"Снежния леопард" ген. Сирски – новият главнокомандващ украинската армия

Той е една от ключовите фигури на украинските сили
9 фев 2024 13:53, Елка Василева
161
"Снежния леопард" ген. Сирски – новият главнокомандващ украинската армия
Снимка: архив, БГНЕС

Генерал-полковник Олександър Сирски, който е начело на украинските сухопътни сили от 2019 г., бе назначен за главнокомандващ въоръжените сили близо две години след началото на войната срещу Русия. Той заменя Валерий Залужни.

Още по темата

Ройтерс посочва някои факти за Сирски, една от ключовите фигури на украинските сили още от началото на пълномащабната руска инвазия.

Ранни години

Сирски е роден през юли 1965 г. в руската Владимирска област, която тогава е част от Съветския съюз. Той живее в Украйна от 1980 г. Както много други негови връстници в украинските въоръжени сили, той учи в Москва – във Висшето военно командно училище. Мнозина от онези, учили с него, сега са руски командири. Той се дипломира през 1986 г. и служи пет години в съветската артилерия. Някои военни анализатори смятат, че тактиките му на бойното поле отразяват йерархичната му съветска подготовка.

Снежния леопард

Сирски пое ръководството на украинските сухопътни сили през 2019 г. Преди това той командва украинските войски, сражаващи се срещу подкрепяния от Москва бунт в Донецка и Луганска област в Източна Украйна, избухнал през 2014 г. Тогава получил и позивната си "Снежния леопард".

Най-големите победи

Някои от най-големите победи на Украйна по време на пълномащабната инвазия на Русия бяха постигнати под командването на Сирски. Той бе начело на успешната отбрана на столицата Киев в началните месеци и през април 2022 г. получи званието Герой на Украйна – най-високото в страната. През юли 2022 г. Сирски планира и ръководи мълниеносна контраофанзива, която изтласка руските войски от град Харков и отвоюва обширни територии в източната и югоизточната част на страната.

Бахмут

В началото на миналата година Сирски бе начело на украинската отбрана на град Бахмут в източната част на страната, където бяха убити хиляди войници от двете страни в една от най-кръвопролитните битки във войната досега. Някои военни анализатори поставиха под въпрос дали си е струвало да бъдат убити и ранени толкова много хора в битката за опустошения град. Сирски заяви, че упоритата украинска отбрана на Бахмут е нанесла вреда на цялостните военни усилия на Русия, като е задържала на това място наемническата група "Вагнер".

Бойният дух на войниците

Сирски заяви, че приоритетът му е бойният дух на войниците му, с които той редовно се снима при посещения на фронта. Той каза пред западни медии, че спи по четири часа и половина на нощ и разпуска с посещения във фитнес. Сирски е женен и има двама синове.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
121
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Бе то и гюнтер пращаше на окрите некви Леопарди, ама...
120
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 122. Кви сърби кви мечки де си одиш бе ?
119
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Да оди да прай сирене вместо да праща войската да я разпердушинят.
118
6
 
8
 
! Отговори
Да преди 3 месеца
Родителите на Сирски,живеят в Русия и са се отказали от него когато е започнал да служи на Украйна.
117
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 116.... Генерал Сирски ще разплаче още поне 300К руски майки:)... Ама от смях....
116
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ако наистина беше толкова добър, клоуна отдавна щеше да го назначи.. А сега просто слага резервната гума докато краварите измислят по добър вариант..
115
5
 
15
 
! Отговори
Факт преди 3 месеца
И Наполеон да сложат,краят на хунтата в Киев идва,жалко само за жертвите.
114
11
 
5
 
! Отговори
анонимен келеш преди 3 месеца
Генерал Сирски ще разплаче още поне 300К руски майки:):):)Така ги виждам аз нещата:):):)
113
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
генерал вдв
112
3
 
6
 
! Отговори
Рендету преди 3 месеца
В 4.0.4 е известен само с името - " генерала на вдовиците" на укропски (генерал вдв).
111
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Чакаме да напишете къде живеят роднините на Сирски. Чакаме.
110
3
 
7
 
! Отговори
БАЙ 100ЯН преди 3 месеца
С това доверие което разполага Сирски фронта най вероятно ще се разпадне. Неможеш ти да сложих за главнокомандваш ,човек който има 80% неудобрение сред ВСУ.само 22% от Укро армията е със боен опит. Средната им възраст е нараснала до 50г. Жените вече са 15% . Мобилизират хора между 40 и 60 г които нямат никаква подготовка. Докато Руската армия е със средна възраст 29 г и представлява професионални наемици изстреляли по 1 кубик патрони преди да идат на фронта !
109
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Киев излъгал Русия с документи за примирие, дами и господа ааааааааааааааааахахахахахахха. На руския бедняк опорките... Не мога да повярвам наистина. Мили ми русофили, ГОЛТАШКА жалка Русия с има-няма останали вече 120м население седнала да се мери с НАТО (1 милиард население). Русия беше изгонена от Киев и терлиците се разбягаха и бяха пометени за часове.
108
3
 
6
 
! Отговори
Мишо преди 3 месеца
Сирски никой не го знае като леопард. Казват му Месаря и Генерал 200, който разбира знае защо 200! Героичната отбрана на Артьомовск (Бахмут), Соледар. Все епични фиаскота завършили с обкръжение и много жертви за ***. Чудесен избор бих казал, браво наркоманче, явно твоите покровители са решили да приключат с конфликта по бързия начин и да си измият ръцете с тебе и твоята компания. Интересно на Залужни какво ще му оставят териториално за неговото президенство?
107
5
 
6
 
! Отговори
До тоя киевски знаещ преди 3 месеца
До АнонименПак не си подготвен.Русия нахлу в Киев и щеше да го бутне но ги излъгаха с документи за примирие и се оттеглиха..... които после хвърлиха в коша.....това спаси КИЕВ.Много трябва да си на кристали като идола ти Кирчо за да смяташ че империята неможе да срине КИЕВ за ДЕН.Пести човешки животи за което всички ПАК трябва да са му благодарни.
106
2
 
5
 
! Отговори
... преди 3 месеца
На този снежен котак най-голямата му победа била, че защитил Киев. Абе абдали, руснаците дръпнаха ръчната защото ги излъгаха, че ще има мирни преговори.
105
6
 
13
 
! Отговори
Ники преди 3 месеца
Статията е малко неточно. Сирски има 2 битки водени от него и двете бяха загубени.
104
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До до 99. Дрън дрън ерина умнико.
103
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
На тия, ако не им измислят някакви адиотски прозвища не може а ?
102
0
 
1
 
! Отговори
мдамм преди 3 месеца
туркия ке падне, още баба илийца го е казала! ама путин нема да ги остави, 1/2 от украйна, делчо спасов през днепър на половина, и целия излаз на черно море. а нато-то да си гласуват у брюксела, джендърски закончета, електрички и вибраторчета по всички дупки.