Херцогинята на Единбург пристигна в Украйна, срещна се със Зеленски

Посещението е първото на британска кралска особа от началото на войната
30 апр 2024 08:23, Елка Василева
65
Херцогинята на Единбург пристигна в Украйна, срещна се със Зеленски
Кадър: YouTube

Софи, британската херцогиня на Единбург, пристигна Украйна и се срещна с президента Володимир Зеленски и съпругата му, като това бе първото посещение на британска кралска особа в страната от началото на конфликта с Русия, съобщи Бъкингамският дворец, цитиран от Ройтерс.

Петдесет и девет годишната Софи е съпруга на най-малкия брат на крал Чарлз - принц Едуард и направи изненадващото посещение от името на британското външно министерство, за да покаже солидарност с хората, засегнати от войната, и като част от работата си в защита на жертвите на сексуално насилие, свързано с конфликта, се казва в изявление на кралския двор.

"Вярно е, че жените и момичетата плащат най-скъпо от гледна точка на човешката цена, когато става въпрос за начина, по който са засегнати, за начина, по който могат да бъдат използвани като оръжия във войната", каза тя в своя реч по време на посещението. "Изнасилванията се използват за принизяване, унизяване и унищожаване и ние трябва да станем по-добри в опитите си да предотвратим това", добави тя.

Британското външно министерство съобщи, че Софи е изразила почитта си към загиналите в Буча - град близо до Киев, където руските сили са обвинявани, че са извършили военни престъпления, включително екзекуции и изнасилвания.

Тя се срещнала с жертви на свързано с конфликта сексуално насилие, с жертви на изтезания, както и с деца, които са били върнати в Украйна, след като са били отделени от семействата си и отведени в Русия, добави ведомството.

Херцогинята се срещнала и с доброволки, които са помогнали на своите общности да се справят с последиците от нападенията с дейности в помощ на психичното здраве на децата.

Великобритания е един от най-гласовитите и активни поддръжници на Украйна от началото на руската инвазия и се е ангажирала да ѝ предостави невоенна подкрепа на стойност над 4,7 милиарда лири (5,91 милиарда долара), отбелязва Ройтерс.

"Срещнах толкова много прекрасни украинци ... в Обединеното кралство, които са намерили дом там", каза още тя и добави, че "сърцата им все още са тук". "Те биха искали един ден да се върнат у дома и се надявам това да се случи", заяви херцогинята.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Вярно е, че жените и момичетата плащат най-скъпо от гледна точка на човешката цена"_____________________А мъжете като плащат с живота си той не струва нищо, нали херцогиньо ?
11
5
 
26
 
! Отговори
Хахаха преди 1 месец
Само баба Надежда Нейски още не е посетила наркото! Излага се!
10
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако продължават с глупостите, скоро и президента Путин ще посети Киев, както върви...
9
5
 
6
 
! Отговори
Чудя се преди 1 месец
Дали го е опънала- иначе защо да се среща?
8
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Принцесата какво ще прави до тоя вмирисан, мърляв, небръснат клоун, с гъбички в носа, щото все го чеше
7
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ко бачкоти тая и ко е учила и аз да се уредя кат нея на народна хранилка :)))
6
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Жални западняци, от безисходица лижат г..а на американците като ходят в Киев уж че подкрепят Украйна! Но като знаят какво гичака са като на...ни от простотия и мегаломания!
5
31
 
5
 
! Отговори
Българин преди 1 месец
До българина Некакени гости са кремълските навлеци, на Свещената Украинска Земя! И скоро ще ядат дървелата, ама много яко!
4
3
 
23
 
! Отговори
българина преди 1 месец
Израел що генерали изтрепа и в Палестина и в Ливан..... Не знам защо руснаците не подкарат неканените гости, които са си врагове
3
4
 
36
 
! Отговори
Цирк преди 1 месец
Софи не знаели че Буча беше кърваво шоу на Зеленски,и че я използват нацисти за реклама?!
2
2
 
31
 
! Отговори
цирк Глобус преди 1 месец
Срещнали се представителки на две от най-вредните нации на планетата. Makes me wanna puke.
1
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако ще и принцесата на Джиджинбург да иде...