ЕС и САЩ осъдиха ядрения опит на КНДР

Извършеният ядрен опит бил с мощност 20 килотона, твърдят руски военни източници
25 май 2009 10:31, Красимир Ангелов
56
ЕС и САЩ осъдиха ядрения опит на КНДР
Снимка: БГНЕС

“Извършеният от Северна Корея ядрен опит е предмет на голямо безпокойство за всички страни", обяви американският президент Барак Обама.

По думите му поведението на КНДР увеличава напрежението и нарушава стабилността в Североизточна Азия.

"Северна Корея отправя директно и безразсъдно предизвикателство към международната общност”, констатира Обама.

"Опитите на КНДР да разработи ядрени оръжия, като и своя програма за балистични ракети, представлява заплаха за международния мир и сигурност", категоричен е американският президент, който допълни, че Вашингтон ще обсъди проблема със Съвета за сигурност на ООН и държавите от шестстранните преговори по ядрената програма на КНДР.

От своя страна ЕС също изрази безпокойството си от проведения ядрен опит.

“Европейският съюз е много разтревожен от съобщението за извършения от Северна Корея ядрен опит и ще го осъди, ако бъде потвърден”, съобщи в Ханой чешкият външен министър Ян Кохут, чиято страна е ротационен председател на ЕС.

Същевременно руски военен източник съобщи, че ядреният опит, извършен от Северна Корея, е бил с мощност около 20 килотона, съобщи агенция ИТАР-ТАСС, като се позова на източник от руското министерство на отбраната.

Един килотон е еквивалентен на 1000 тона тротил.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
Бомбата преди 14 години
Нормално. Т.нар. шестстранни преговори всъщност са един голям параван, с който залъгват севернокорейците да се отказват от оръжията си (сиреч, един мощен противник по-малко). Предполагам, много от вас са чели за преговорите, но в малко медии се споменава, че Япония и САЩ не си изпълняват задълженията по тях. Още от 1994 американците не си изпълниха задължението и не доставиха на КНДР два обещани от тях реактора и милионите, необходими за сглобяването им. Хоп - десетина години по-късно идват далекобойните ракети и ядрен опит номер 1. Буш пуска санкции, осъжда и не знам си кво - резултатът е нулев. Опитаха се да изстрелят спътник, а американците (които всъщност са единствения член на т.нар. "международна общност") казаха, че било ракета - за да си оправдаят разполагането на ракетен щит в Европа. КНДР се ядоса и хоп - втори ядрен опит. Не че подкрепям севернокорейците, но засега те са единствената нация, способна да върти Америка на малкия си пръст. Гладуващата Уганда (със същото население и природни ресурси) например не може и не го прави. Щото толкова им е акъла, и щото ако тях ги нападнат, ще си траят.
14
0
 
0
 
! Отговори
Дамвамкур преди 14 години
Югоизточна Азия е фрашкана от американски военни части и е нормално севернокорейците да предприемат такова поведение. Дългата тояга на Чичо Сам, чий търси ще го намери!
13
0
 
0
 
! Отговори
fusion.blog.bg преди 14 години
чудя се русия и китай защо мълчат :)
12
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
пригответе се за апокалипсис :)
11
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
Командира чак до Северна Корея стигна...
10
0
 
0
 
! Отговори
eвЗЕНи преди 14 години
вярно е, че в БГ имаше много такива глупости. но аз не познавам някой, да си е вярвал, както ти казваш. така казваха да правим, така и правихме, ама ги псувахме и разказвахме вицове поне :-)
9
0
 
0
 
! Отговори
pinko преди 14 години
американците с техния обама са по-малко промити мозъци нали.Колко суверенни държави е нападнала превантивно Северна Корея и колко СЕЩ,пък после те ще ми говорят за заплахи за международната сигурност и малко дете ще разбере те тва е евтина пропаганда!
8
0
 
0
 
! Отговори
go6o преди 14 години
kolko interesno nai posle 3 swetowna woina :dddddddd sweta si ima pretekst ve4e i taka xora stqgaite se
7
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
Еееее, не може само няколко държави да имат такива ракети, а да осъждат тези които правят опити... Стига вече САЩ са се мислили за богове и безнаказани!
6
0
 
0
 
! Отговори
Tina преди 14 години
В Израел все още и жените се обучават в казарми задължително.САЩ никога няма да се откажат от въоръжаването си и военната си сила.За тях и другите водещи държави е позволена военната мощ. Докато "малки" страни като България трябва да съкращават армията си до смешна цифра и да се разоръжават в името на мира...Този мир, който големите държави системно нарушават.Също мисля, че това е лицемерно.
5
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
Истината е ,че Северно Корейците са промити мозъци както бяхме и ние през Комунизма. Тогава ако си спимните изучавахме в училищата НВО(Начално Военно Обучение) пишеха оценки, учехме се да маршируваме ,слагахме противогази,стреляхме и разглобявахме пушки и калашници(включително и момичетата). В Северна Корея е същото. Вождал съм снимки на нац. Стадион в Пхенян ,Където стадиона се пука по шевовете а корейците изправили юмрук към небето скандират как ще смажат САЩ!!! Това само показва ,колко са си повярвали. Просто те си нямат и хабер ,колко са изостанали. Промти мозъци. Цял народ страда от *** ком. Вожд Ким Чен Ир. Дано сега света да не ги нападне ,защото Корейския народ изобщо не е виновен. Виновен е единствено *** Ир.
4
0
 
0
 
! Отговори
tomov8.blog.bg преди 14 години
ядрения опит на КНДР. Но погледнато обективно, защо САЩ, Великобритания, Франция, Ктиай, Русия, Индия, Израел, Пакистан и др да имат ядрено оръжие, а пък КНДР и останалите държави по света да нямат? Ако ще има ядрено оръжие - да имат всички, а ако не трябва да има - всички да се лишат от него. Иначе е доста лицемерно.
3
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
USA VSE SUDQT, A NQMA KOI TQH DA OSUDI
2
0
 
0
 
! Отговори
Евгени Георгиев преди 14 години
***.
1
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
Гърмиии...