Грузия - Осетия - Русия

Руснаците отричат да са нападали Грузия; Тбилиси напредва към столицата на Осетия, има жертви и ранени
68
Грузия - Осетия - Русия
Снимка: БГНЕС

“Агресията на Грузия в Южна Осетия ще доведе до ответни мерки”, закани се руският премиер Владимир Путин, който се намира в Пекин за церемонията по откриването на Олимпийските игри, предаде АФП.

“Разговарях с китайските колеги и с американския президент. Всички са единодушни, че тази война не е нужна на никого“, добави Путин.

Междувременно руското правителство опроверга твърденията, че военновъздушните сили на Москва са атакували Грузия.

По-рано днес грузинският президент Михаил Саакашвили настоя Русия да прекрати бомбандировките над грузинските градове, подчертавайки, че неговата страна е изправена пред „широкомащабна военна интервенция“.

Саакашвили също така заяви, че по-голямата част от Южна Осетия е била „освободена“ и се намира под контрола на Грузия.

Той посочи още, че руската авиация е бомбардирала град Гори, родното място на покойния съветски диктатор Йосиф Сталин.

От щаба на грузинската армия обаче заявиха, че боевете се водят в предградията на административния център Цхинвали и столицата на размирната област все още не е превзета.

Съобщава се за най-малко 15 загинали, сред които и руски войници от казарма на международните сили за поддържане на мира.

Българското министерството на външните работи излезе със специална декларация за случващото се.

“Министерството на външните работи отново декларира заинтересоваността на Република България от стабилизиране на обстановката и решаване на съществуващия конфликт по мирен път, като апелира към всички въвлечени в конфликта страни да положат усилия за незабавно прекратяване на огъня и възобновяване на преговорите “, се казва в официалната позиция на външно министерство.

“Като страна-членка на ЕС България би подкрепила една по-активна дипломатическа роля на Съюза за недопускане на по-нататъшна ескалация на напрежението и за решаването на конфликта в района на Южна Осетия”, завършва декларацията.

Всичко за войната в Грузия

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
... преди 15 години
Грузия обещает с 15.00 на три часа прекратить огонь и предоставить гуманитарный коридор для жителей Цхинвали, сообщает агентство "Новости-Грузия" со ссылкой на мэра Тбилиси Гиги Угулаву.Явно са ги настъпили за шиите. А руснаците изобщо не са се намесвали и няма никакви самолети. Грузинците си измислят всякакви такива глупости... По последни данни след бомбардировките от през нощта има над 600 ранени...
6
0
 
0
 
! Отговори
Дядо Мраз преди 15 години
По същия начин може да се каже и така - САЩ подкрепиха Косово да се отдели от Сърбия, а сега не подкрепят Южна Осетия, кой сега. Русия предупреди още с отделянето на Косово, че признаването им ще породи вълни от обявяване на независимост на много подобни държави, ама няма кой да слуша истината, и няма как, щото е с промит от САЩ мозък. Аре бегай с двойния аршин дето мерят Сащ се разправяй
5
0
 
0
 
! Отговори
Крали Марко преди 15 години
3 руски СУ 24 са разхвърляли цяла грузинска дивизия! Неслучайно им казват"летящите танкове". Уго Чавес си купи онзи ден 20 парчета.....покриват периметър до 200км.....няма американски аналог този самолет! Браво на братушките!
4
0
 
0
 
! Отговори
realist преди 15 години
Strategat Zbignew Bzezinski i CIA iskat da stegnat obra4a okolo Rusia, kato nalozicha marionetno pravitelstva v Grusia, sluzeshto na amerikanskite i zionisti4nite interesi. No njama da uspejat ! SajuzatRUSIA-CHINA-INDIA-IRAN - tova e badeshtija FAKTOR v sveta
3
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Руснаците са егати фурнаджийските лопати. Първо крещяха и упорстваха НЕ НА ОТЦЕПВАНЕТО НА КОСОВО !! А сега са за отцепването на Осетия от Грузия!!! А *** ,че ги разбери. Или просто трябва да са наобратно и просто обичат да се заяждат и ежат на всички!
2
0
 
0
 
! Отговори
anonimen преди 15 години
ne na voynite
1
0
 
0
 
! Отговори
ЛОШО! преди 15 години
"Атаман Всевеликого войска донского Виктор Водолацкий в пятницу на экстренном совещании в Волгограде призвал казаков со всей России, которым до 40 лет, явиться в военкоматы и записаться добровольцами для помощи Южной Осетии""Саакашвили и его окружение нужно привлечь к уголовной ответственности за преступления перед человечеством, считает полномочный представитель Южной Осетии в России Дмитрий Медоев."Если сегодня Европа судит (экс-лидера боснийских сербов) Радована Караджича за то, что он якобы отдавал приказы обстреливать мирные города, то точно этим же занимается Саакашвили: он отдает приказы бомбить, расстреливать мирные города и населенные пункты", - заявил Медоев на пресс-конференции в Москве.""Народ Южной Осетии в который раз надеясь на Россию, просит у нее помощи перед лицом фашизма и полного уничтожения со стороны Грузии. Ни в чем не виновные граждане Южной Осетии, граждане России гибнут в своих домах".