Радован Караджич - арестуван

Бившият президент на босненските сърби е обвинен за геноцида в Сараево и Сребреница; пречката пред Сърбия за членство в ЕС е отстранена
22 юли 2008 08:04,
152
Радован Караджич - арестуван
Снимка: БГНЕС

Сръбски правителствени и съдебни източници съобщиха, че президентът на босненските сърби Радован Караджич от времето на войните в бивша Югославия е арестуван.

Караджич е бил арестуван в Белград и в момента преминава през установения процес на разпознаване, включващ ДНК-тестове.

Радован Караджич бе един от най-издирваните хора на планетата. Арестуването му и изправянето пред Международния съд за бивша Югославия е едно от главните условия за напредъка на Сърбия към членство в Европейския съюз.

Новината за залавянето на бившия президент на босненските сърби идва в навечерието на срещата на външните министри от ЕС, които трябва да обсъдят сближаването на отношенията със Сърбия след формирането на новото прозападно правителство.

Главният прокурор на Международния трибунал за бивша Югославия Серж Брамерц приветства ареста на Караджич.

"Това е много важен ден за жертвите, които чакаха ареста повече от десетилетие. Това е важен ден и за международното правосъдие, защото ясно показва, че никой не е над закона и че рано или късно бегълците ще бъдат предадени на правосъдието", добави Брамерц.

Според комисаря по разширяването на ЕС Оли Рен арестът на Караджич е "крайъгълен камък" и ключов фактор за стремежа на Сърбия за членство в ЕС.

Съпругата на Радован Караджич Лиляна Желен-Караджич бе лаконична пред журналистите, наобиколили къщата на сестра й в Пале, крепостта на Караджич по време на войната: "Мога да кажа само, че сме в шок и не можем да повярваме".

Бившият президент на босненските сърби има две обвинения в геноцид: за 43-месечната обсада на Сараево, отнела живота на 12 000 души, и за организирането на масовото убийство на 8 000 мюсюлмани през 1995 г. в Сребреница, най-варварският акт в Европа след Втората световна война.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


152
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
131
0
 
2
 
! Отговори
777 преди 15 години
Добре, прав сте. Съгласен съм с вас защото сте много умен.
130
0
 
2
 
! Отговори
демпфер преди 15 години
Абе момче,казах ти не прекалявай с наркотиците,че съвсем ти се е размекнала главата.По скоро на тебе фюрера,като ти каже извънземните са виновни,за критичния доклад на европейската комисия ще му повярваш и отколкото да повярвам,че някакъв си ходжа в 20 век,ще каже колете неверниците и няма да го пратят в лудница,а ще тръгнат тия обикновени турци да те колят,тебе.Не те знам да не би да живееш в друг век и на друго място,но определено не е България и не е 2008.Няма начин!
129
0
 
2
 
! Отговори
Обикновен човек преди 15 години
Това е доър ден.Няма ненаказано престъпление.Човека отговорен за най-големия геноцид след Втората световна война,трябва да бъде съден и осъден,защото такива *** като него проповядват античовешка политика.За тия дето го обявяват за герой и борец,само ще кажа такива болни мозъци като Караджич,само си търсят оправдание и ако бяха прочистили източните райони на бивша Югославия,щяха да обърнат взор и на запад да прочистят и Западните покрайнини.Сърбите си гонят Велика Сърбия и едва ли обичта към братска България ще ги спре да водят асимилационна политика срещу нашите братя в Сърбия.До gono ili го.в.н.о или както там се кръщаваш-единственият,който създава напрежение си ти.Не ме трогва пещерният ти език.Избивай си комплексите другаде и не обобщавай тоя такъв,оня онакъв.Проповядвайки агресия ,ще ти се отговори с такава.Колкото до Крали Марко стига сте чели историята докъдето ви изнася,а прочетете какво е станало след битката при Косово поле и чий васал е бил този герой.Видовден за сърбите ще е на Куков ден,защотото тяхната грандоманщина ще ги докара до държава само в рамките на Белград и по точно в кръчмите където героите ще си разказват''славни истории'' за Велика Сърбия''
128
0
 
2
 
! Отговори
777 преди 15 години
Какво значи "обикновените турци". Аз ги познавам добре, защото съм живял в такива райони където популацията им е обилна.Тези "обикновени турци", ако получат заповед да колят българи ще го направят. Башибозукът е бил съставен пак от такива "обикновени турци" от селата. Гледаш ги работят на полето, нищо не ти правят. Но, излиза ходжата на минарето и казва : "Колете неверниците ".Мислите ли, че някой няма да се подчини ? Ще се подчини. Няма къде да ходи. Нали неговите веднага ще го затрият.Става дума за Радован Караджич. Той може да военен престъпник, обаче, спомняте ли си колко джелати дойдоха в Босна от ислямския свят. Знаете ли колко глави на сърби отрязоха ? А ?
127
0
 
2
 
! Отговори
anonimen преди 15 години
po balkanski ne pomognaha na Ioan Kantakuzin , a samo sarbite organiziraha mo6tna antiosmanska saprotiva 4ernomen , Kosovo pole
126
0
 
2
 
! Отговори
777 преди 15 години
От 1353 година се опитваме да се справим с тези, който пресякоха Дарданелите при Галиполи, и започнаха да колят, да набиват на кол, да дерат живи българи и след това да пълнят кожите им със слама и да ги окачват на дърветата да се сушат (справка : Георги Войнов от книгата "Геноцидът и Холокостът над Българите"). Това стана защото тогава българи, сърби и гърци си пишеха писма с псувни и не помогнаха на императора на Византия, който молеше за помощ и ги предупреждаваше, че тази напаст ще дойде и на нашата глава. Голяма роля изиграха и българските предатели, така както го правят и сега. Това си е някакво своеобразно "хоби" на нашия народ - да си предател. Захари Стоянов е написал : "....аз не познавам ни един въстаник от 1876 г., който да не беше предаден от българин".
125
0
 
2
 
! Отговори
Дьониц преди 15 години
А докато има болни мозъци, които не забелязват какво става наоколо, още дъъълго ще ни го вкарват.Нямам нищо против обикновените турци.Но определено има такива, които трябва да... разберат, че не е хубаво да се гаврят с родината...
124
0
 
2
 
! Отговори
anonimen преди 15 години
a ia vij ti za harvatskia GENOTSIT v Kraina , i miusolmanskite prestaplenia v Velika kladu6a , Mostar , Zvornik , ?,Bra4ko
123
0
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
Kolko li tup *** triabva da si, za da nari4a6 500 godini robstvo-- Give me Five- . Mislia 4e murad4o znae otgovora.Posle kato ti vikat tupo tur4e,da ne se zasiaga6.
122
0
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
Da sled 50 godini moje i da e drugo mnozinstvoto-nai veroiatno *** 6te sa mnozinstvo.Ti *** li si????
121
0
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
Aide ne se pali tolkova,4e ne se znae koia istorija moje da se povtori.Stoi krotuk,4e ludi glavi dal gospod i ne se znae koi e po lud.A za give me five,pojelavam ti go na tebe nadali 6te ti e tolkova bezgrijno i veselo.
120
0
 
2
 
! Отговори
Murad4o преди 15 години
Nqkoi oshte jiveqt s minaloto - Give me Five- mina ve4e- istoriq e.Ama vnimavaite da ne se povtori istoriqta 4e sled 50 godini- mai malcinstvoto shte e drugo ;)A takiva kato Karadji4 - rano li kysno polu4avat vyzmezdie...
119
0
 
2
 
! Отговори
Mark преди 15 години
Vizte v youtube.com(srebrenica massacre) vs 4asti na BBC poredicata za srebrenica,VIZTE KAKVO PRAVI EVROPA SUS SLU4VA6TOTO SE TAM.v PART 9 kogato U.N. general za6titava6t seloto si razmenq podaruci s Mladic i se celuvat kato vse 4e ni6to ne se e slu4ilo.Za6to na men trqbva da mi ? Nqma ni6to slu4aino na tozi svqt!!!
118
0
 
2
 
! Отговори
wow преди 15 години
дпс сама ли е в власта.само дпс ли краде(аъ сиктир бе).хей пич 10 години минаха без дпс.костов.беров.и тн.всички кръдат но другите партийи кръдат повече.тях не виждате виждате турците.що не кажещ че си нацист.но между нас има повече не ги дразни
117
0
 
2
 
! Отговори
Ина преди 15 години
Докато има болни мозъци които наричат убийствата прочистване доста дълго ще гледаме със завист добре уредените народи. Може би защото просто са от нормални хора.
116
0
 
2
 
! Отговори
райхсканцлер хер Адо преди 15 години
Като чета, или голяма част от коментиращите са , или света се е преобърнал надолу с краката.Ще е добре, да прочетете малко история.Сърбия е била като нас.Фраш с циганя, мешани *** и прочие.Общо взето-престъпления и всичко останало, точно като при нас.Дошъл е Милошевич.Заел се е да поразчисти.След това идват американците и започват да се мешат на суверенна държава, и дори да я бомбандират.А после дори дават държава на ТЕРОРИСТИ.Които са известни, че са терористи.И вие, умни глави такива, се радвате, че са хванали един патриот защитавал страната си.Вие ненормални ли сте, или да?Да го речем иначе.Турците започват да правят атентати.Не можем да кажем нищо.Те крадат, разрушават.Пак нищо не можем да кажем.Случайно някой се заема да оправи държавата, но идват и започват бомбандировки.Хващат ни генералите и ги осъждат.А на терористите дават наши територии.Та така, малко помислете.Няма да навреди.
115
0
 
2
 
! Отговори
Маро преди 15 години
Не бягаме да, само ходим да ближем з...... на дебелите западняци.
114
0
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
Не бягаме да, само ходим да ближем на дебелите западняци.
113
0
 
2
 
! Отговори
wow преди 15 години
къде ще бягаме,те такива къто теп първи бягат.такова куче дето лай не хапе
112
0
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
Смеи се колкото си искаш. България над всичко ама мислите само, в коя държава да избягате.