Украински министър уличен в кражба на 2500 хектара държавна земя

Стойността ѝ е 7 млн. долара, води се разследване
23 апр 2024 12:28, Елка Василева
49
Украински министър уличен в кражба на 2500 хектара държавна земя
Снимка: архив, БГНЕС

Украинската антикорупционна служба разследва министъра на аграрната политика и прехраната Микола Солски за корупция за незаконно придобиване на държавна земя на стойност около 7 милиона долара, съобщават украински медии, предаде Ройтерс.

Министърът и неговото ведомство отказаха за Ройтерс коментар по случая. Солски е назначен на поста през март 2022 г.

Националното антикорупционно бюро на Украйна (НАБУ) повдигна обвинения срещу участници в корупционна схема, ръководена от действащ министър, в резултат на която длъжностното лице е присвоило държавна земя с обща площ 2493 хектара, предаде ТАСС.

Името на Солски не се споменава конкретно, но в съобщението е посочено, че става дума за бивш председател на аграрната комисия във Върховната рада (парламента). Солски заемаше този пост, преди през март 2022 г. да стане министър на аграрната политика, съобщава украинският вестник "Страна", цитиран от ТАСС.

"Бившият председател на аграрната комисия на Върховната рада и настоящ министър е разобличен за присвояване на държавна земя на стойност 291 млн. гривни (7,3 млн. долара) и опит за присвояване на земя на стойност още 190 млн. гривни (4,8 млн. долара)", съобщи НАБУ в своя канал в "Телеграм". Понастоящем на министъра и на други участници в престъпната схема са повдигнати обвинения."

Отбелязва се, че в периода 2017-2021 г. в престъпната група са участвали и служители на държавния кадастър (Держгеокадастр), както и лица, които са контролирали дейността им. Участниците в схемата са осигурили унищожаването на документи, въз основа на които право на постоянно ползване на земя в Сумска област са имали две държавни предприятия, след което държавният кадастър е прехвърлял парцелите в собственост на предварително определени лица с условието земята да бъде прехвърлена под наем на частно земеделско стопанство.

 Според в. "Страна" Солски е бил бизнес партньор на бившия ръководител на украинската президентска канцелария Андрий Богдан.

Ако обвиненията бъдат потвърдени, Солски ще бъде първият министър от правителството на президента Володимир Зеленски, обявен за заподозрян по дело за корупция, отбелязва  Ройтерс.
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от САЩ
Украйна и САЩ работят по споразумение в сферата на сигурността
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
В началото на войната категорично бях на страната на Украйна ..... НО ...... след това видях колко нагли, нахални, мързеливи и неблагодарни използвачи са украинците и сега не мога да ги понасям!
42
0
 
2
 
! Отговори
Гатанка преди 1 седмица
А дали воюва за нея или праща чуждите деца?
41
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
ИМа същата чофка и празен поглед като Зель
40
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
А какво си мислят, че се случва с помощите които се пращат там, същата работа, всичко се краде от тия по върховете. Това е една от най-корумпираните държави.
39
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Не мозе да бъде. В Украйна никой не краде, те са демократична страна.
38
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Щял да открива частни гробища... Голяма далавера било в момента.
37
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Да им даваме още помощ!
36
1
 
7
 
! Отговори
РендетУ преди 1 седмица
Не е искал да дели земята с американците!!!! - ))) Американските компании Cargill, Dupont и Monsanto чийто основни акционери са: Vanguard, BlackRock и Blackstone са закупили 17 МИЛИОНА ХЕКТАРА от най-плодородната укро земя за 99 години. Активите на BlackRock са на стойност 10 Трилиона долара, на Vanguard 6 Трилиона долара, а на Blackstone 881 Милиарда долара!!!! Ся, разбрате ли кой и защо обвини укро министъра в "корупция"???
35
0
 
4
 
! Отговори
Дарк преди 1 седмица
Пази земята от руснаците като неин собственик.
34
1
 
9
 
! Отговори
Тиквата преди 1 седмица
Как можете, да пишете такива нови, нашето правителство обича укростанци,те са нашия пример, вдъхновители на големи дела, ние ще бъдем по добри от тях,крадем само евра, скоро всичко ще крадем.
33
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
От Украинското ДПС!
32
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
То една честност, за чудо и приказ....ама тука няма и един, един бе....един единичък няма бре....35г. мутренизация и накрая даже и един обвиняем нямаме....и постоянно ни разправят врели-некипели, че на някакъв хвърчащ лист, някъде си, сме се били в ЕС и Шенген...на тия приказки от 1001 нощ вече и кокошките в обора не вярват, а ние тука се тупаме по косматите гърди, какви европейци сме били....смях и сълзи, както се казваше един театър в "европейска" София....!
31
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Там е корупция отвсякъде. Сиймур Хърш обяснява подробно как Зеленски и обкръжението му са присвоили 400 млн. долара от средствата за дизелово гориво. Купували от руснаците гориво с големи комисионни. За това вечно реват за помощи.
30
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
И тези крадат като българи. Затова няма оправия по тези земи.
29
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Баси, там ги и хващат ? Тука колко сме изостанали, че държава във война да ни бие по честност нямам думи.
28
0
 
14
 
! Отговори
+-( преди 1 седмица
А аМериканска щипалка за разследване нямали ?Или тя половината укрАйна е на американци.
27
0
 
21
 
! Отговори
Помощ иде преди 1 седмица
Академик Денкоф заминава за Киев да помага на колегата си съюзник.
26
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
удивително е колко си приличат министрите у нас и тези в украйна, даже по физиономия, а не само по крадливост
25
0
 
12
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 1 седмица
По ще сме изненадани ако някъв украински министр ще го хванат докато е помагал на народа,а това което го пишете в цял свят са знае!
24
0
 
14
 
! Отговори
Демокрация е преди 1 седмица
Така е и в РБ, върхушката краде като за последно.