Сръбският парламент се извини за клането в Сребреница

След 13 часа дебати депутатите гласуваха историческа резолюция
31 мар 2010 12:46,
89
Сръбският парламент се извини за клането в Сребреница
Снимка: БГНЕС

Повече от 13 часа дебатира сръбският парламент и рано сутринта в сряда депутатите успяха да съберат мнозинство за извинение за клането в Сребреница.

Резолюцията осъжда „жестокото дело“ от времето на Босненската война „в най-висока степен“. Парламентът изказва съпричастност с близките на жертвите и се извинява, че тогава Белград не е предприел достатъчно действия, за да предотврати престъплението.

През 1995 година фанатизирани сърби убиха в Сребреница 8000 мъже и момчета мюсюлмани. Малкият контингент от холандски сини каски се оттегли от охраняваната от ООН зона без бой. Масовото избиване се смята за най-тежкото военно престъпление в Европа след Втората световна война. Телата на избитите по-късно бяха открити в масови гробове.

С резолюцията се сложи край на дългогодишното мълчание на сръбските политици по отношение на масовото убийство. Все пак текстът не определя случилото се в Сребреница като геноцид, както го дефинира Трибуналът за военни престъпления в Хага.

За да отговаря за клането в Сребреница и други престъпление пред трибунала е изправен тогавашният водач на босненските сърби Радован Караджич. Като друг главен отговорен за избиването все още се издирва генерал Ратко Младич.

С гласуваната резолюцията Сърбия иска да се приближи към ЕС. Следващата година страната иска да постигне статута на кандидат за членство. ЕК слага зависимост между прогреса в процеса на присъединяване и усилията за задържането на Младич и сътрудничеството с трибунала за военни престъпления.

Внесената от проевропейското правителство на премиера Борис Тадич резолюция беше одобрена с гласовете на 127 от 173-мата присъстващи депутати. Управляващата партия умишлено омекоти текста на документа, за да може приемането му изобщо да има шанс. Например от черновата беше задраскана думата „геноцид“, за да се спечелят гласовете на социалистите.

Сръбските националисти се обявиха категорично срещу документа. Опозицията критикува, че текстът хвърля вина за избиването на мюсюлманите в Сребреница върху целия сръбски народ. Така сърбите щели да влязат в учебниците по история като „вечно виновни“.

Според националистите информациите от Сребреница са преувеличени и им  противопоставят жестокостите срещу сърби по време на гражданската война. Резолюцията била „омърсяване на собствената държава“ и „престъпление“, обяви опозицията преди гласуването.

„Сръбският народ ще бъде осъден за нещо, което изобщо не е направил“, заяви лидерът на националистите Драган Тодорович. Десните партии искаха да не се приема отделна резолюция за Сребреница, а общо за всички престъпления по време на войните през 90-те. Не можело „да се мери с два аршина“.

За някои от депутатите от мнозинството обаче дори тази резолюция не е краят. Тя е „върхът на айсберга на миналото ни, с което трябва да се заемем“, заяви депутатът Ненад Чанак.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
0
 
0
 
! Отговори
kaerfor преди 11 години
Xolanci i voinici ta tam ne se znae koi e man koi e women vsi4kite sa vratnati ot *** i drogadzia in *** za zele ne stava
68
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
nyama da bade bulgaristan zati siye bulgaristan.tapaci takiva
67
2
 
2
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 14 години
Извинявам се на прасето за Коледа...
66
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Рим да се извини на цялото средиземноморие и европа за това,че почти 2000г ги е клал
65
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
До епиЧлен:Умнико, оправи се първо с понятието 'епоха' (както и с правописа), след това мешай Самуил с Погонат, Аспарух с Никифор и Крум с Василий :D :DНа всичкото отгоре става дума за годините 1915 и 1995, а не за 1913 и 1996.
64
1
 
3
 
! Отговори
епикур преди 14 години
Мен ,1913 и 1996г. са савсем различни епохи айде сега да се извиним че Самоил е пил от главата на Погонат вино и е трепал гърци за кеф!!!!
63
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
A za Bulgarite koga she si priznaqt deto gi izgoniha ot domovete i gi tormoziha a posle mi bili MAKEDONCI gluposti naroda nikoga nqma vina vina imat politicite.A Angli4anite i te kolko izbiha vagnoto e da nqma pove4e voini na BALKANITE .
62
3
 
2
 
! Отговори
Aко е истина преди 14 години
un, извинявай, ако иронизирането ми се е оказало малко сложно :) Изобщо не подлагам на съмнение избитите в Сребреница, въпросът ми е другаде: защо на Турция все още й се позволява официално да отрича арменския геноцид, вместо да й бъдат наложени съответните санкции (икономически и военни), както това се случи със Сърбия?! Явно това е поредният 'двоен аршин', с който се мерят нещата от днешните 'световни политици'.....
61
0
 
0
 
! Отговори
un преди 14 години
Незнаех за това, сега ще потърся!
60
2
 
4
 
! Отговори
un преди 14 години
"Ако е истина"?Данните за 8000 убити цивилни са на сръбските официални власти - толкова са признали сърбите. Около 7800 тела са намерени в масовите гробове. Така че за това има доказателство - телата на убитите. Има и свидетелства на малко оцелели, както и на бивши войници. Арменският геноцид пък е истина за всички хора по света, дори за по-интелигентните и светски хора в Турция. Факт е, че единствените, които го отричат са официалните турски власти и техните *** в България.
59
0
 
1
 
! Отговори
187 преди 14 години
поразрови се в нета, кадрите ги има...кадри на Младич, който казва на мюсюлманите да не се страхуват, а на холандците им бие шамарчета зад врата, на бъзик
58
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
8000 мюсюлмани?? Ако е истина, е направо жестоко, извергско!! Но дали е истина? Това би могло да се подложи на съмнение по същия начин, по който турците отричат избиването на 1,5 млн. арменци, твърдейки, че не е вярно, въпреки многото доказателства, които все още не са успели да унищожат. Защо тогава избиването на 8000 да е геноцид, а на 1,5 млн. да не е ?!?!
57
1
 
7
 
! Отговори
un преди 14 години
Да не забравяме, че и Холандците носят голяма вина. Има много свидетели, които потвърждават, че те не са направили нищо, дори са виждали изнасилвания и убийства и не са се месили. Ако се бяха намесили, сърбите едва ли щяха да посмеят да ги нападнат, защото това значи да обявят война на света. Те обаче са решили да си пазят кожите - доста лицемерно за "миротворци"
56
2
 
7
 
! Отговори
сръбски лъжи преди 14 години
"Група фанатизирани сърби"?Все едно са били банда с тояги, а не редовна войска с точни заповеди. Колко според вас са били сърбите, за да успеят да отделят 8 хил мъже от 25 хилядна група, а и миротворците да избягат? Сърбите дори сега преиначават фактите, както за още куп неща в историята им. А истината е, че дори ген. Ратко Младич предупреждава Караджич и Момчило Крайшник, че са на прага да извършат "геноцид" (точно негово определение дни преди клането).
55
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
А кога ще се извинят и.костов, п.стоянов и сие за даването на коридори на НАТО да бомбардират Сърбия, когато цял свят беше обхванат от антивоенни митинги? Не си ли помислиха колко невинни жени и деца обричат на смърт от американските "точни удари" . Които между другото удариха китайското посолство, защото карали по стари карти. И България уцелиха от приятелски жест.
54
3
 
3
 
! Отговори
tatarina преди 14 години
Прекрасно решение. Поздравлявам сръбския парламент. Проблемът е не само че сърби православни християни са избили 8000 сърби мюсюлмани, а че някой на Запад и друг на Изток е подкрепил процеса. Въпросът е дали около 2 000 000 сърби мюсюлмани биха прекатурили баланса на религиозните общности на Балканите или в ЕС. Или цялата война и избиването на хора цели огромни печалби за кръг хора. Но въпреки всичко признаването на грешката от сърбите е повече от добра новина.
53
0
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 14 години
това са само думи....просто хората са взели мерки виждайки в бъдещето...искат да се запазят като нация от някой който ги потиска им пречи..
52
5
 
2
 
! Отговори
uzi преди 14 години
маи тука важи това.... бои тая мачка не е наша.....бракя србе с вас сме.... само бои.... тои боя помага... изгражда.
51
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
За Косово пак е виновен Костов
50
3
 
2
 
! Отговори
555 преди 14 години
Какви *** бе нещастнииииик.Кой говори за *** сега,алооооо.спри ганджата и може да се оправиш някога.Или на който нямаш какво да кажеш-айде от *** си.Реви за чеченските и босненските си братя и трай.