Русия нанесе ракетен удар срещу украинския енергиен сектор

Повредени са топло- и водноелектрически централи
29 мар 2024 10:36, Елка Василева
105
Русия нанесе ракетен удар срещу украинския енергиен сектор
Снимка: архив, БГНЕС

Енергийните съоръжения на Украйна са били обект на нощна руска атака с ракети и дронове, при която са били повредени топло- и водноелектрически централи, съобщи украинската енергийна компания Укренерго, цитирана от Ройтерс и Укринформ.

Още по темата
Мащабните атаки, най-голямата от които беше извършена миналия петък, вече причиниха големи щети на украинските съоръжения за генериране и пренасяне на електричество, което принуди Киев да спре износа на електроенергия и да разчита на внос.

"През нощта руснаците отново нанесоха удар по енергийни съоръжения в масирана и комбинирана атака", заявиха от "Укренерго" в Телеграм. "Повредени са топло- и водноелектрически централи в централните и западните райони", според същия източник.

Укренерго отбеляза, че в югоизточната Днепропетровска област на страната са били приложени аварийни изключвания. Тази сутрин украинската телевизия съобщи, че в Ивано-Франковска и Хмелницка област и в град Днепър са били чути експлозии, а в украинското въздушно пространство са били забелязани руски крилати ракети.

Най-голямата частна украинска енергийна компания ДТЕК също съобщи в Телеграм, че Русия е атакувала три ТЕЦ-а, като им е нанесла сериозни щети.

"След края на атаката енергетиците незабавно започнаха да отстраняват повредите", добави компанията.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от Войната в Украйна
The Times: Руските войски може да се окажат пред Киев още през юли
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
0
 
2
 
! Отговори
Bad Face преди 4 седмици
Защо мазната праскиня която пуска фашистките статии тук, се опитва да ме банва постоянно по ИП адрес? Сменя се за секунди и продължавам да си пиша.
98
0
 
7
 
! Отговори
Bad Face преди 4 седмици
Руски ракети не са нападали критичната инфраструктура, а са извършвали декомунизация и профилактика на енергийната система на Украйна. Скрапирали са съоръжения построени от СССР и омразната на всички ни комунистическа партия. Дали са шанс на Украйна да се наслади на нови западни електроцентрали, место да мъчи със старите съветски.
97
0
 
2
 
! Отговори
дяконЪ преди 4 седмици
2067:57+23 пленени за последните 48 часа.Експертите зад клавиатурата могат на място да се убедят, че на 20-годишните усро-пикльовци набъкани с амфети това не е каунтър страйк.Скоро ОдесаДовечера след лов ще пиша пак
96
0
 
4
 
! Отговори
Боби преди 4 седмици
До Анонимен 94 Само дето пропускаш едно много важно нещо. Су-34 за експорт е 36 милиона $ а Су-34 за РФ е 36 милиарда Рубли - релно е по-малко РФ купува от Държавния завод самолета на производствена цена.
95
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До Анонимен 85Разбирачо, защо не видиш актуални снимки и видеа от Мариупол? Дали ще го познаеш?
94
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Нали ПВО то на укрите ги сваляше всичките? Какво стана? Руснаците жертваха 7 или 9 Су 34, но сега е спокойно във въздуха по фронта, след като откриха къде се мотаят ракетните установки на петриът. 1 Су 34 - 36 милиона долара. Един дивизион Пейтриът - 170 милиона долара.
93
1
 
11
 
! Отговори
Горан преди 4 седмици
То скоро нито ток,нито отопление,нито свещи ще им трябват! Само лопати за зариване!
92
1
 
11
 
! Отговори
Барон Мюнхаузен преди 4 седмици
Днес в Харков е убит високопоставен укронацистите военен. Интересно , кой е.
91
1
 
6
 
! Отговори
Джони Инглиш преди 4 седмици
Президентът на САЩ Джо Байдън каза, че напредналата му възраст го е направила по-мъдър. Думите му са цитирани от преспула на Белия дом.
90
1
 
15
 
! Отговори
Барон Мюнхаузен преди 4 седмици
Русия ги е построила, Русия ще си ги събори. Укронацистите нищо не са построили и нищо не трябва да ползват. Украйна доказа, че е държава терорист.
89
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Ейййй тез перални нямат свършване,пардон чиповете от пералните!!!!!!
88
2
 
20
 
! Отговори
Лика прилика... нали преди 4 седмици
"Говорителя на НАТО, Джейми Шей, от 25 май 1999 г. - отговор на въпроса защо силите на Алианса масово лишават Югославия от електричество и водоснабдяване"За съжаление системите за командване и контрол също зависят от електричеството. Ако Милошевич наистина иска гражданите му да имат вода и електричество, всичко, което трябва да направи, е да приеме условията на НАТО, и ние ще спрем тази кампания. Докато той не направи това, ние ще продължим да атакуваме цели, които снабдяват неговата армия с е
87
1
 
24
 
! Отговори
щели да строят завод преди 4 седмици
ХА! А Французите как сега ще строят заводи у Укропия?
86
2
 
26
 
! Отговори
Горящ Абрамс преди 4 седмици
Слава на Велика Братска Русия! Пълно унищожение за отанския агресор!
85
32
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Путин освобождава потиснатия украински народ. Освобождава го от къщи, блокове, инфраструктура, електроцентрали. На украинския народ не му трябват такива западни удобства, трябва да живее мизерно като братския руски и северно-корейски народ.
84
27
 
4
 
! Отговори
V преди 4 седмици
Вчера на сваленият от приятелски огън самальот,ни жлъч ни стон ,днес на поредния акт на насилие над цивилни,робите на ссср ще си счупят пръстите да драскат пак яростно безмислени коментари! Разбрахте ли защо сте презирани ,комрадс? Защо сте на дъното на обществото и там ще си останете.
83
3
 
35
 
! Отговори
ДВА РОВА преди 4 седмици
Имаше до Киев две системи Патриот. Два патриота. Стояха гордо до летището и пазеха НАТОвското небе. Сега ня техно място има ДВА РОВА!
82
2
 
35
 
! Отговори
БЕЗМЪЛВНИ ЗРИТЕЛИ преди 4 седмици
Разбрахте ли евроатлантичета. Майка Русия най-после реши, че се налага да изключи Украйна от щепсела. Ударите по ТЕЦ-овете го показаха. Милиони са без ток. Скоро офанзивата започва. А ЗАПОЧНЕ ЛИ, НЯМА ДА СПРЕ. ВИЕ ЩЕ СТЕ В РОЛЯТА НА БЕЗМЪЛВНИ ЗРИТЕЛИ.
81
2
 
33
 
! Отговори
ИЗКЛЮЧВАТ УКРАЙНА преди 4 седмици
Това не могат да проумеят евроатлантичетата списващи тук. Те се радват, че Русия била много слаба щото видиш ли фронтът бил застинал. Не могат да осъзнавт, че Русия буквално стъпваше на пръсти. Досега не бяха ударяли центровете за енергийно производство, само кабели и трансформатори. Не че не можеха, но преднамерено не го правеха за да не тормозят населението. Сега обаче нещата загрубяха. Свърши се. Изключват Украйна! ОТ ЩЕПСЕЛА!
80
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Проповедници ботове са се навъдили тука. Хайде стига вече.