
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Скоро ще имат обща граница с Русия.
5
3
 
9
 
! Отговори
Теди преди 3 месеца
ДА НЕ СА СА ДРАЛИ С РУСНАЦИТЕ ТЕ СЕ ЗАЯЖДАТ ПОСЛЕ ТОВА НЕ СЪМ АЗ ДА МИ СЕ КАЧАТ НА ГЛАВАТА А РУСНАЦИТЕ СА ДРУГА РАБОТА
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
екстремни ***
3
7
 
21
 
! Отговори
като стана дума преди 3 месеца
за Украйна - а какво става с контранастъплението? Върнаха ли вече Крим?
2
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ами те Румънците,не напразно Натискат да ходят точно в Украйна! Братска на Румъния държава! 80% говорящо Румънски Украинско население! Хайде да си признаят вече че Украйна и Румъния,са една кръв! Даже и Знамената им са еднакви!-:)
1
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Нали всеки е свободен, демокрация е.