30-ина украинци загинали, опитвайки да избегнат мобилизацията

Всеки ден се предприемат опити за пресичане на границата
30 апр 2024 22:45, Елка Василева
193
30-ина украинци загинали, опитвайки да избегнат мобилизацията
Снимка: архив, БГНЕС

Около 30 украински мъже са загинали при опит незаконно да напуснат страната, за да избегнат мобилизация във войната срещу Русия, започнала през февруари 2022 г., съобщи говорителят на украинската гранична служба Андрий Демченко, цитиран от Укринформ.

Още по темата
„Някои са загубили живота си при опит да пресекат планинска река или да прекосят планинини“, заяви Демченко. „Общо от началото на пълномащабната инвазия около 30 души са загинали при опит незаконно да пресекат границата“, допълни той.

С някои изключения по закон на украинските мъже на възраст между 18 и 60 години е забранено да напускат страната, защото може да бъдат мобилизирани, отбелязва Ройтерс.

Вчера граничната охрана на Украйна съобщи в социалните мрежи, че 24 мъже са загинали при опит да пресекат граничната с Румъния река Тиса.

Демченко заяви, че от началото на войната граничната полиция е разкрила около 450 престъпни групи, които са се опитвали да прекарат хора през границата.

„Всеки ден се предприемат опити да пресекат границата. Повечето опити са извън граничните пунктове на границата с Молдова и Румъния. Най-големият брой опити с подправени документи е регистриран на границата с Полша“, заяви граничният служител.

По-рано този месец Демченко заяви, че ежедневно средно около 10 мъже са спирани в опит незаконно да напуснат Украйна.

Миналата седмица Украйна отмени консулските услуги за мъжете, подлежащи на мобилизация, критикувайки онези украинци в чужбина, които очакват помощ от държавата, без да ѝ помагат да оцелее във войната срещу Русия.

Миналия ноември Би Би Си съобщи, позовавайки се на данните за незаконното пресичане на границата с Молдова, Полша, Румъния, Словакия и Унгария, че близо 20 хил. мъже са напуснали Украйна, за да избегнат мобилизация.
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


193
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Евреите и Вечният евреин Зеленски ще унищожат всички украинци и палестинци. Няма ли кой да спре този геноцид? Трябва да се организирате срещу евреите, защото и вас ще ви унищожат по същият начин. Вие сте следвашите, Герои на Чалгария!
95
11
 
0
 
! Отговори
82-ОМБР преди 1 месец
русия как е демографията преди войната? За един приятел питам.
94
1
 
14
 
! Отговори
Берлин преди 1 месец
Аз съм жена, напуснах България преди 20 години защото държавата не можеше да ми предложи образование, работа и добър стандарт на живот!Какво остава ако иска от мен да умра за корпоративните интереси на ВПК ( военн промишления комплекс) на САЩ?!
93
2
 
17
 
! Отговори
До 112 преди 1 месец
0000000 руснаци са загинали при бягство от Русия защото границите на Русия не са затворени за мъже от 18-60 годишна възраст! Всеки който иска може да напусне Русия със кола или самолет ..Няма насилствена мобилизация също..
92
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз ще си взема от разпадаща Рушмия две рускини за домашни помощници. Някъде към 23-24 годишни..
91
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма нормален човек, който в 21ви век да иска да мре заради глуповетените. на две джуджета! В денят, в който се обяви мобилизация в България и моите момчета ще напуснат територията! Трябва да си *** да умреш заради прогнили политици! Смъртта е доста перманентно състояние и не носи никаква добавена стойност! Двете джуджета от кремъл и киев е време да бъдат затворени в една изолирана стая и да бъдат оставени да си решат проблемите. Който оцелее.. побеждава във войната! И без това са ненужни!
90
11
 
4
 
! Отговори
82-ОМБР преди 1 месец
И още стотици хиляди окупатори ще умрът!
89
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А защо няма статия колко руснаци са загинали при бягство от Путландия??В Западна Европа е пълно с руснаци избягали от служба. А колко са разстреляни на фронта защото не искат да воюват за психопата в Кремъл ако знаехтеС Рушмандия е свършено като държава. Китай си чака за Сибир. Япония за далечния Изток. а останалото ще си го делим в Европа и САЩ .
88
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не са загинали а са разстреляни. Има разлика. Загинали щяха да са на фронта.
87
7
 
4
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 месец
ДО ПРЕЗИДЕНТСКИТЕ ИЗБОРИ В ФАЩ НЕМОЖЕ ДА СЕ ОБЯВИ ПОБЕДИТЕЛЯ. ВЪВ ВОЙНАТА МЕЖДУ НАПЪЛНО ОПОЗОРЕНАТА ТЕРОРУСКА ФЕДЕРАЦИЯ МАЙКА НА ЗЛОТО И ЧАСТИЧНО ОКУПИРАНА УКРАЙНА! ПРИ ВТОРИ МАНДАТ НА ДЖО БАЙДЪН РЕЖИМА В ТЕРОРУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ МАЙКА НА ЗЛОТО ЩЕ БЪДЕ СВАЛЕН СЪС СИЛА И ТОВА Е НЕОСПОРИМ ФАКТ!
86
2
 
13
 
! Отговори
До 105 от Берлин преди 1 месец
И мен това ме учудва..даже срещу Хитлер е имало 45 опита за убийство от германския народ..украинците явно предпочитат да избягат в ЕС или да се крият вкъщи от Военкомата ..
85
3
 
13
 
! Отговори
Урките са овър! преди 1 месец
Парите на запада, победа срещу Русия не могат да купят!
84
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ама от кой бягат? Страх ги е от руснаците или от собствените им военни? По-скоро трябва да са горди, че са представители на една от най-добрите армии от васалните на тяхно величество САЩ! Може би са с български корени? Само българите биха изоставили страната и сънародниците си в такова положение!
83
0
 
11
 
! Отговори
Берлин преди 1 месец
В ЕС са избягали 1 милион украински мъже дезертйори! Това са повече отколкото служат в Украинската армия в момента..и 1000 пъти повече от доброволците в украинската армия!Тази война няма подкрепата на обществото!
82
2
 
7
 
! Отговори
Берлин преди 1 месец
И в Берлин така беше по времето на Германскатата Демократична Република- стотици бяха разстреляни при опит да преминат Берлинската стена и избягат на Запад. та така то с демократичните държави!
81
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това е за последните дни, седмица?
80
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 82-ОМБР Слава на Русия. Укрите трябва да си получат заслуженото от Русия. Българския народ се разграничава от правителството и мрази укрите. Дружбата ни с Русия никога няма да умре в сърцата на истинските българи. Ясно ли ти е? А ти вместо да се пишеш патриот на думи-пушката на рамо и марш на фронта да се биеш за зеленото, надрусано недоразумение
79
0
 
7
 
! Отговори
Юлиян до 96 преди 1 месец
Най-добро за Запада като вариант,но неизпълнимо,невъзможно като реалност.В приказките за деца може да го пишете.Те за това са приказки,фантазия.Във филмовите "екшъни" на запад също.И те са приказки за "смелите","добри"американски"герои".На практика излиза обратното."Непобедимите"американски"герои"предпочитат да си седят у дома или да воюват срещу отряди въоръжени с копия и стрели.А срещу истински воини като руснаците предпочитат да пращат друг да воюва вместо тях.
78
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Украинците ако бяха обесили още в началото миризливия наркоман насред Киев,нямаше сега да ги пращат на смърт.
77
2
 
10
 
! Отговори
Юлиян до 93 преди 1 месец
Не,просто няма да вдигнем ръка срещу нашите освободители,заради чуждите нам англосаксонски интереси.РУСИЯ Е БИЛА,Е И ЩЕ ПРИСЪСТВА ТУК ВИНАГИ!!!А Америка е тук само временно.Пътьом!Транзит!