Висш военен от НАТО: Русия няма достатъчни сили за голям пробив в Украйна

Ген. Каволи увери, че се извършват значими оръжейни доставки за Киев
17 май 2024 08:27, Елка Василева
185
Висш военен от НАТО: Русия няма достатъчни сили за голям пробив в Украйна

Русия няма достатъчни сили за голям пробив в Украйна. Това заяви на пресконференция в Брюксел американският генерал Кристофър Каволи, който е върховен командващ на съюзническите сили в Европа.

Още по темата
Украйна заяви, че забавя напредъка на руските сили в североизточната част на страната, където ситуацията остава, както каза Володимир Зеленски, изключително трудна. Москва провежда там офанзива, която позволи да се постигнат териториални придобивки, които са нейните най-големи такива от края на 2022 г., отбелязва Франс прес.

"В тесен контакт съм с украинските ни колеги и съм уверен в тяхната способност наистина да устоят", каза Каволи.

За да се противопостави на тази офанзива, Киев настоява за ускоряване на оръжейните доставки и на мунициите, обещани от съюзническите сили и критикува много по-дългите срокове в тази насока.

Каволи обаче увери, че значими оръжейни доставки се извършват сега. "Изпращаме им големи количества боеприпаси, големи количества системи за противовъздушна отбрана с малък обсег и значителен брой блиндирана техника в този момент", допълни той.

Русия предприе на 10 май нова сухопътна офанзива в Харковска област, навлизайки от север в два грачни сектора - на Вовчанск и на Лукянци, населени места, разположени респективно на петдесетина и тридесетина километра от  Харков.

Руските сили се възползват за този щурм от отслабването на украинските сили в последните месеци в момент, в който Киев страда от недостиг на мъже, които да отидат на фронта и от оръжия и боеприпаси заради закъсненията на западната военна помощ, отбелязва Франс прес.

Междувременно Роб Бауър, ръководител на военния комитет на НАТО, заяви, че Русия напредва по-бързо, когато става дума за повишаване на промишлените й способности в областта на  отбраната в сравнение на Европа и Северна Америка, предаде Ройтерс.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


185
Още от Русия
Путин знае заплахите в руската история: Загуба на война или срив на икономиката
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
170
1
 
1
 
! Отговори
СМЕХ... преди 1 седмица
Украинците пак са изпраскали , един кораб на кея и рафинерията в Новорусийск...ха,хааа
169
1
 
1
 
! Отговори
ФАКТ... преди 1 седмица
Щом плешивото джудже е наело индийци да се бият в Украйна , значи наистина няма хора...!
168
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Нападението срещу Харкив (новото, защото руснаците веднъж бяха изритани оттам), се случва само защото Просията няма логистичен потенциал да закара затворниците си в някоя по-важна точка на фронта. Затова тая излишна маса се хвърля пред Белгород, белки свършат нещо.
167
0
 
0
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 седмица
До Военен... За първи път виждам български военен с акъл в главата.
166
2
 
1
 
! Отговори
Скот Ритър преди 1 седмица
Аха..Точно така е ама във натовските им глави.Исами не си вярват на приказките.Важното е да има западна пропаганда! Не е решила не е изринала Украйна ако иска!
165
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ако някоя от страните можеше да победи , отдавна да го е направила . В момента всички губят-хора, пари, ресурси, авторитет . От проточилата се война печелят само периферни страни.
164
3
 
2
 
! Отговори
ХА СЕГА преди 2 седмици
Погледнах да видя колко са ЗА и ПРОТИВ Русия и констатирах че до 50 номер коментар по войната в Украйна 90% са ЗА Русия! Що така бе?
163
1
 
0
 
! Отговори
И Израел нямат преди 2 седмици
Равно по численост население със заобикалящото го арабско море ама имат огнева мощ ! Та зависи какво се дава на украйнците и колко -да им дадат каквото трябва пък ще видим !
162
6
 
4
 
! Отговори
Военен преди 2 седмици
Всяка война в историята която Русия е спечелила е с помощта на Украинци и Беларуси в редиците си, сега като са без Украинци и Беларуси, колкото и ракети да хвърлят по далеч от Украйна няма да стигнат руснаците.
161
1
 
4
 
! Отговори
Юлиян преди 2 седмици
По-правилно би било да се каже:със всеки изминал ден става от ясно,по-ясно,че Украйна няма достатъчно човешки ресурс,за да противостои успешно на Русия.Оръжие и боеприпаси украинците може да получат,но все по-голям става недостигът на жива сила.Даже и свалянето на възрастовата граница за мобилизация от 27на25 години няма да подобри кой знае колко нещата.
160
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
НАТО стана за смях пред целия свят. НАТО се оказа един ялов съюз.
159
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
тя Русия и ракети нямаше и нямаха какво да ядат и щяха да се разпаднат след санкциите и чипове нямаха крадяха перални ама накрая ви го набутаха отзаде с 200
158
1
 
8
 
! Отговори
Очевидно е преди 2 седмици
НАТО няма сили да помогне на Украйна. Това е истината и нека всички тръгнали по пътя на Украйна да са наясно, че се жертват в името на нищо.
157
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Значи щом пропагандната машина работи, работата не е никак добре!
156
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Както западните медии описват войната....Украинската армия героично и победоносно отстъпва, докато Руската армия сразена и обезкървена плахо настъпва.
155
1
 
8
 
! Отговори
Обективен преди 2 седмици
На дъртия плешак най-вероятно руснаците му изпращат редовни справки с колко и какви оръжия разполагат. Клоун!
154
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До 141. Това беше 89та сега времената са други.
153
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Боже, от къде ги изкопават такива "генерали" тия.....
152
7
 
0
 
! Отговори
Хаха преди 2 седмици
Гледам много хвалят руският хайлаиф , пък стоят в лошият запад ...! Палете на изток, нали е много готино. Вчера гледах от Гугъл, град 800к , все едно бях в Каспичан...
151
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Вземи Таджикистан - 10 милиона население. Официално над 3 милиона са гастербайтери в Русия. Неофициално добави още милион и положина. На практика половината население на таджиките бачка в усия. Което е повече от половината работоспособно население...И не са само те. Що нев ходят в Европа? Или да идват в България? Нали е много хубаво тука? Н е е заради руския - масово не го знаят. Защо?