Унгария смята да преформулира статута си като член на НАТО

Целта е да не подкрепя Украйна
24 май 2024 22:15, Стела Стоянова
71
Унгария смята да преформулира статута си като член на НАТО
Снимка БГНЕС, архив

Унгария смята да "преформулира" статута си като член на НАТО, заяви премиерът Виктор Орбан. Целта е страната да не участва в задълбочаващата се подкрепа за Украйна на военния алианс. "Ние не одобряваме това, нито искаме да участваме във финансова или оръжейна подкрепа (за Украйна), дори в рамките на НАТО", каза Орбан и добави, че Унгария е заела позиция на "неучастващ" в евентуални операции в помощ на Киев, пише "Сега".

Унгарски военни представители и юристи вече работят по нова концепция, която ще разграничи страната от другите страни членки на НАТО, каза Орбан в интервю за държавното радио в петък. "Нашите адвокати и служители работят усилено, за да установят как Унгария  може да запази членството си по начин, който няма да налага участието ѝ в действия на НАТО извън неговата територия", уточни той.

Изказването на Орбан идва в момент, когато алиансът очертава пакет от мерки за подкрепа за Украйна, който да представи на среща във Вашингтон през юли. Очаква се те да включват по-съществена роля за НАТО на оперативно ниво в координирането на оръжейните доставки и обучаването на украинските войски, припомня Блумбърг.

В същото интервю Орбан окачестви като неоснователни опасенията, че Русия би нападнала някоя държава-членка на НАТО, тъй като военните ресурси на пакта далеч надвишават тези на Украйна. Той подчерта, че "ако руснаците бяха достатъчно силни, за да се преборят с украинците, вече щяха да са го направили".

"Не смятам за логично Русия, която дори не може да победи Украйна, изведнъж да дойде и да погълне целия западен свят", каза Орбан. "Шансовете за това са изключително малки." Орбан, смятан за най-близкия партньор на Владимир Путин в ЕС, подчерта ролята на НАТО като отбранителен съюз и заяви, че не споделя опасенията на някои други страни от Централна и Източна Европа, че руската армия няма да спре агресията си, ако спечели войната в Украйна.

Унгария отказва да предоставя военна помощ на съседна Украйна, за разлика от повечето други страни в ЕС, а Орбан енергично се противопоставя на санкциите на блока срещу Москва, въпреки че в крайна сметка винаги е гласувал за тях, припомня АП. Той се опита също да блокира разширяването на НАТО към Финландия и Швеция и подписа енергийни споразумения с Русия, предизвиквайки критиките на западните столици.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още по темата: УнгарияНАТО
Още от Русия
Украйна е спряла Русия в Харков и контраатакува?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
2
 
4
 
! Отговори
Минуващ преди 3 седмици
Щом унгарците нямат обща кауза с НАТО могат спокойно да напуснат, това не е като при СИВ да им пратят танковете от Кремъл. А че Орбан е готов да ги праща като пушечно месо в момента, в който танковете на блатната империя дойдат до границите им, всички трябва да са абсолютно сигурни, че точно така ще се случи. Със сигурност този тарикат няма да прати вниците си на първа линия. Също като един друг дебел безпринципен нашенски тарикат от Банкянско. . .
60
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Орбан иска да защити унгарците,няма да ги праща като пушечно месо да умират за чужда кауза.И политиката му относно мигрантите е същата,не като в България ,,бежанци,, по хотели трета година а българина работи и изнемогва и като закъснееш с ден да си платиш сметката за тока оставаш без такъв..или да си пътуваш без винетка..
59
8
 
5
 
! Отговори
Пак по опорката? преди 3 седмици
До Дино: А на сина на дядо Байдън откъде му идват доларите? Май от Украйна. Но Орбан върши нещо полезно за унгарците. А Хантър Байдън - само за себе си.
58
3
 
5
 
! Отговори
Дино преди 3 седмици
До емоЗависим изцяло от Путин и рушветите му ! Вземи и чети какво прави Орбан и особено зет му и откъде са им парите ! Руски ***
57
6
 
9
 
! Отговори
И ние да помислим преди 3 седмици
Или трябва да сменим управляващите, или, за по-сигурно, да си преформулираме задълженията, които поемаме заради участието ни в НАТО. Война с Русия със сигурност не ни трябва.
56
5
 
4
 
! Отговори
емо преди 3 седмици
умен, мислещ и независим политик, ръководещ се единствено от националните интереси на страната си и затова неудобен за американците, които не искат много да се мисли, а да се изпълнява, както прави управляващата ни евро-атлантическа сбирщина.
55
8
 
5
 
! Отговори
Паню Баирски преди 3 седмици
Жалък руски слуга! Вън от НАТО!
54
3
 
2
 
! Отговори
силни държави - слаб преди 3 седмици
Малките държави каква роля имат , след като Големи и силни държави определят правила . САЩ , Англия , Франция срещу Русия ,
53
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Типична кАпейка, ми излез от НАТО ве шамшал. Иначе точно като кАпейките, плювкаме по ЕС и НАТО ама ни една кАпейка не иска в мизерията на пРосия да иде. Начи иска да е в НАТО ако него путаренко реши да до схруска ама нямало да помага като другите, ше ползвал само благинките. Капейска работа и малко цгнска
52
11
 
22
 
! Отговори
Тиква преди 3 седмици
Правилно прави Орбан,нато агресивен блок, убива суверинитет на държавата.
51
4
 
27
 
! Отговори
Ха-ха преди 3 седмици
Говорите за Унгария, а слагате снимка на топ просяка на планетата, що така?
50
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
мъж с топки а не близач на краварски за9дници каквито са нашите управници- които като им свирне посланника пълнят памперса
49
30
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Орбанчо е типичния селски тарикат на дребно, като всички копейки. Унгария е пробита от корупция и там, както и тук средната класа е на изчезване.
48
3
 
6
 
! Отговори
Промяна преди 3 седмици
Снимката има за цел да действа подсъзнателно на читателя с цел промяна
47
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Орбан гледам на снимката заприличал на зеленски . Какво ли не прави изкуствения неинтелект
46
6
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ние, от както сме член на НАТО нищо не сме получили от този съюз. Само където си разформировахме армията и даваме пари за чертежи. Ако няко си мисли, че нато ще ни защити, за справка да погледне Кипър.
45
2
 
6
 
! Отговори
Стоян Стелий: преди 3 седмици
"Снощи сАм се напил00... Връте ме главо... Затуй сАм залудо снимка на ФюрЪра сложил0 на статия преписа0 ! Пускай Миле Китич! Налей ми,братЕ!"
44
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ха ха.
43
28
 
17
 
! Отговори
Дрън дрън преди 3 седмици
На Орбан са му блокирали десетки милиарди от Брюксел, и просто се опитва да ги изнудва! Отблокират ли му парите, и той бързо ще клекне! При този всичко е сметка!
42
28
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Унгария напуска НАТО и ЕС и се пресъединява към БРИКС- рай за милиардерите и ...тежко на работниците им- за няколко години УНгария в БРИКС ще затъне! Китай с над 800 милиардера и 30 000 000 жители които живеят в пещери поради липса на ресурс- гледай в ЮТУБ, попитай в ГУГЪЛ с мин заплата 400лв и средна 1800лв и средна пенсия43лв- това Орбан го знае, знае го и неговият опонент- какво ли ще се случи....