Германските "Таурус" може да бъдат използвани за атаки срещу Москва

Такова опасение изрлази канцлерът Олаф Шолц
1 мар 2024 10:39, Елка Василева
194
Германските "Таурус" може да бъдат  използвани за атаки срещу Москва
Снимка: архив, БГНЕС

Германският канцлер Олаф Шолц повтори неодобрението си за изпращане на ракети „Таурус“ на Украйна, предаде Укринформ.

Ръководителят на германското правителство говори по време на т.нар. Обществен диалог в Дрезден.

Още по темата
Този път аргументите на Шолц в подкрепа на позицията му бяха, че произведените в Германия ракети потенциално могат да бъдат използвани срещу цели в руската столица.

"Таурус“ с обхват от 500 км могат да поразят някоя конкретна цел в Москва, ако се използват неправилно", каза политикът.

Шолц добави, че "при цялата дипломатическа абстрактност други (страни) също се погрижиха да знаят къде точно попадат оръжията (им)”. В случая с Германия това би означавало включване на германски експерти по ракетно програмиране, за да се гарантира, че ракетите няма да летят към грешните цели, посочи Шолц. Германският канцлер няколко пъти заяви, че техните ракети са много по-комплексна система от френските и британските.

"Вярвам, че е невъзможно. От самото начало ясно казах: няма да има германски, натовски войници в Украйна и позицията ми остава непроменена", подчерта още канцлерът.

Шолц посочи, че НАТО и отделните съюзници не трябва да стават част от конфликта.

"Ще предотвратим ескалация, война между Русия и НАТО", подчерта политикът.

Той също така призна, че е бил раздразнен от критиките срещу него за решението си да не изпраща ракети „Таурус“ в Украйна, тъй като мнозина забравят, че Берлин е изпратил "много повече от това". Германия е вторият по значимост доставчик на оръжие за Украйна и ако американският Конгрес се провали в опита си да гласува отпускането на още пари за Киев, Германия ще оглави списъка на дарителите. Канцлерът изброи редица оръжейни системи, които Берлин е изпратил, наред с други партньори, сред които танкове, реактивни системи за залпов огън, ПВО установки и други.

В същото време в отговор на един от присъстващите, който се оплака, че Германия избира да продължи военната помощ за Украйна, вместо да търси дипломатически начини за уреждане на конфликта, Шолц подчерта, че Германия „трябва да отговори на спешната ситуация“,  създадена от това, че най-голямата държава в Европа се опитва да промени границите, като напада друга страна. Канцлерът освен това изрази несъгласие с твърдението, че Берлин не използва дипломатически средства и припомни, че многократно е разговарял с Путин, което обаче не е дало положителен резултат.
(БТА)


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


194
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Голям зор вижда.Хем е слуга на американците и го натискат да праща,хем си знае как се яде руски бой и не смее.
22
4
 
16
 
! Отговори
Пламен преди 3 месеца
Тук във форума всички сме компетентни и знаем всичко. А знаете ли ,че Москва може да използва ядрено оръжие ако се обстрелва нейна територия ? Аз имам семейство и деца ,не желая да влизам във война. Колко човека трябва да умрат за нечий интереси ?
21
4
 
3
 
! Отговори
Гошо преди 3 месеца
Попитали радио Ереван: кой е най-красивият град на света? - Ереван, отговорило радиото. Какво ще стане ако над този град падне ядрена бомба? - след крадко мълчание радиото отговорило: скъпи Тбилиси е също красив град.... Киев е прекрасен град, но ако наркомана Зеленски се осмели да обстрелва Москва, Киев ще бъде сравнен със земята в отговор и това го знаят в НАТО и ЕС.
20
5
 
3
 
! Отговори
Адолф преди 3 месеца
Защо да се използват неправилно? Напротив - да се използват правилно и да порязат със сигурност цели в Москва!
19
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен13 - моста си е напълно законен. Крим гласува на референдум че иска независимост от уРкайна и след това че иска присъединяване към Русия. После двата географски обекта от една и съща дуржава бяха свързани с мост. И ако имаш нещо против референдума - погледни какво стана с Косово и Сърбия, Косово стана отделна държава без референдум, само с подкрепата на ЕС и ФАЩ. Ако виждаш лицемерие в случая - прав си!
18
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Решат ли обстрелват Москва, ще има огън и по Берлин. Това е гарантирано. Ако не вярват, да пробват. Гледам, че са много ербап. Като не им пука, да пробват.
17
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Според текущото поведение на ЗСУ, таурус ЩЕ бъда използвани извън границите на Украйна. Шолц затова се е изприщил и не дава ракетите на киевските терористи. Те не си спазват думата и лъжат като дърти роми, начело с Фюрерът си.
16
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Русия разполага с 40-минутен аудиозапис , в който се чува как немски офицери обсъждат как да бобмарсират и да спомогнат за разручаването на Кримския мост, без да се разберяло че Германия има участив. В същия този запис се чувало, че анерикански и британски военни отдавна са преки участници във военните действия По този повод се очаква в еднодневен срок отговор от министърката на външните работи на Германия Бербок.
15
2
 
1
 
! Отговори
До 9 преди 3 месеца
Кой пък ти каза, че няма интервюта с роднини? Пропагандата в западните медии е огромна, няма нищо общо с това преди 10 години!!!
14
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Русия ше забие пак байряка на Райхстага :)))
13
2
 
1
 
! Отговори
да преди 3 месеца
тоя нищо няма да даде, знае че руснаците са много добре подготвени срещу тия ракети, те го казаха....така че, защо да ги губи като леопардите!
12
1
 
8
 
! Отговори
КИМ ЧЕН ПУТИН преди 3 месеца
СЕГА Е ВРЕМЕ ЗА ЕВРО ИЗБОРИ И ИЗБОРИ ЗА ПРЕЗИДЕНТ НА ФАЩ! КАТО МИНАТ В ЗАВИСИМОСТ ОТ РЕЗУЛТАТА ЩЕ ИМА МНОГО ПРОМЕНИ!
11
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
през 1990 година ФРГ анексира цялата територия на ГДР. Факт!
10
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До КИМ ЧЕН ПУТИН - първо е МОСТА - този незаконен обект подлежи на премахване
9
5
 
5
 
! Отговори
не е правилно преди 3 месеца
Трябва да имат възможност украйнците да се отбраняват--щом рашистите атакуват цяла Украйна, защо защитаващият се да не може? Техните ракети и дронове идват от Иран и КНДР---защо да не може да помогнем на Украйна.
8
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Do 7 gledai tij raketi da ne padnat v tvoj dvor muschmol
7
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен - така е гений, и на тия десетки убити френски офицери запушиха устите на роднините им, това са над 200 само преки роднини. Как във Франция ще спреш някой да не излезе по ТВ. Това да не е путинова Русия
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Toj kremvisch mai ste vlesne v zas
5
7
 
8
 
! Отговори
КИМ ЧЕН ПУТИН преди 3 месеца
ТЕЗИ РАКЕТИ Е НАЙ-ДОБРЕ ДА СЕ ПОЛЗВАТ СРЕЩУ ЗАВОДИТЕ ЗА ОРЪЖИЯ В РУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ И НЕФТЕНИ РАФИНЕРИИ.
4
1
 
6
 
! Отговори
Смях преди 3 месеца
Може да изровят дедо ти някъде там....