Киев: Руските сили са спрени край Авдеевка

Те обаче се прегрупират на други места
5 мар 2024 08:30, Елка Василева
66
Киев: Руските сили са спрени край Авдеевка
Снимка: архив, БГНЕС

Украинските сили са спрели руското настъпление край източния град Авдеевка, завзет от Русия миналия месец, но войските на Москва се прегрупират в район на юг от града, предаде Ройтерс, като се позова на изявления на украинския военен говорител Дмитро Лихови.

Още по темата
Превземането на Авдеевка миналия месец създаде за Русия буферна зона в района на Донецка област от около 20 км на изток и накара руския президент Владимир Путин да заяви, че силите на Москва ще продължат да напредват.

Миналата седмица руското министерство на отбраната обяви, че силите му са завзели нови села край Авдеевка.

Военният говорител на Украйна Дмитро Лихови каза пред украинската телевизия, че руските сили частично контролират още две села, но настъплението им е било спряно.

Пред радио "Свобода Украйна" Лихови заяви, че руските сили се съсредоточават по-нататък на юг, около село Новомихайловка, където те "прехвърлят подкрепления от далечния тил на Русия".

В района имаше 30 нападения тази неделя в сравнение с 20 атаки близо до Авдеевка, добави Лихови. "Но нашата защита се държи", каза той.

"Врагът прави огромни усилия, но не постига никакъв напредък", отбеляза украинският военен говорител, цитиран от Ройтерс.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
4
 
31
 
! Отговори
Уар Кореспондант преди 2 месеца
Ако се погледне картата на бойните действия е ясно какво следва. Целта е северното направление Словянск/Крематорск за да се изравни фронтовата линия и след това започва крайната цел на южното направление: Херсон -> Миколаев -> Одеса. В момента в който руснаците отрежат на украинците излаза на море и респективно заплахата за Крим и войната ще свърши. Дори може да им пуснат остатъците от държавата в НАТО, че да измият малко срама от тоталното поражение.
33
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Т.е. след като са го превзели, са спрели за почивка и прегрупиране, ама иначе нацистите ги спрели, видиш ли!? Смешни наркоси!
32
3
 
42
 
! Отговори
до 18 преди 2 месеца
Натовските инжинери 8 години укрепваха Авдиевка и го превърнаха в най тежко укрепения район в цяла Украйна. Но това не попречи на Руснаците да го вземат някаква друга простотия няма ли да измислите. Да не говорим, че великата американска армия 20 год. се търкаля в Афганистан и се изниза като бит пеееерас. Афганистан нямаше подкрепа от 50 държави схващаш ли разликата неолиберална .ършо ?
31
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Мачкай Вова!
30
42
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
По 1000 убити на ден коства това на РуZия.
29
2
 
35
 
! Отговори
АтлантическиПланктон преди 2 месеца
Предполагам че има лека пропагандна неточност не са спрени руските войски а сами са прекратили настъплението по някаква причина
28
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Напред братя Руси,цяла България е с вас!
27
2
 
37
 
! Отговори
Аз преди 2 месеца
Спокойно, скоро пак ще тръгнат!
26
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
СЛАВА НА РОССИЯ! ДА ЖИВЕЕ ПУТИН!
25
1
 
42
 
! Отговори
Тя преди 2 месеца
цялата покрайна в руини. Войната щели да печелят! Ни муниции, ни летища...
24
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Руснаците ще приложат отново тактиката от Авдеевка, нарича се "врящ казан". Заграждане от 4 страни, последвано от изпържване на всичко, което е вътре в кръга.
23
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Заглавието е почти вярно, има едно възвишение от където украинците имат удобна позиция за стрелба със снайпери и в момента руснаците превземат две селища в страни за да заобиколят и да ги обградят. Минимум 3 седмици ще трябват според калкулациите базирани на темпото с което се движат
22
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
кога ще е следващото "планирано изтегляне" ?
21
1
 
35
 
! Отговори
Офанзива преди 2 месеца
Това е всъщност лъжа. Руснаците спрели и се укрепявали в удобни високи точки за да си подсигурели защитата и поддръжката за по-нататъка.
20
3
 
28
 
! Отговори
бай Бай преди 2 месеца
да де, ама руските бойци са поспрели точно там, за да ги залъжат и да им опраскат абрамсите, не за друго...нал тъй
19
5
 
47
 
! Отговори
Нашите преди 2 месеца
евроатлантици с талашитени глави, не могот да разберат простата истина - не може да победиш ядрена държава и да оцелееш! Най-вече пък РФ. ЕС и САЩ като сложат нещата на везните, ще разберат че всяка подкрепа за укрите може да е фатална за тях. Така че с украйна е свършено. Не байдън, ами байдъновица да е президент - все тая!
18
1
 
51
 
! Отговори
Жан Костов преди 2 месеца
Както са спряни и утре ще четем за Часов яр, който е последното населено място преди Краматорск.
17
40
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
На великата руска армия и трябваха две години да вземе този 30 хил. град(преди войната), който се намира на 10 километра от границата им и за чиято цел дадоха 16 хил. жертви... Не се натопорчвайте русофичета, това не е Сталинград... И за справка Русия дава 12 хил. жертви за цялата "освободителна" война, който му се смята да смята XoXo
16
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тези не спряха да лъжат.
15
14
 
1
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 месеца
НАД 8 МЕСЕЦА НАДЛЪГВАНЕ ПОСЛЕ ВСИЧКО ПРИКЛЮЧВА ЗА ЕДНАТА ИЛИ ДРУГАТА СТРАНА!