Какво ще повлече падането на минаретата

Швейцарският референдум е на път да отвори Кутията на Пандора
6 дек 2009 13:07,
374
Какво ще повлече падането на минаретата
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Расистко и фашистко отношение към турската общност в сърцето на Европа. Така ясно и категорично турският премиер Реджеп Ердоган изрази позицията на Турция към референдума, с който беше одобрена забраната за издигане на нови минарета в Швейцария.

Премиерът дори сравни „ислямофобията” с антисемитизма като престъпление срещу човечеството.

Генералният секретар на Организацията Ислямска конференция Екмеледдин Ихсаноглу нарече референдума „злополучно развитие, което опетнява имиджа на Швейцария като страна, уважаваща различията, свободата на вероизповеданията и правата на човека".

Съветът на мюсюлманите във Великобритания определи вота като трагичен и жалък.

Имамът на една от само четирите джамии с минарета в Швейцария е категоричен, че със своя вот швейцарците не са осъдили една каменна постройка, а мюсюлманите и исляма. „Дори и да го оспорват, случаят е такъв: вотът е насочен срещу хората, изповядващи ислямската религия”.

На другия полюс - Швейцарската народна партия и малката дясна християнска партия „Федерален демократичен съюз”, които организираха референдума, обясняват необходимостта от забраната така: „Защитаваме суверенитета и целостта на християнска Швейцария”.

Тази позиция се споделя от почти всички крайнодесни политически движения в Западна Европа.

Северната лига в Италия (която е приближена до премиера Берлускони), „Фронт Национал” във Франция и популистите на Геерт Вилдерс в Холандия реагираха с възторг на вота в Швейцария и призоваха за дори по-сериозни мерки срещу „ислямизирането на Европа”.

По средата - ООН, ЕС и ПАСЕ заклеймиха решението на швейцарците като „религиозна нетолерантност и нарушаване на основни човешки права” и се притесниха за последствията.

В общи линии очакваната картина.

Но притесненията на международните институции са основателни, защото религиозната забрана в Швейцария може да отприщи напрежението, което се трупа в огромни количества през последните години.

Западните общества, били те напълно демократични и силно толерантни, започнаха все по-силно да негодуват срещу мюсюлманските имигранти в страните им.

Германия и Австрия са може би единствените (и донякъде Белгия), които привидно удържат положението и не позволяват религиозните и расови деления да вземат връх. Крайните десници стоят в сянка (особено след смъртта на Йорг Хайдер) и поне на пръв поглед разбирателство е налице.

Икономическата криза, масовите съкращения и недостига на работни места обаче натежават и дребните престъпления и гетата правят все по-силно впечатление.

Опасенията сега са, че швейцарската забрана може да се окаже детонатора на етническата бомба.

За мюсюлманите минарето-кулата, която се издига над джамията и от която се разнася призива на ходжата за дневните молитви, е неразделна част от религиозните им вярвания.

За противниците наличието на джамия е напълно достатъчно за проповядване на исляма, а минарето е ненужна показност, която нарушава етническия „мир”.

Евентуални религиозни рестрикции, сходни с швейцарските, със сигурност ще дадат благодатна почва на фанатизма.

Омразата може да бъде изострена дори над допустимия максимум, а веднъж отворена, Кутията на Пандора няма затваряне.

Или пък кутията отдавна беше препълнена и на капака му трябваше съвсем мъничък натиск.

С рязкото му отваряне изкочиха проблеми, бутани досега зад евфемизмите на политическата коректност и избиващи единствено в растящата подкрепа за крайнодесните на континента. Публично беше казано, че и християните трябва да имат същите права в ислямския свят, каквито имат мюсюлманите в Европа, например.

Може пък швейцарският референдум да се окаже първият порив за началото на проветряване на „кутията“. Откровените дискусии през тази седмица дават известна надежда, че ще започне истински диалог с истинските имена, който ще даде далеч по-добър ефект от „играта на дребно”. Защото забраната за минарета е именно това - игра на дребно.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


374
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
370
0
 
3
 
! Отговори
муспи преди 14 години
Няма никакъв ислям, това е "религия" създадена от еврейте да обединява ориенталската *** в борбата на *** с христианството. Тези които милеят за равнопрание на вероизповеданията да обърнат внимание че всичките "религии" не се сещат една за друга, но са обединени от умраза към християнството. Невъзможно е да се вярва че Бог се е въплотил в човек с цел човека да се обожестви, и същевременно да се допуска завладяването на света и налагането на дивашки обичаи също за вяра в Бога.
369
0
 
1
 
! Отговори
melisa преди 14 години
ti naistina nishto ne znaesh za muslumanite,golyam tapanarsi...
368
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Тoва е прoстo oпит да се спре ислямизацята в Еврoпа. Исляма е агресивна и враждебна религя кoятo изoлира ислямските oбщнoсти в Еврoпа създаваики враждебна атмoсфера на oтрицание и липса на тoлерантнoст кум инакoмислещите. Тoва гo дoказва и бруталнoтo oбийствoтo на Теo Ван Гoг oт ислямисти в центъра на Амстердам. Не Еврoпа трябва да се прoменя спрямo исляма, а oбратнoтo. Пoдoбнo нещo каза и МП на Австралия, или се интегрираш в страната следвайки нейните принципи и традиции, или си върви.
367
0
 
1
 
! Отговори
тошко преди 14 години
Как няма да търсим нов спасител на следващите избори, като този, на когото сме гласували доверие на предишните се подиграва с нас 4 години и накрая лицемерно се бие в гърдите колко много е постигнал. България умира бавно и безславно. И това е факт. Ние никога не сме били толкова зле морално колкото сме в момента.
366
0
 
1
 
! Отговори
тошко преди 14 години
...виновни са управляващите, защото за 20 години преход не се намери един политик, който да загърби собствените си интереси, за да се погрижи за народа, който го е избрал. Резултатът е налице. Българите тънат в простотия, невежество и духовна празнота. Убийства, чалга и *** навсякъде. Децата ни нямат никакви ценности и израстват поколение след поколение глупави българи. А политическия елит нехае.Пастирът е изоставил стадото си и то тъне в мизерия.На кого да вярваме след като всеки се изгаври
365
0
 
4
 
! Отговори
тошко преди 14 години
Нямам нищо против българските турци. Те са българи въпреки всичко. Хората наистина са работливи и честни. Религията им също не ми пречи - всеки има право свободно да изповядва религията си. Проблемът е друг - тези хора не се интегрират в държавата. Те не се образоват и живеят както истинските турци - в средновековно неведение. И от това се възползват Доган и ДПС. На мен не ми е приятно когато някой българин, пък бил той и от Кърджали ми пелтечи на развален български.Но за това не е виновен той..
364
0
 
3
 
! Отговори
Jacques Chirac преди 14 години
Познавам доста турци - добри, сърдечни хора. Който се превръщат в чудовища на секудната, в която стане върпос за религията им. Вкъщи са по-праведни от Господ,а в цивилизована страна се *** от пиене,хазарт,***,***.Единствената религия, която бълва реакция,терористи и *** забрани. Естетвено,Турция се самообявава за единствена защитница на правата на мюсюлманите защото вече едва ли не е членка на Евросъюза-ето обяснението на ситуацията.Само че си вкара доста сериозен автогол...
363
0
 
2
 
! Отговори
123 преди 14 години
Хайде сега да си построим стотина църкви в Турция и др.мюсюлмански държави.Да видим тяхната толерантност.Ще ги гръмнат още първия месец.Писна ми от тази криворазбрана толерантност.
362
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
"Германия и Австрия са може би единствените (и донякъде Белгия), които привидно удържат положението", "ООН, ЕС и ПАСЕ заклеймиха решението на швейцарците като религиозна нетолерантност и нарушаване на основни човешки права и се притесниха за последствията".Швейцария е единствената не лицемерна държава, на която и писна да има привиден мир. Защо организациите ще говорят за нетолерантност? Ми те от страх оставят Турция да си настъпва и накрая без да се усетят Европа ще стане мюсюлманска.
361
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
А ние ще им търпим "Новини на турски език"... Ей така се прави, референдум, а после ходи се оплаквай че са ти нарушили правата.
360
0
 
2
 
! Отговори
fire преди 14 години
А и евала на Швейцария,че си отстоява позицията и интересите ,а не като нас !
359
0
 
1
 
! Отговори
fire преди 14 години
Моето мнение е : че не може само ние да сме толерантни към мюсюлманите и тяхната религия. Аз лично нямам нищо против тях,но те почват да ти се качват на главата! Като са в чужда държава ,да си знаят мястото и да спазват правилата! Ако не им изнася да си ходят от където са и толкова.Що не се строят църкви в Турция и другите ислямски страни?
358
0
 
3
 
! Отговори
KRUM преди 14 години
Приятелю, южните ни съседи отдавна си оплетоха кошницата и решиха етническия си проблем по жесток и варварски начин, но като че ли хората забравиха това. Няколко стотин хиляди българи от беломорска тракия бяха избити или изгонени от родните им места.Освен това-Още преди 60 години турската администрация започва политика по насилствено асимилиране на останалите в одринско и други части на турция българи, като им налага именици с турски имена, но за този процес не се говори.
357
0
 
3
 
! Отговори
Нелина преди 14 години
Не съм виждала по нагла, агресивна , безочлива религия от мюсюлманската!Направо са отвратителни-никаква грамотност, абсолютна липса на толерантност към други религиии и най-извратеното е "където стъпитурски крак- там е турска земя" Къде е ЕС,ООН и т.н. за правата на човека, за правата на децата, особено на момичета и жени в техните си страни? Тази ислямска *** и *** не трябва да им се дава право на глас, да се завират в своите куптори в анадола, там да тънат в духовна мизерия!
356
0
 
3
 
! Отговори
Един Луд преди 14 години
"Расистко и фашистко отношение към турската общност" айде ве... Тия не се научиха, че са в Европа. Имат си джамии, нека се молят вътре. Който не е в джамията не е истински мюсюлманин. На никого не му трябва да го будят в 5 часа с мегафон и да пеят на арабски. Щом имат право на джамии изобщо не може да мине за расизъм това. Отново мюсюлманска инвазия - сега трябва да има масово строене на църкви в Анкара, за да се балансират нещата!
355
0
 
2
 
! Отговори
KRUM преди 14 години
Това е *** статия, а автора прави разни внушения - ето сега колко са добри мюсулманите и колко са лоши швейцарците. Дрън, дрън ярина. Сашко хич те няма човече, в цяла Европа се събуждат съпротивителните сили срещу турцизирането и ислямизирането на континента, само такива като тебе момченца *** на ДпСе-то все още не виждат опасноста от крайно опасната шовинистична политика на южната и съседка,чиито лидери още преди десетилетия се заканваха, как ще си върнат границите на османската империя.
354
0
 
1
 
! Отговори
Ееее, и тъз добра преди 14 години
Аз пък викъм, Швейцарците као са мангизлии дв вземат да издигнат една голяма и хубава църква в Мека Саудитска арабия и една по- малка в центъра на Анкара.Кво шъ кажите вие ? На наздраве,Коле !
353
0
 
1
 
! Отговори
2128 преди 14 години
I oshte neshto, ako se sluchi neshto sas sapruga i jenata ovdovee jenata ostava kato dopalnitelna sapruga na edin ot bratiata. Tova se pravi s cel decata da ne izlizat ot roda,da ne vlizat v racete na chujd maj osobeno ako ima momicheta, da ne ostavat bez pokriv i griji i jenata ako e mlada da ne ostava bez sex.I tova zvuchi malko tapo, no bezprizorni i v domove za siraci niama.Otnoshenieto kam semeistvoto i tradiciite gi praviat silni, no religiata gi razsipva sas svoite krainosti
352
0
 
2
 
! Отговори
55 преди 14 години
Мюсолманите идват тук да пият, да ядът свинско, да ходят по ***, а на всичкото отгоре и имат претенции за морал. Там няма подобни луксове.Тук не може да имат никакви претенции, ще слушат и изпълняват нашите закони.България е христянска държава и на кой не му харесва да си ходи.
351
1
 
0
 
! Отговори
anton преди 14 години
stiga ste pisali gluposti tuk.............xorata se borqt sas nebesata ,a nie sas minareta..vav istanbul ima samo 1000 tsarkvi..........