Столтенберг: Украйна да може да използва западни оръжия срещу цели в Русия

Русия води агресивна война, а Украйна има право да се защитава
25 май 2024 12:12, Елка Василева
136
Столтенберг: Украйна да може да използва западни оръжия срещу цели в Русия
Снимка: архив, БГНЕС

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова съюзниците да отменят ограниченията върху използването на оръжия от Украйна за нанасяне на удари по военни цели в Русия, предаде Укринформ.

Още по темата
"Мисля, че е дошло времето съюзниците да обмислят дали да не отменят някои от ограниченията, които са наложили върху използването на оръжията, които са дарили на Украйна", каза Столтенберг в интервю за сп. "Економист", като напомни, че се водят боеве в Харковска област. "Да се отнема на Украйна възможността да използва тези оръжия срещу легитимни военни цели на руска територия силно затруднява защитата ѝ", подчерта той.

Генералният секретар заяви, че Русия води агресивна война, а Украйна има право да се защитава. "И това включва и нанасянето на удари по цели на руска територия", обясни той, като отбеляза, че някои съюзници вече са отменили такива ограничения и "е време и други съюзници" да обмислят това.

Столтенберг подчерта, че самоотбраната е "залегнала в Устава на ООН"."Тя е законна, легитимна и ние помагаме на Украйна да отстоява това си право, което трябва да включва и възможността да нанася удари по цели на руска територия", подчерта генералният секретар.

Агенция Укринформ вече е съобщавала, че държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен и други членове на най-близкото обкръжение на президента Джо Байдън се опитват да го убедят да позволи на Украйна да използва оръжия, предоставени от САЩ, за нанасяне на удари по цели на територията на Русия. Великобритания и други държави вече отмениха тези ограничения.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от Водещи мобилна
Орбан разкри: Обсъжда се НАТО да участва във войната в Украйна
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
115
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Този очилат злобар щял да идва в София. Що ли не го удари някоя руска ракета, че да мирне света, и нашите гъ зо лизци да замлъкнат.
114
1
 
5
 
! Отговори
Вьзмутен преди 3 седмици
Този *** иска да разпали -3 та световна
113
2
 
1
 
! Отговори
Ясна е преди 3 седмици
Първата цел на Русия в Европа. Американската база в Полша.
112
1
 
8
 
! Отговори
Галя от EmbassyTO преди 3 седмици
МилоТО солтаберг . Трябва някой да му обясни, че във всеки един момент може да си събере багажчето, куфарчето с козметиката и да се яви в уср , въпреки , че едва ли ще му хареса, тъй като не е g e й парти , каквото предпочита ;)
111
3
 
1
 
! Отговори
Учете история преди 3 седмици
"Длъжност свята към милото ни Отечество налага ни да открием простодушному народу какво нещо е тая Русия и нейното мъчителско монголско правителство, и какви вечни мъки ги чакат, ако са тия излъжат и идат да влязат в нейните железни нокти. Но преди да дойдем на този предмет, нужда е да покажем вкратце нашим братям какви неприятелски сношения е имала още от стари времена с наши праотци и как тя сякога старала да ги завладей, какви же злини им нанесла досега за награда и що са тия кръстили и първите начала образования й дали."(Георги Раковски
110
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Писъците над московските блата преминават в протяжен вой.
109
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Всеки русороб е китайски роб!
108
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
НАТО агресивна шайка от гадини , подклаждащи и поддържащи войни по света.
107
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
НАТО вече ще печели войни с напечатани долари. Войните ще са изцяло икономически, щото всеки ще го е страх от края на човечеството.
106
3
 
16
 
! Отговори
Обективен преди 3 седмици
ЕС и НАТО се напълниха с дърти фашаги ,които искат да изтребят цялата планета, защото им остават по някой и друг месец живот.
105
2
 
11
 
! Отговори
dakotabg преди 3 седмици
Не знам к'во ви се иска,ама не виждате ли,к'во става?!
104
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Хранениците на световния военно-промишлен капитал правят всичко възможно в предизвикат трета световна война. Но да не забравят, че оцелели няма да има. Нито в Брюксел, Берлин, Париж и Лондон, а Вашингтон и Ню Йорк са първи в списъка. Да не дърпат дявола за опашката!
103
1
 
3
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 седмици
При липса на Война, Боширов и Петров ще продължат да взривяват оръжейни складове в ЕС -------////-------- Като им опунат кожите на Боширов и Петров покрай някоя европейска магистрала и ще забравят да взривяват.
102
21
 
5
 
! Отговори
Това е Расиа преди 3 седмици
Пръкналата се през 1991 година Недо-държава Расиа: знаме - Власовско от Холандия, герб - византийски кокошки, химн - интернационална бредня, територия - монголско-чечено-калмишко-бурятско-якутска, население - видиотени укродебили, расийски език - измислен език на крепостни доярки и овчари , който никой не го знае, писменост-българска,история - фантазии на душевно-болни.
101
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Дали им стиска или искат по този начин да бъде катализатор руснаците да приключат по бързо войната, че не им се хвърля вече пари на вятъра за глупости!
100
1
 
22
 
! Отговори
бонго мара преди 3 седмици
Този чичко е много ядосан на Путин и маха с ръце.
99
3
 
17
 
! Отговори
НАТО = смешници преди 3 седмици
До Ивелин МихайловЩе ти се, ама реалността е друга и руснаците жънат наред, а украинците и западните инструктори вият на умрЕло или ти живееш в някоя друга вселена.
98
24
 
5
 
! Отговори
Ивелин Михайлов преди 3 седмици
Браво на Столтенберг! Украйна ще бомби по руски цели с българско оръжие, а путинофилските транзистори нека си вият от безсилие.
97
2
 
16
 
! Отговори
Public enemies преди 3 седмици
Малко наивни истории украинците които ден след губят все повече територии и се оттеглят навътре от руско украинската граниза да вземат да нападат цели в руската територия, но щом така твърди този.
96
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Тоя Евроджендер дава ли си представа /дава си разбира се/, че целите на Наркокартела са единствено мирни цели, незащитени в Русия!!! А ако Русия отвърне със същото и атакува НАТО-вска държави - или това е целта. ПропадналиятМеркантиленГей е готово на всичко за да угоди на САЩ - пудела скимти пред господарите си! То не бяха касетаъчни бомби, амо с обеднен уран, скоро в Истерията си пропадналият Запад ще даде и ядрено оръжие на НаркоманаЗеленясал!