Забранено да се публикува!

Как действат службите за сигурност в Израел срещу свои журналисти, които "цапат"
8 апр 2010 20:01,
61
Забранено да се публикува!
Снимка на Анат Кам, направена в съда на 29 декември. Забраната за публикуването й беше отменена на 8 април. Снимка: БГНЕС

Един ден през декември миналата година на вратата на Анат Кам се позвънило. Пред апартамента на 23-годишната журналистка в Тел Авив стояли полицаи, които й предали съдебно разпореждане: от този момент тя няма право да напуска жилището си.

Какво става с младата жена оттогава, как се справя със затворничеството между четирите стени на жилището си, не е известно. От онзи зимен ден над живота на Анат Кам е хвърлено покривало от мълчание, пише Der Spiegel.

Защото в решението, което поставя израелката под домашен арест, съдът дава още едно разпореждане: никой в Израел не може да говори за „Случая Кам“. Тя не може, не могат семейството й, приятелите й, адвокатите й.

Ако някой проговори, отива в затвора. Забраната за разпространяване на информацията се отнася както за местните медии, така и за кореспондентите на чуждестранните вестници и агенции в Израел. Сякаш никога не е имало Анат Кам.

История за предателство и отмъщение

Това, че на случая изобщо е дадена публичност, е благодарение на смелостта на израелски журналисти. Те не искат да се примирят с намордника и подшушнаха всичко, което знаят за случая, на колеги, живеещи в чужбина, а те наредиха пъзела, доколкото успяха.

Историята на Кам е за предателство и отмъщение. Пример за това, с каква мощ действат израелските служби за сигурност срещу своите, които цапат къщичката.

Драмата започва през лятото на 2005 година, когато Кам поема военната си служба, която в Израел е задължителна и за жените. Тя е разпределена на административна длъжност и работи за генерал-майор Яри Навех, командир на израелските сили на Западния бряг. През неговото бюро минават вътрешните съобщения за така наречените целенасочени убийства, използвани от 2000 година от израелската армия в борбата с палестинци, за които се смята, че са опасни.

През 2006-а израелският Върховен съд забранява тези убийства – в бъдеще войската може да убива само в изключителни случаи. Армията трябва да се подчини, но явно не се придържа към разпореденото от съда. През лятото на 2007 година войници убиват палестински милиции в окупираните територии, но първоначално израелските медии не обръщат внимание на тези случаи.

Шамар за цензорите

През ноември 2008 година на израелската служба по цензурата попада статия на журналиста Ури Блау. Под заглавие „Лиценз за убиване“ той описва в либералния всекидневник „Аарец“ как Навех и неговите хора са се поставили над съдебното решение.

Службата по цензурата (всеки живеещ в Израел журналист трябва да дава там статиите си) преглежда историята. Тя изглежда деликатна, но в очите на цензорите не съдържа нищо, което непременно трябва да се запази в тайна. Блау подкрепя обвиненията си с документи, които идват от бюрото на Навех. И тук Анат Кам излиза на сцената.

Тя междувременно е отбила военната си служба и работи като журналист в интернет издание, което е собственост на „Аарец“. Службите за сигурност се активизират – възможно ли е по време на престоя си в офиса на Навех Кам да е копирала документи, минавали през бюрото му, и след края на военната си служба да ги е дала на един от известните разследващи журналисти в Израел?

Въпреки че цензорите нямат възражения срещу статията на Блау, службите за сигурност започват разследване. Запознати разказват за дълъг спор между тайните служби и военните, от една страна, и цензорите, от друга. Твърде често, според военните и агентите, цензурата пускала за публикуване истории, които по мнението на службите за сигурност вредят.

Военните намират съдия, който да постави Анат Кам под домашен арест и да издаде забрана за публикуване на информация по случая. „Така с един куршум убиха направо три заека“, коментира информатор, който не иска името му да се споменава. „Удариха шамар на цензорите, Анат Кам ще бъде наказана строго и най-вече скоро никой няма да се престраши да разкрие, когато армията действа незаконно“.

Черни пасажи

Журналистът от „Аарец“ Блау междувременно се е преселил в Лондон от страх от репресии. „Аарец“ и телевизионният Канал 10 оспорват забраната за публикуване на информация. Делото е на 12 април.

Пред израелските журналисти обаче са поставени рестрикции, които са много по-строги, отколкото при други подобни случаи. Еврейски медии дори не могат да цитират какво са написали чуждестранни издания по въпроса.

Не, не живея в Иран
Най-многотиражният всекидневник „Йедиот Ахронот” в неделя поведе борба със забраната по свой начин. „Целият свят информира за това, което израелските тайни служби се опитват да потулят“, написа вестникът и публикува списък с чуждестранни медии, от които читателят може да се информира за случая.

Във вторник вестникът публикува дълга статия на американската журналистка Джудит Милър от сайта The Daily Beast за „Случая Кам“. Редакцията демонстративно беше покрила с черно пасажите, които, по силата на съдебната забрана, не може да публикува.

Ами Кауфман, израелски журналист и блогър, излива душата си в Huffington Post: „Не мога да ви кажа за какво пиша тук. Ако го направя, може да бъда арестуван. Не, не живея в Иран. Не живея в Мианмар. Не живея в Китай. Живея в „единствената демокрация в Близкия изток“, пише Кауфман.

На 8 април, под натиска на публикациите в чуждестранните медии, Израел отпуши устата на медиите в страната по „Случая Кам“. (Бел. на Dnes.bg)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
5
 
11
 
! Отговори
ИМЕНИТ ПИСАТЕЛ ;) преди 14 години
Представете си ,че някоя такава младичка и неопитна журналистка вземе че побликува секретни доклади на US Army!?! Пьрво: едва ли ще го побликува,защото ЯВНО ще е прочела TOP SECRET...то май от второ няма смисьл ;):DА ако евентуално направи тази глупост,да побликува материала,тогава сьс сигурност ще я чака сьщата сьдба...а може и по-лошо,защото от ЦРУ(което все още си сьществува) отьрване няма...
38
3
 
3
 
! Отговори
POMOGNETE преди 14 години
EVALA NARODE PISNA MI DA GLEDAM KAK MA4AT VSI4KI JIVOTNI OSOBENO PIT BULITE 6TE DAM VAJNA INFORMACIA NEKA NQKOI SIGNALIZIRA NA ORGANITE NA REDA KADE SE PROVEJDAT BOEVE S PIT BULI DO VLAKOVITE RELSI V SLIVNICA PROVEJDA GI SVETLIO NISAK ZDRAV YMARTVI STOTICI KU4ETA KUBRAT PULEV SAM GO VIJDAL TAM V SABOTA I NEDELQ SA PREDIMNO BOEVETE ADRESA NA SVETLIO E ORLANDOVCI ULICA ODESA NOMER 23 NEKA PRATAT BARETITE TAM ZA DA VIDAT KAK TORMOZI JIVOTNITE MOLQ VI NAPRAVETE NE6TO TOI E 4OVEK NA ZLATAN BARETATA!!
37
3
 
8
 
! Отговори
ИМЕНИТ ПИСАТЕЛ ;) преди 14 години
""Как действат службите за сигурност в Израел срещу свои журналисти, които "цапат" "" Има една графа,и тя е "Top Secret!" ... Не като тук в Бг,всеки да знае всичко и по всяко време... Ненапразно в дадени случаи е подчертано "строго секретно"... Ако всички знаем всичо за секретни материали и прочее,тогава самата секретност сама по себе си си губи секретноста...и стойноста ако щете...Не оправдавам службите им,но и не ги обвинявам,защото това им е задьлжението...
36
8
 
12
 
! Отговори
Ер преди 14 години
Талмуд можеш да прочетеш, ако отидеш в нашия народен дом на пл. Възраждане в библиотеката. Там го има и можеш да го четеш. Нямаш проблем. Талмуд съдържа тълкувания, коментари и напътствия на еврейските мъдреци.Но не мога да разбера обаче, защо като уволниха Коритаров, Иво Инджев, Бареков ..., никой от вас не протестира. Тези хора са без работа, а са талантливи журналисти. Защо плачете на чужд гроб и обвинявате цялото еврейство - всички, и ги наричате как ли не, а не прикадите този на своите си?
35
15
 
3
 
! Отговори
соломон преди 14 години
като не знае какво да пише тъпата *** заспала като има толкова симпатия към палестинците да я пратят на хизбула и и ислямски джихад да я надупят пак тогава да видим кой кого ще цензурира като дойде обратно дали ще разправя така наляво и надясно военни тайни или ще си затваря *** смотана
34
23
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
ето каво ще ти кажа *** такъв :тез които наричаш *** и тн пикаят на теб на *** и на все мюсюлмански прасета помачета тур4уля и тн *** материал *** или не израел е райски кът сравнен с *** реда е толкова добър че когато видиш тогава приказвай смотльо и омръзна ми да обеснявам на такива *** като теб какво е израел защо израел е единствената държава в света с кураж да мачка *** като теб и мюслюмани молещи се на лайнивият алл
33
0
 
4
 
! Отговори
байряк СЛАВЕЙ преди 14 години
И ти ли Бруте............Явно само Брут е бил идеалист.............щом всичко оъ Христостово време и той самия си има цена.....
32
0
 
2
 
! Отговори
Даола преди 14 години
Търси в google ANAT KAMM
31
1
 
21
 
! Отговори
Даола преди 14 години
Смелостта на такива млади хора като Анат Кам и нейните колеги ми връщат вярата в професията журналист.
30
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
дайте да го видим тоя прочут талмуд къде може да го прочетре простосмъртен човек понеже все за него слушам
29
4
 
18
 
! Отговори
Камиларов преди 14 години
Хайде сега, да чуя феновете на ционизма какво ще кажат... "Демокрация", ха, от *** по - големи расисти и поробители няма!
28
1
 
1
 
! Отговори
на дали преди 14 години
Тъпанар1
27
1
 
2
 
! Отговори
POMOGNETE преди 14 години
EVALA NARODE PISNA MI DA GLEDAM KAK MA4AT VSI4KI JIVOTNI OSOBENO PIT BULITE 6TE DAM VAJNA INFORMACIA NEKA NQKOI SIGNALIZIRA NA ORGANITE NA REDA KADE SE PROVEJDAT BOEVE S PIT BULI DO VLAKOVITE RELSI V SLIVNICA PROVEJDA GI SVETLIO NISAK ZDRAV YMARTVI STOTICI KU4ETA KUBRAT PULEV SAM GO VIJDAL TAM V SABOTA I NEDELQ SA PREDIMNO BOEVETE ADRESA NA SVETLIO E ORLANDOVCI ULICA ODESA NOMER 23 NEKA PRATAT BARETITE TAM ZA DA VIDAT KAK TORMOZI JIVOTNITE MOLQ VI NAPRAVETE NE6TO TOI E 4OVEK NA ZLATAN BARETATA!!
26
8
 
3
 
! Отговори
На дали преди 14 години
Ако би ,мирно седяло,не би чудо видяло!!!!! Ама нали пуста журналистическа дивотия.Те ще оправят света!
25
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
А дали това е истинската снимка никои не знае.
24
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
СКоро и унас ...същото
23
1
 
5
 
! Отговори
АЛ преди 14 години
ПО КОМИНА ПО КАМИНА И ДИМ ДА ГИ НЯМА!
22
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Амнести аисиктирнешинълХезински кукумицини Хуманс ръб уоч и подобни шемети,как така до сега не сте се обадили.Или когато държавата не се казва България е по добре да мълчим ,че инъче ще ни бият.
21
2
 
14
 
! Отговори
Аз преди 14 години
Не знам кои по мразя - евреите или ***. Ама тая от снимката става.
20
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Айде правозащитнцитееее, къде стеееееее?????