Силни гръмотевични бури, много дъжд, на места градушки

В 10 области е обявен жълт код за опасно време
22 май 2024 06:46, Петър Бойчев
3
Силни гръмотевични бури, много дъжд, на места градушки
Снимка БГНЕС

Силна гръмотевична буря се очаква в София и на много места в страната. От НИМХ обявиха опасност от първа степен за обилни валежи за днес, 22 май. В 10 области е обявен жълт код. Това са Видин, Враца, Монтана, София - град, София - област, Перник, Пазарджик, Кюстендил и Благоевград и Смолян.

През нощта срещу сряда над Западна и Централна България започнаха валежи от дъжд, като на места те ще са интензивни, съпроводени от гръмотевична дейност. Ще има условия и за градушки. След полунощ явленията ще стихнат, а облачността ще се разкъса.

Минималните температури ще се повишат и ще са между плюс 13°С и плюс 16°С. По-хладно ще се задържи само над котловините от Западна и Централна България - 7-12 °С. Ще духа слаб източен вятър.

До обяд ще преобладава разкъсана облачност, като на места ще имаме и повече слънчеви часове.

След обяд над планинските масиви от Западна и Централна, а по-късно и на изток, ще се развива мощна купесто - дъждовна облачност и на много места ще превали и прегърми. На изолирани места, предимно над Дунавската равнина и Централна България, ще паднат значителни по количества валежи, ще има условия и за градушки.

В планините около обяд и след обяд ще се развива мощна купесто-дуждовна облачност. Ще има условия за значителни по количества валежи! Ще духа слаб до умерен югозападен вятър. По-високите части и от изток. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 16°C, на 2000 метра - около 10°C.

На морето през деня ще е предимно слънчево и ще се затопля. След обяд от запад облачността ще се увеличи, но ще е предимно разкъсана средна и висока.

Температурата на морската вода е от 18°-19° по северното крайбрежие до 20-22° по южното.
Вълнeнието на морето ще е 1 -3 бала

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още по темата: валежибуриградушки
Още от Снимка на деня
Слънчево време в сряда, следобед има вероятност за кратки валежи
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
В СЕДЕМ ОБЛАСТИ Е ОБЯВЕН КОД АПОКАЛИПСИС - ЩЕ ПАДА ГРАД КАТО КАНТАР ТОПУЗИ!!...