Ситуацията край Часив Яр е сложна, заяви украинската армия

Там Русия съсредоточава настъплението си
26 мар 2024 08:19, Елка Василева
123
Ситуацията край Часив Яр е сложна, заяви украинската армия
Снимка: архив, БГНЕС

Украинските сили се намират в "сложна" ситуация край източния украински град Часив Яр, където Русия съсредоточава настъплението си, съобщи украинската армия, цитирана от Франс прес.

През последните месеци Москва постигна напредък на фронтовата линия, като използва предимствата си, тъй като Киев е изправен пред недостиг на боеприпаси, за които разчита на западните си съюзници.

Още по темата
"Ситуацията по отношение на Часив Яр е сложна и напрегната и това не е първият ден", в който това е така, заяви Олег Калашников, пресаташе на 26-та украинска артилерийска бригада.

"Днес там се съсредоточават усилията на противника в неговите щурмови операции. Те се опитват да пробият отбраната ни, за да достигнат до Часив Яр", добави той.

Калашников каза, че Русия е засилила използването на мощни управляеми бомби в района и ги "хвърля по населените места и по нашите укрепени позиции".

Украйна е в отбранителна позиция от няколко месеца поради липса на боеприпаси. Обещаният от Вашингтон пакет от военна помощ в размер на 60 млрд. долара (55 млрд. евро) е блокиран от месеци заради политическото съперничество между републиканците и демократите в Конгреса на САЩ, посочва АФП.

В петък командващият сухопътните сили на Украйна заяви, че руска лятна офанзива с участието на 100 000 войници е "възможна", но че това е "най-мрачната прогноза".
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Скоро не само в Часов Яр ами в цяла Украйна ситуацията ще бъде сложна. Русия създава две нови армия с численост до 600К и до края на годината ще има още две направления предполагам на Харков и Одеса. Адът за Укрофашисткия режим тепърва предстои. Всички видяхме, че НАТО и колективния Запад не са в състояние да се противопоставят на Русия. Всички видяхме, че Натовските оръжия се оказаха безполезни пред Руското. Скоро ще има срив в отбраната на Укрозомбитата.
61
2
 
24
 
! Отговори
Юлиян преди 1 месец
Сложна е "меко" казано.Хайде поне да кажем изключително или поне много сложна.Разбирайте направо:от отчайваща, до очертаваща се като безнадеждна.
60
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Христо Христов /51/, от изброените особено ме впечатли Дания. Същата Дания, която през ВСВ капитулира пред нацистите за един час. Тогава датския крал се обърна към датската армия: "Заповядвам на смелите синове на народа ни да защитят Отечеството и доблестно да се предадат на немския завоевател".
59
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Долното ти за гражданче ли се имаш. Безмозъчно си .
58
19
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Много са кефя! Самичък русофоб paзкaтax мaмичкaтa на цялата c6иpщинa русофили!
57
2
 
25
 
! Отговори
Майор от запаса преди 1 месец
Фашистите свършиха хората, а не оръжията. Няма повече желаещи да умират за печалбите на киевския наркоман. Каквото и да правят наркоманите, до края на това лято братушките ще очистят Украйна от фашисти и наркомани.
56
1
 
18
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 1 месец
От Часив Яр до няколко дни Часов Яр!
55
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Според резултатите руснетата оправдават спонсорството на Велика Корея!
54
21
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Зеленски може да върне Крим в Украйна! Само трябва да набара "G" точката на Путин! Едно време Америка взе Аляска срещу бъчва уиски и няколко бизонски бyта!
53
2
 
21
 
! Отговори
До абе преди 1 месец
Наще БТР-и ги гръмнаха вече ощепреди да влязат в употреба, има снимки в телеграма :)
52
22
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Руснаците са давали по 14 хиляди тpyпа кажды день, по време на "ВЕЛИКАТА" ОТЕЧЕСТВЕНА! Още един техен Гинес!
51
4
 
9
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
До 41 "Кой е този съюз в който членува И Украйна и западните страни,че не се сещам" - двустранни договори с германия, франция, холандия и мисля Дания - поне 6 държави в ЕС.
50
2
 
20
 
! Отговори
Чудя се преди 1 месец
Аз пьк се чудя защо не са се предали вече укрите Пръв зеленко ще духне при капитулация и ще ги зареже да мрът за тоя що духа
49
2
 
18
 
! Отговори
Военен кореспондент преди 1 месец
До Часиив Яр има два основни пътя за доставка на провизии и боеприпаси за украинците: Високоскоростен път H-32 от юг и от индустриалната железопътна линия, която принципно обслужва рудника от север. Руснаците в момента се борят да пресекат H-32. Прогнозирам, че ще се случи до края на първата седмица на другия месец. Оттам е въпрос на време Часиив Яр да падне. Което е последната стратегическа зона преди финалната офанзива над последните крепости в донецкия регион - Крематорск и Славянск.
48
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Генерала хърбав наш Деникин,пардон Денков да сформира с другият генерал Колчак,пардон простичкото Кире една чета доброволци в помощ на наркоманчето.
47
2
 
20
 
! Отговори
абе преди 1 месец
нали им изпращаме 100 бтр, в тия консервени кутии колко укри ще съберат да бягат обратно към киев да се крият в землянките!
46
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Той праха му за пране как пере остави се , затова никоя верига не го предлага
45
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Направил прах за пране баси академиците.
44
18
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако русия губи на ден 1000 ceлeнчeтa, колко ceлeнчeтa годни за работа на къpa ша изгуби за 10 години?
43
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Морееее,те да пристигнат ония ти ми страшилища,родните ни трошки(БТР)на мига ситуацията ще се подобри!