На кого /не/ му трябва мир в Близкия изток

Status Quo устройва израелското правителство
18 мар 2010 13:13,
70
На кого /не/ му трябва мир в Близкия изток
Снимка: БГНЕС

Израелските соколи могат да сключат мир, защото гълъбите са твърде слаби за това. Това е е първата теорема на близкоизточния конфликт. 

Арабските водачи, гласи втората теорема, имат нужда от конфликта, за да оправдаят спорните си режими. 

 И така идва третата теорема: Врагът на моя враг е мой приятел. 

С фарса, който разиграва на съюзника си САЩ, израелското правителство обезсили всичките три теореми. И това не е добра новина, пише Der Spiegel. 

Първо вътрешният министър Ели Ишай се подигра с Джо Байдън – американски вицепрезидент и приятел на Израел. 

Байдън тъкмо беше уверил еврейската държава в „тоталната, абсолютна и искрена“ лоялност на Америка, когато Ишай обави, че е одобрил строителството на 1600 жилища на еврейски заселници в Източен Ерусалим, към който арабите имат претенции. 

Премиерът Бенямин Нетаняху се извини за неудачния момент за обявяването на плана за строителство и увери, че не е знаел нищо за 1600-те жилища. Да подчертаем: премиерът не е знаел за най-големия строителен проект на държавата. 

„Инцидентът“ бил „болезнен“, призна той и направи комисия, която „да установи с точност хронологията на събитията, така че в бъдеще да бъдат избегнати подобни инциденти“. 

Премиерът обясни и какво наказание е предвидил за своя министър – никакво. Инцидентът се „случил без умисъл“. 

Първата теорема пропадна: никой в израелското правителство не е заинтересован от преговори за мир. Нито соколите, нито гълъбите.  
През януари агенти на Мосад избират точно Дубай за място на целенасоченото убийство на лидера от Хамас Махмул ал Мабхух. Дубай е едно от двете емирства в Залива, което се е откъснало от арабския бойкот и е посрещнало израелски министър. 

През февруари Нетаняху обяви гробниците на Рахел и Авраам (които се почитат също от християните и мюсюлманите ) за „ционистко културно наследство“. Гробницата на Рахел е в палестинския Витлеем, а тази на Авраам - в Хеброн. 

През март, седмица преди ултраортодоксалният вътрешен министър Ишай да обяви, че е одобрил 1600-те жилища в Източен Ерусалим, социалдемократичният военен министър Ехуд Барак одобри 112 нови строежа в селището Бейтар Илит в Западния бряг, където всъщност има десетмесечен мораториум върху строителството. 

Значи, и втората теорема не важи вече или важи наопаки: не арабските лидери, а Нетаняху се нуждае от Близкоизточния конфликт, за да запази ляво-дясното си правителство. 

Арабските режими, напротив, са толкова гъвкави, както не са били от дълго време. Единно призоваха палестинците преди посещението на Байдън да се включат в група за преговори с Израел. За много от тях мир в Близкия изток би бил добре дошъл.  

Защото вече не те печелят от тази война. Защото арабите се страхуват както Израел - от иранското правителство с бясната му риторика и атомната му програма. 

Никога досега, откакто съществува Израел, евреи и араби не са били толкова близо едни до други, както пред иранската заплаха. 

Нещата са стигнали толкова далече, че саудитският външен министър директно говори с американската си колежка Хилари Клинтън за необходимостта от военен удар срещу Иран. 

Западни тайни служби, според източници на Der Spiegel, имат данни за това, че Саудитска Арабия е готова да даде въздушно пространство на Израел за подобен удар. Противно на САЩ впрочем, които имат причина не би ги пуснал да минат над Ирак. 

Колкото и спорен да е този сценарий, към него принадлежи забележителна смелост и политически аутизъм, а това съчетание игнорира третата, най-проста теорема. 

Остана, колкото и невероятно да е, предвид броя на загиналите в този конфликт, единственият извод, че правителството на Израел е доволно от Status Quo в Близкия изток. 

Истината е, че Хамас в момента не изстрелва ракети. Последният самоубийствен атентат беше отдавна. Но вярва ли някой сериозно, че това ще остане така. 

В знак на протест срещу новите строежи в Източен Ерусалим Хамас свика „ден на гнева“. Стотици палестинци демонстрираха във вторник в Ерусалим и предизвикаха сблъсъци с полицията. Горяха гуми и контейнери за боклук. 

Полицията отговори със зашеметяващи гранати и гумени патрони. 

Пътят към Храмовия хълм, където вече цяла седмица избухват безредици, беше затворен. 

Еврейските селища в Източен Ерусалим и Западния бряг не се разрастват от миналата седмица. Те се разрастват, както се похвали Нетаняху, от 42 години и правят смешен всеки, който иска да помогне на евреите и арабите да сключат мир. 

Преди 20 години тогавашният външен министър на САЩ Джеймс Бейкър даде на израелските власти телефонния номер на Белия дом с думите: „Обадете се, ако имате сериозни намерения“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
0
 
1
 
! Отговори
БЪЛГАРИЯ НАД ВСИЧКО преди 14 години
СЕГА ЩЕ ИМА СПАСЯВАЙТЕ НИ ОТ АМЕРИКА!!!!!!!!!!
62
0
 
0
 
! Отговори
БЪЛГАРИЯ НАД ВСИЧКО преди 14 години
ЕТА ТОВА Е ОРГАНИЗАЦИЯ ЗА ОТДЕЛЯНЕ НА СЕВЕРНАТА ЧАСТ НА ИСПАНИЯ,А НЕ Е ТЕРОРИСТИЧНА ОРГАНИЗАЦИЯ КАКТО СЕ ПИШЕ И ГОВОРИ ПО ТВ.ДА ПРАВЯТ АТЕНТАТИ НО БЕЗ ЖЕРТВИ.ДА ПОМОГНАТ НА КАТАЛУНЯ ДА СЕ ОТДЕЛИ,ИЛИ В ИРЛАНДИЯ С ИРА,В КИТАЙ ЗА ТИБЕТ.Е МИ НЯМА ДА ГО НАПРАВЯТ НИКОГА ЗАЩОТО НЯМАТ ИКОНОМИЧЕСКИ ИНТЕРЕС.ДА НАПРАВИМ ИНТЕРНЕТ РЕФЕРЕНДУМ ЗА НАПУСКАНЕ НА БЪЛГАРИЯ ОТ НАТО,И ЗА ДРУГИ ПО ВАЖНИ ВАПРОСИ ЗА СТРАНАТА,КАТО ЗА ВЛИЗАНЕ НА ЕВРОТО И ДРУГИ!!!
61
1
 
1
 
! Отговори
Toia pi4 преди 14 години
Ima swi4er GAP... az ne moga da si go pozvolia o6te :)
60
2
 
2
 
! Отговори
Kol Nidre :))) преди 14 години
prisonplanet е рожба на про-ционистическия Алекс Джоунс, женен за еврейка(напиши wife и jew едновременно в един коментар на сайта му и той ще бъде изтрит :))). Джоунс ще се старае да говори всякакви глупости, но не и да признае, че предимно еврейски идеологии и евреи са в основата на подривната дейност срещу гойските общества. Има си причини в исторически аспект. Айде трийте понеже е против правилата.. :))))
59
3
 
0
 
! Отговори
нямам преди 14 години
Западна Европа е създадена във вида си от САЩ. За да се защити от войнстващия комунизъм беше създаден НАТО. Европа да си прави каквито иска съюзи. Само после да няма пак спасявайте ни от Германия и Русия.
58
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
ЕВРЕИСКА САЩ И ИЗРАЕЛ НЯМАТ РАБОТА И МЯСТО В ЕВРОПА."НАТО" ТРЯБВА ДА СЕ РАЗПУСНЕ И ДА СЕ СЪЗДАДЕ ЕВРОПЕИСКИ ЩИТ БЕЗ ПРИСЪСТВИЕТО НА САЩ И ИЗРАЕЛ И ТУРЦИЯ.СТИГА ЕВРЕИСКА САЩ Е ИЗПОЛЗВАЛА 'НАТО" ЗА ГРАБИТЕЛСКИТЕ СИ ИНТЕРЕСИ ПО СВЕТА И Е НАСТРОИВАЛА СВЕТА ПРОТИВ ЕВРОПА.ЕВРЕИСКА САЩ ДА СИ НАПРАВИ НАТО В КОНТИНЕНТА АМЕРИКА С ИЗРАЕЛ , ТУРЦИТЕ И МЕКСИКО.
57
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Шалом алаехим, потърсете за "real zionist news" в google преди да обвинявате евреите. Някой иска да ги натопи.
56
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
ОТВОРЕТЕ В ИНТЕРНЕТ ПОД ТОВА ЗАГЛАВИЕ ...Jew Watch - Jewish Controlled Press - Jewish Publishers USA...И ЩЕ РАЗБЕРЕТЕ МНОГО ИСТИНИ .
55
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Nikoga nqma da te razberat,Petrov. Nqma smisal da se ma4i6. Te si znaqt tqhnite prostotii.....
54
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
ПРИЯТЕЛЮ Wikipedia Е СОБСТВЕНОСТ НА ЕВРЕИ И ТАМ ВСИ4КО Е ИЗКРИВЕНО.ГЛЕДАИ ИНФОРМАЦИЯ ПО ИНТЕРНЕТ ИЛИ prison planet ТАМ ЩЕ РАЗБЕРЕШ ИСТИНАТА.
53
0
 
0
 
! Отговори
петров преди 14 години
Не си спомням да съм Ви обидил. Или обидите при Вас заместват аргументите. Щом за Вас това е добрия тон, моля, ще се въздържа от контакти.
52
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
КУПЕТЕ СИ КНИГАТА ОТ ИНТЕРНЕТ "The Holocaust Industry"ЗА ЕВРЕИСКИТЕ ЛЪЖЦИ-ИЗМАМНИЦИ-КРАДЦИ-ГРАБИТЕЛИ..ИЛИ ВИЖТЕ В ИНТЕРНЕТ ПОД ТОВА ЗАГЛАВИЕ ЗА КАКВО СТАВА НА ВЪПРОС.
51
3
 
3
 
! Отговори
от 48 преди 14 години
Ти имаш грешки в процентите, извинявай. Чети енциклопедии. Иначе, Холивуд е доста еврейски, да. И затова във всеки втори филм има атаки срещу Християнството(евреите искрено мразят Християнството - все пак то е сектичка, отделила се от Юдаизма), а напоследък има атаки и срещу естествените човешки ценности, пропагандиране на аморална безмозъчност и простотия. Докато преди във филмите имаше и по малко пропаганда, то сега пропагандата си има филми.
50
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
ДО 48ГРЕШКИ В ПРОЦЕНТИТЕВ САЩ ЕВРЕИТЕ СА НАД 55%А правителствените фигури НАД 75%КАТО ВСИ4КИ МЕДИИ ,ТВ И РАДИО СА 100% ЕВРЕИСКИ.КАКТО И ХОЛИВУД Е 100% ПРЕВЗЕТ ОТ ЕВРЕИ.В ЕВРЕИСКА САЩ ВСИ4КО Е ЕВРЕИСКО И СЕ УПРАВЛЯВА ОТ ЕВРЕИ.
49
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
На кого /не/ му трябва мир в Близкия изток...НА МАФИОТСКАТА -ЕВРЕИСКА- КОЛОНИЯ-САЩ , КОЯТО ИЗПЪЛНЯВА МОКРИТЕ ПОРЪ4КИ НА СВОИТЕ ГЛАВНОКОМАНДВАЩИ -СВЕТОВНИТЕ КРАДЦИ И ГРАБИТЕЛИ ,ИЗПЕ4ЕНИ ЛЪЖЦИ И МОШЕНИЦИ ИЗРАЕЛ.
48
1
 
0
 
! Отговори
Колев Селянина преди 14 години
Тоя пич добре се е прикрил зад кофата,дебне от засада ***
47
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Колкото и да говорите против Израел и евреите статуквото си е статукво - Най-големите банки са на евреи и са свръхвлиятелно племе. В САЩ евреите са 2% от населението, а са 30% от правителствените фигури(затова се говори и за еврейско лоби в САЩ). В България много евреи са в парламента, участвайки мимикрично с български имена. Предишния гръцки премиер беше евреин. Нашия - тоже(както и всичките съветници на Сергейчо също). 90% от първите болшевики в Русия са били евреи, избили милиони руснаци и тн
46
1
 
0
 
! Отговори
Pfff преди 14 години
г-н Петров с такива " компетентни " по всички въпроси *** като вас не ми се спори !!!
45
1
 
1
 
! Отговори
петров преди 14 години
Чети история не е прецедент. Заинтересувай се от историята на Украйна, на Пакистан.
44
4
 
5
 
! Отговори
Pfffff преди 14 години
Седнете и помислете !!! КАКВА ТОЧНО Е РАЗВРЪЗКАТА И РЕЗУЛТАТА ОТ 1 ОТ НАЙ - ГОЛЕМИТЕ СЪБИТИЯ В ЧОВЕШКАТА ИСТОРИЯ - "ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА" !!! ЗАМИСЛЕТЕ СЕ КАКВО ТОЧНО СЕ СЛУЧИ ?! .......... ОТГОВОР : ЕВРЕИТЕ СИ КУПИХА ЧУЖДО ПАРЧЕ ЗЕМЯ С !!! ПАРИ !!! И ОСНОВАХА ДЪРЖАВА В ГрАНИЦИТЕ НА ЧУЖДА ТАКАВА И ТО ПРЕД ОЧИТЕ НА ЦЕЛИЯ СВЯТ !!! прецедент в историята на човека :(((