"Код 9.2": Тайното подразделение на Украйна, което праща дронове с мини на руска територия

За един от тях битката е лична
21 май 2024 21:00, Нели Христова
186
"Код 9.2": Тайното подразделение на Украйна, което праща дронове с мини на руска територия
Снимка: БГНЕС

Здрачът носи спешна надпревара за укриване преди мръкване.

Подразделението за дронове "Код 9.2" от 92-ра десантно-щурмова бригада се придвижва към нова позиция за изстрелване, откъдето им предстои да изпълнят рядка и мощна мисия: да летят с дронове в Русия и да пускат мини върху ключови пътища във вражеска територия.

Мракът предоставя момент на възможност да настроят новото оборудване и да разтоварят своя Humvee, преди да се стъмни, и тези сложни задачи да станат невъзможни. Те могат само да се надяват, че сивата, избледняваща светлина ще ги предпази от безкрайния поток руски дронове, които летят над тях, търсейки нещо, което да ударят.

Антена Starlink, антена за дрон с по-голям обхват, десетки пакети батерии и два огромни квадрокоптера Vampire се изхвърлят в окопи и бункери, настроени и използвани в рамките на 30 минути. Едва когато тъмнината се спусне, работата им може да започне.

И веднага заплахата е очевидна. Преди операторите Андрей и Артьом да успеят да напуснат бункера, за да започнат работа, шум ги кара да се втурнат обратно за прикритие.

"Шшшшш", изсъска Андрей. "Орлан."

Единственият начин да се предпазите от това да бъдете видени от Орлан – дрон за наблюдение, който може да има и термални камери, позволяващи му да вижда в тъмното – е да се скриете. И мълчаливо да слушате как преминава. "Ще летят цяла нощ", казва той.

Хоризонтът е осеян с проблясъци – далечни експлозии. В центъра му блести руският град Белгород, сега многократно атакуван от украински удари. Руският президент Владимир Путин твърди, че неговата едноседмична офанзива в района на Харков в Украйна е отчасти насочена към създаване на буферна зона по границата, за да защити население, чиято безопасност никога не е била под съмнение, когато той започна инвазията си през февруари 2022 г.

Бункерът бързо се превръща в оперативен център, екипът трудно се приспособява към тихите открити полета на новия си дом след месеци на ожесточени битки около Бахмут.

В тишината Артем казва: "Не знаеш дали ще те ударят или не".

Той посочва разликата с неуспешната отбрана на Украйна миналата година на Бахмут, в източната област Донецк – и тяхната работа тази вечер, на около четири мили от границата. Тук гъстата зеленина, липсата на фиксирани фронтови линии и близостта до Русия означават, че "разузнавателните групи влизат и могат да стигнат навсякъде". Шегуват се, че могат да се събудят от руски войник, стоящ над тях.

За Артем обаче тази битка е много лична. Родителите му все още живеят в частично разрушено село на кратко разстояние с кола. В продължение на 18 месеца той ги мами, като казва, че е разположен на мирен пункт, а всъщност се бие на фронтовата линия. Сега знаят, че той е наблизо и усещането, че се бори за истинския си дом, го кара да се чувства неспокоен.

"Безпокойство", казва той за основното чувство пред екипа на CNN. "Родителите ми са тук, така че ако, не дай Боже, се провалим по някакъв начин, ако има пробив... това е голяма отговорност."

Настъпи тъмнина, пронизана само от светкавиците на артилерийски удари и почти пълната луна. Екипът започва да работи бързо. Артем и Андрей се надпреварват да прикрепят мините към дрона, като използват само червени светлини. Изведнъж се чува тънък хленчещ звук.

"Бягайте", казва Андрей и те се прикриват в близкия бункер. Забелязани веднъж, окопите могат да се превърнат в мишена за въздушни удари и артилерия през цялата нощ и има малък шанс да избягат: нямат превозно средство и препускането по открит терен пеш също е опасно.

Минават няколко минути. Факели осветяват съседно поле. Битките се водят и другаде. Екипът подновява работа. Основни предпазители с ципове. Маскиращата лента е експлозивна. След това отново друг дрон минава наблизо и те отново се състезават за подслон.

Прекъснат два пъти и малко задъхан от надпревара за прикритие, екипът най-накрая е готов за изстрелване.

Обратно в бункера, пилотът Саша може да види как текат полета под Вампира на неговата камера за нощно виждане. Той посочва граничната линия и след това добавя: "Вече сме в Русия".

"Взехте ли паспорта си?" шегува се Артем. "Мога да отида без виза", отговаря Саша.

Да бъдеш забавен беше работа на третия член на екипа, преди войната да завлече в окопите украинци с различни професии. Андрей беше комик и за кратко работи с Володимир Зеленски – много преди дните му като политик и украински президент, когато той беше телевизионен продуцент и актьор – в неговото комедийно шоу. "Честно казано, той имаше една от най-добрите вибрации сред хората, които срещах", казва той.

"Най-силната енергия. С него винаги е интересно."

Това е особена черта на украинската сила в сравнение с техния враг: малко вероятно е някой от войските на Путин да е прекарал време на сцената с шефа на Кремъл, пускайки шеги преди войната.

Дронът лети по-дълбоко в Русия и след това предупредителни съобщения иззвъняват силно в бункера, като се повтарят, сигнализирайки, че GPS заглушителите работят. Саша за кратко се притеснява, че може да загубят дрона. Потокът на живо прекъсва. Той развълнувано натиска бутоните за управление.

Но минути по-късно сигналът се възстановява: дронът е прелетял през смущенията, поддържа курса и сега може да продължи към целта. Миг по-късно два пакета падат от корема му. Мините стоят на пътя и по-късно на следващия ден, казват от звеното, са ударили една бронирана кола и автомобил с мека обшивка.

Докато дронът се приближава, екипът има два проблема. Първо, неговата GPS система изглежда повредена и той се блъска безцеремонно в полето с главата надолу. Второ, те смятат, че могат да видят руски Орлан, който изглежда е последвал дрона обратно в Украйна, вероятно търсейки тяхната позиция за изстрелване. Екипът остава в подслона няколко минути, надявайки се заплахата да премине. Снаряди свистят отгоре и се разбиват в близките полета. Те прибират дрона, но трябва да разчитат на резервния си до зори, когато дневната светлина ще им даде възможност да оценят щетите.

Излетите продължават, екипът казва, че държи рекорда за най-много вампирски полети за една нощ от 24. Но целта им сега е самата Русия, мощен символ на решението на Киев да върне битката обратно в Москва и новата, опасна ескалация този конфликт се превръща в своята трета година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


186
Още от Войната в Украйна
Аналена Бербок пристигна внезапно в Киев
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
149
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Раковски е минал френска политическа подготовка, а както е известно французите не са очаровани от руснаците, понеже Петър е ползвал жената на Наполеон по предназначение по време на порестоя на руските войски във франция. Та толкова по въпроса. Иначе самия Раковски не е разузнавал информация за разположението на турските войски в полза на евроатлантиците. Правил го е за единствения, заинтересован да освободи Българските земи от "Османско Присъствие" - руснаците. Раковски е бил ртуски шпионин
148
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Наистина Поилша е провокирала Хитлер да ги нападне. Имали са съюз Полша и Германия. Военен съюз. Хитлер е поискал от Полша коридор за немската армия до Беларус и Полша отказва. Причината за отказа е прозаичен - имперските амбиции на Полша винаги са били свързани с Белорусия като колония на Полша, а Хитрлер заплашва да им я вземе... И като не получава коридов Хитлер си прави сам коридора.Понеже руснаците знаят плабновете му подпират от другата страна. И Хитлер поне временно се съгласява.
147
0
 
0
 
! Отговори
тайното днес преди 1 седмица
Толкова е тайно че има 150 коментара.
146
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Трети ден стои тази статия . Няма ли нови украински победи и успехи ?
145
1
 
1
 
! Отговори
123 преди 1 седмица
До До 132Така е,светло бъдеще се очертава.Ще го посрещнем,ще му дадем свичко което иска,журналиститие ще бъдат свободни да пишат какво си искат без да ги е страх ,че ще ги пратят в "Черния Делфин",ти най вероятно ще замениш сегашната си кола с новите супер луксозни москвич и волга.Газа ще е безплатен, водката също.Въобще-ПРИКАЗКА!
144
1
 
2
 
! Отговори
Чери00 преди 1 седмица
До ароматния пръчБраво момче, много, много точно показваш как се треоят украинците и запада!Браво, много точно!
143
1
 
6
 
! Отговори
ароматния пръч преди 1 седмица
Руснаците им преподаха урок на украинската армия как се действа с украинската тактика преложена от натовските съветноци през лятото на армията на Украйна.Това е което се случва.В малки групи,много на брой без танкове,атакуват окопите им и от противотанковите мини полза няма.Разликите са две.Основната разлика е в огневата мощ на руснаците,които буквално преди атака засипват окопите им с бомби и спаряди и преди да са влезли в тях украинците вече са отстъпили за пореден път.Имат огромна огнева мощ.
142
4
 
1
 
! Отговори
Охрид-Кривой рог До преди 1 седмица
Кравар Евроатлантик: Този рог го наври под опашката. Само това знаете да пишете " Кравар Евроатлантик", вие руските папагалчета к0хи.
141
1
 
2
 
! Отговори
До 132 преди 1 седмица
Не само, че няма да го спираме, но ще му организираме и подобаващо посрещане!
140
8
 
5
 
! Отговори
Учете история преди 1 седмица
"Длъжност свята към милото ни Отечество налага ни да открием простодушному народу какво нещо е тая Русия и нейното мъчителско монголско правителство, и какви вечни мъки ги чакат, ако са тия излъжат и идат да влязат в нейните железни нокти. Но преди да дойдем на този предмет, нужда е да покажем вкратце нашим братям какви неприятелски сношения е имала още от стари времена с наши праотци и как тя сякога старала да ги завладей, какви же злини им нанесла досега за награда и що са тия кръстили и първите начала образования й дали."(Георги Раковски
139
10
 
8
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 1 седмица
Само да припомня един от бисерите на Вожда: "Полша е виновна за ВСВ, защото е принудила Хитлер да ги нападне". Нека не забравяме мозъчните прадни на Воваа.
138
2
 
6
 
! Отговори
82-ОДШБр преди 1 седмица
Зеленски към шефа на ГУР: Буданов,казах президент расии,а не президент Раиси
137
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Няма разлика между уркофашистите и израелските ***, воюват с цивилни и мирни граждани. Това е тероризма в чист вид, на наркомана му е ясно че е пътник и ще бъде съден. А най лошото е че под давлението на скапаните склеротични кравари целия ЕС и розовите евроатлантичета помагат това да се случва. Жалки ***
136
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Много тайно е, щом вие го знаете!
135
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
ТЕ ЗАТОВА ПЛАЧАТ САМО ЗА ХОРА ЗА ОРЪЖИЯ ЗА ПАРИ ХОХЛИТЕ ЩОТО ВСЕ ПРАЩАТ А НАКРАЯ БЯГАТ ПАНИЧЕСКИ НА ИЗГОДНИ РУБЕЖИ ЗА КРИЕНЕ
134
4
 
14
 
! Отговори
Хайли лайклитата преди 1 седмица
"Мините стоят на пътя и по-късно на следващия ден, казват от звеното, са ударили една бронирана кола и автомобил с мека обшивка." - линейка и лек автомобил... бераво на хероите! В ответ всички руски мъже от селището се записват доброволци!
133
3
 
15
 
! Отговори
Крим е руски преди 1 седмица
досега никой не може да го оспори :)
132
3
 
16
 
! Отговори
Урки - терористи. преди 1 седмица
ЗАТОВА е цялата операция от страна на Русия. Само си представете какъв тероризъм щеше да се развихри ако не бяха отнесли тупалките!
131
13
 
6
 
! Отговори
Крим не е руски преди 1 седмица
хубав ден за българската демокрация.
130
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Приказка от 1001 нощ а фронта се мести...