Германските "Таурус" може да бъдат използвани за атаки срещу Москва

Такова опасение изрлази канцлерът Олаф Шолц
1 мар 2024 10:39, Елка Василева
194
Германските "Таурус" може да бъдат  използвани за атаки срещу Москва
Снимка: архив, БГНЕС

Германският канцлер Олаф Шолц повтори неодобрението си за изпращане на ракети „Таурус“ на Украйна, предаде Укринформ.

Ръководителят на германското правителство говори по време на т.нар. Обществен диалог в Дрезден.

Още по темата
Този път аргументите на Шолц в подкрепа на позицията му бяха, че произведените в Германия ракети потенциално могат да бъдат използвани срещу цели в руската столица.

"Таурус“ с обхват от 500 км могат да поразят някоя конкретна цел в Москва, ако се използват неправилно", каза политикът.

Шолц добави, че "при цялата дипломатическа абстрактност други (страни) също се погрижиха да знаят къде точно попадат оръжията (им)”. В случая с Германия това би означавало включване на германски експерти по ракетно програмиране, за да се гарантира, че ракетите няма да летят към грешните цели, посочи Шолц. Германският канцлер няколко пъти заяви, че техните ракети са много по-комплексна система от френските и британските.

"Вярвам, че е невъзможно. От самото начало ясно казах: няма да има германски, натовски войници в Украйна и позицията ми остава непроменена", подчерта още канцлерът.

Шолц посочи, че НАТО и отделните съюзници не трябва да стават част от конфликта.

"Ще предотвратим ескалация, война между Русия и НАТО", подчерта политикът.

Той също така призна, че е бил раздразнен от критиките срещу него за решението си да не изпраща ракети „Таурус“ в Украйна, тъй като мнозина забравят, че Берлин е изпратил "много повече от това". Германия е вторият по значимост доставчик на оръжие за Украйна и ако американският Конгрес се провали в опита си да гласува отпускането на още пари за Киев, Германия ще оглави списъка на дарителите. Канцлерът изброи редица оръжейни системи, които Берлин е изпратил, наред с други партньори, сред които танкове, реактивни системи за залпов огън, ПВО установки и други.

В същото време в отговор на един от присъстващите, който се оплака, че Германия избира да продължи военната помощ за Украйна, вместо да търси дипломатически начини за уреждане на конфликта, Шолц подчерта, че Германия „трябва да отговори на спешната ситуация“,  създадена от това, че най-голямата държава в Европа се опитва да промени границите, като напада друга страна. Канцлерът освен това изрази несъгласие с твърдението, че Берлин не използва дипломатически средства и припомни, че многократно е разговарял с Путин, което обаче не е дало положителен резултат.
(БТА)


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


194
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
4
 
4
 
! Отговори
Така де! преди 2 месеца
Рашките трябва да пораздадат на арабите и на африканците ракети с обсег 2500км и всичко ще се нареди! :):) После ще казват по медиите че силно ще се надяват Париж и Берлин да не го отнесат!
82
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Английският самолетоносач, който не можа да отиде в Червено море се продава за 35 милиарда долара. Щял да бъде направен аукцион за едно пробито корито. Всъщност те се изплашиха, че ще им го потопят, затова че помагаха на Украйна да потопи няколко руски гемии в Черно море.
81
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Дарк - споко бе, сибирската мечка е на синджир от китаеца, така я мандръса пандата, че свет и се вие на сибирската мечка
80
3
 
6
 
! Отговори
Рашки, преди 2 месеца
Я дайте на Хуситите морски ракети - дори от времето на СССР и да видите как запада ще се запени - "Това е друго!"
79
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ако дойдат руски войски, русофилите ще стрелят срещу българския народ!
78
3
 
6
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 2 месеца
Шолца е в незавидно положение, от една страна ако не даде Таурусите ще го ликвидират американците или тъпите британци,от друга ако ги прати народа ще го линчува!
77
2
 
5
 
! Отговори
Стига вече! преди 2 месеца
Време е руснаците да направят същото като запада и да раздават ракети ! ЖЕЛАЕЩИ МНОГО!
76
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Кремльовския гросмайстор направи Балтийско море - натовско езеро, ще трябва да пита да си вкарва легените до пристана в Питер. Е това, ако не е за смях. А, да питам какво ствава с руския самолетоносач - "Кузя"
75
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Русия не е империя на злото! Тя е земята на православието, светлината и благоденствието на всички народи които живеят там!
74
4
 
4
 
! Отговори
Дарк преди 2 месеца
Тези спорове отстрани ми изглеждат като лай на чихуахуа срещу мечка сибирска с близо тон тегло.
73
1
 
0
 
! Отговори
Не е ли ясно? преди 2 месеца
До Анонимен 75: Забий си един в тиквата и сам ще се сетиш.
72
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Русия не е агресор! Освободител е!
71
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Жалко, че назапад няма лидери, като Буш старши и Тачър!
70
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Да питам, блатните гении вече научиха ли се да правят ПИРОНИ?
69
5
 
8
 
! Отговори
Стига глупости преди 2 месеца
До Зозо: Зозо, не се напъваи толкова да мислиш. Имат украинците и самолети, и ракети, и танкове Леопард и Абрамс (и горят доста добре) но война няма да спечелят. Вече дори и в САЩ го разбират.
68
5
 
5
 
! Отговори
Зозо преди 2 месеца
До до Зозо... Втория Народен съд.... Май няма да го доживееш, дърт чемшир руски :)))))))))))
67
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Зозо Стигнахме пак до ако. Ти знаеш ли, че ако руснаците бяха поискали само за 3 минути щяха да направят от Украйна мъртва земя без жим организъм на нея?!
66
1
 
1
 
! Отговори
До до 57 преди 2 месеца
И до Лисабон!
65
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Финландия разрешава на Украйна да използва финландски оръжия за поразяване на руска територия! Цитиран от Политико, финландския военен министър Анти Хааканен е заявил че Финландия не поставя никакви ограничения за това как Украйна ще използва предоставеното от Финландия въорежение! Айде да ви видим сега колко сте смели копейки, и кога ще нападнете Финландия...
64
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До до Зозо - алооооооооооооо, българите не сме славяни. Московците също не са славяни. Руския език е Български старочерковен, украинския си е самостоятелен език.Киев даде писмо, четмо и религия на Московието, Киев ще го затрие.