Шотландците пият яко. Но не колкото руснаците

12,2 л спирт на човек годишно е потреблението
18 яну 2010 07:00,
50
Шотландците пият яко. Но не колкото руснаците
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Шотландците изпиват средно 12,2 литра спирт на човек на година, сочат изследвания, цитирани от Sky News.

Такова количество алкохол е еквивалентно на ежегодно употребление от всеки човек на възраст над 18 години на 130 бутилки вино, 537 пинти бира (британската пинта се равнява на около 0,57 литра) или 46 бутилки водка.

Общо обемът изпит в Шотландия етилов алкохол е 50,5 млн. л само за миналата година.

За сравнение в Англия и Ирландия показателят за същия период на човек е бил около 9,7 литра. В Русия, по данни на Дмитрий Медведев, потреблението е било 18 литра на човек.

Правителството на Шотландия, обезпокоено от високото потребление на алкохол, което превишава максимално допустимата норма за човек, готви серия мерки за „справяне със ситуацията”. Така например се планира въвеждането на минимална цена на алкохолна продукция.

Подобни мерки вече са въведени в Русия, където от 1 януари 2010 в сила е заповед за минимална цена на водката. По разпореждане на Федералната служба по регулиране на алкохолния пазар (Росалкоголрегулиране) стойността на половинлитрова бутилка водка в магазините не може да се продава на цена, по-ниска от 89 рубли (4,10 лева).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
0
 
! Отговори
nikicska преди 14 години
Причината е че Шотландците си плащтат данъците и не варят домашно. Ако има как да се изчисли това в БГ, ще водим убедително дори пред Братушките. Айде спорна седмица и наздраве :)
29
0
 
0
 
! Отговори
Honorik преди 14 години
Nali znate pogovorkata:"Alkoholat stoi mirno v butilkata,no ne i v 4oveka."Rusnacite sa edno degradiralo ob6testvo.Naselenieto im namalqva s desetki hilqdi vsqka godina i te se topqt s barzi tempove.Moje bi dumite mi nqma da se haresat na nqkoi hora,oba4e neka se zamislqt,poneje to4no ot piene,pu6ene,razvrat i t.n.naselenieto na mnogo"razviti"strani namalqva,a tova na strani kato Kitai,India,musulmanskite darjavi-progresivno se uveli4ava.Bulgarskoto ob6testvo sa6to ima podobni problemi.
28
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Това ли е най-важното, че сте го сложили за водеща новина? По-добре да размишляваме защо българите взимат по-малко пари от шотландците.
27
0
 
0
 
! Отговори
Кой преди 14 години
"Росалкоголрегулиране"Боже, Боже, и това ли измислиха... Способността на братушките да измислят странни, дори смущаващи думи е пословична....
26
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Леле, какви алкохолици!!! 46 ботилки на година (12,5 литра спирт са 44,6 ботилки ама карай). Един вид на вечеря си сипват и по една ракия (за руснаите водка), ама не цяла чаша, че няма да им стигнат ботилките за цяла година... Алкохолици, пропаднал народ, болни хора, света загива.... Нямам думи!
25
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
До 14, Мила!Миличко, да си виждала пиян поляк, германец или скандинавец (най-вече финландец!)? Когато видиш, тогава се изказвай за руснаците (не че са много назад в класацията, но изброените от мен покриват първите места, най-вече по дивотия след напиването!
24
0
 
0
 
! Отговори
Кънчо преди 14 години
Е то какво да ни добавят във България сме по статистика най-малките пиячи защото ракията основно домашна- няма акциз Водки и пиенета по кръчми пак по 1 или друг начин може и да не е менте но пак без акциз е как да сме
23
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Като става дума за пиене, защо са ни извадили от класацията? И тук станахме аутсайдери...
22
0
 
0
 
! Отговори
Чичо Скрудж преди 14 години
Реална случка приличаща на виц-веднъж след работа седнахме да се почерпим колеги,имаше руснак,шотландец,французин от Алжир:) и латвиец.Латвиеца изпи най-много,направо ми събра погледа,тези от Литва и Латвия пият като животни,а жените от тези държави са абсолютни к...и-надминават и рускините.
21
0
 
0
 
! Отговори
иии преди 14 години
18 литра на човек за в Русия може да е само ако са правили проучването в раьон с трезвеници. Аз не знам как правят тези проучвания ,които от километри си личи ,че не са верни. Най вероятно ,чрез продадените бандероли или данни от поризводителите на алкохол. Но както знаем във всяко село има казан, в Русия сигурно във всяка маза. А това няма как да го измериш.
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Абе стига с тези руснаци и скандинавци. Я направете една статистика на изпития алкохол в България! Но отчитайки и домашната скоросмътница. Много интерсно ше бъде къде ще сме ние! Сигурно ще сме доста по-напред.
19
0
 
0
 
! Отговори
РУСОФИЛ преди 14 години
То Дединка да бяха само Путин и Медведев добре.Още чичко Сталин се е опитал,после Хрусчов,Горбачов и пак не се е получило.Водката е начин на живот в браска Русия-факт.
18
0
 
0
 
! Отговори
ДЕД преди 14 години
Който пие е мъж а който непие е ***.Вие пиете ли г-н Медведев?А Вие г-н Пугин?А Вие се правите малко на борче за Русея треба да имаш фегурата на бат"Бойко обаче.Нещо модераторо ме цака та требва да пишим коментара на две места.
17
0
 
0
 
! Отговори
ДЕД преди 14 години
На Путин и на Медвед не им е работа да се мешат в алкохола.Този сектор е взривоопасен.Да си спомним сухия режим в САЩ,опита да ни се забрани да вариме ракия,сухеь режим на Горбачов.Така че ако неискат да не ги боли главата или да ги изритат от Кремал да си седат мирни.Та какво са 18 кила кто у нас обикновен човек за година ги гълта.Ако земем разхода на редовен пияч за година на Медведев ще му се стъжни.Руснаците пият еск,главешката и веднага се отрезват а нашенеца пие бавно и два пъти повече.
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
ХАхаха средно всеки руснак пие по 6 бутилки водка месечно :D :D :D Това е средно, някои си пият по 10 докато други са пълни въздържатели и пресушават едва 2-3 бутилки :)
15
0
 
0
 
! Отговори
Чичо Скрудж преди 14 години
Прекарах 3 прерасни години в шотландската столица-страхотен град с приятни хора,нищо общо с английските комплексари.Колкото за пиенето,според това което съм видял,мога да ви уверя,че щотландците пият и наливат яко не по-рядко от руснаците.Единственната разлика е в количествата-просто руснаците издържат и носят много повече от поличките.
14
0
 
0
 
! Отговори
Мила преди 14 години
Че то,пияници като руснаците,имали???
13
0
 
0
 
! Отговори
istinata преди 14 години
Митака е казал цялата истина. това е положението!
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
веднага да вземат мерки значи, еми оставете си хората да си пият. той и по-скъп да е алкохола пак ще си пият. в англия съм виждал украинци да пият спирт с вода 1:3 като нямат пари ама пак пият. така това не е решение
11
0
 
0
 
! Отговори
varg1 преди 14 години
Българските ученички пият най-много по килограм водка всяка вечер