Голямата депресия на гърците

Изпразват сметките си, забравят за почивки, оставят колите
7 май 2010 08:21,
798
Голямата депресия на гърците

Работата на Илияс Лестарис е да изпраща клиентите си по широкия свят – Тайланд, Мавриций, Индия, Мароко. Сега обаче е доволен, ако на някой грък изобщо му мине през ума думата екскурзия.

Телефонът на 65-годишният атинянин мълчи от дни, рядко някой влиза в бюрото в центъра на града. Лестарис поглежда към картата на света, закачена на стената, после към монитора и дърпа от цигарата си. Последния ваканционен пакет продал преди две седмици – Лезбос, три дни, това е всичко.

„Тотален отлив, нищо не се помръдва“, казва Лестарис пред „Шпигел“. А предлага  евтини пътувания – с автобус до Истанбул, седем дни полупансион за 390 евро, но местата си стоят празни.

Лестарис от години е в бизнеса, но не е преживявал такъв спад на пътуванията. С приходите си може да покрие единствено наема на бюрото. С две думи описва чувствата си. Несигурност е едната. Другата – гняв.

Гняв, че сега гръцките граждани трябва да платят фалшификациите на статистиката за дефицита на предишното правителство. Боли го, че Гърция вече има сред другите държави в ЕС славата на държава на мързеливи хора, които печелят много, харчат бързо и разчитат на чужда помощ. Той е внасял 37 години в пенсионната каса и сега получава за това 617 евро.

„Кажете това на госпожа Меркел“, препоръчва на посетителите от Германия.

Още по темата
5 май 2010 10:35
242

Въпреки че ЕС и МВФ се решиха на спасителен план за милиарди евро за заплашената от фалит Гърция, самочувствието на гърците е тежко засегнато. Наранява ги най-вече дългото увъртане и отлагане на германския канцлер Ангела Меркел.

„Ангела Меркел? Не, благодаря“ написа наскоро на първата си страница атинският ежедневник „Вима“. Под това заглавие изданието публикува рейтинг на чуждестранните политици – на първо място е Никола Саркози. Анкетата показва, че 76,6 от гърците имат позитивно отношение към френския президент – Саркози обяви още през март, че страната му е насреща, ако Гърция се нуждае от помощ.

След него в класацията се нареждат руският премиер Владимир Путин (73,7%), американския президент Барак Обама (68,2%), турският премиер Реджеп Ердоган (32,9%) и чак тогава Ангела Меркел (18,4%).

По-лошо отношение към канцлера не може да има – 79,9 процента от гърците имат негативно мнение за нея. На този фон отношението към Ердоган е почни като любовно обяснение, защото турчинът за гърците не е просто един политик. Той е премиерът на столетния враг, дори и след намаляването на напрежението в отношенията в последно време.

Елена Спилотис формулира омразата си към Мркел дипломатично: била наранена, казва 39-годишната продавачка в магазин за дамски чанти. Гърция била люлката на европейската култура. „Госпожа Меркел забравила ли е това?“

В момента в Гърция внимателно се следи всяко движение в Германия. Затова всички медии разпространиха информацията за акцията на Handelsblatt „Аз купувам гръцки държавни книжа“. Германското бизнес издание призова да се купуват гръцки облигации, за да бъде подкрепена задлъжнялата страна като знак на споделена отговорност „дори и при безспорен финансов риск“.

Шефът на RWE Юрген Гросман, който подкрепи инициативата и иска да купи държавни ценни книжа за 100 хиляди евро, беше почетен с огромна снимка в консервативния вестник „Катимерини“.

Какво ще стане обаче със страната по-нататък. Някои икономисти се съмняват, че ще успее да спази тежкия курс на икономии. Очакват задълбочаване на рецесията, защото намаляващите заплати и по-високите данъци ще ударят местната икономика.

Въведеният в началото на годината пакет мерки, с който ДДС беше увеличен от 19 на 21 процента, вече има първите последствия. Гърците свиха потреблението си. Търговците се борят за клиенти с отстъпки и разпродажби. Броят на празните офиси и търговски площи се увеличава, включително в най-престижните части на Атина. Преди години беше немислимо там да се види табела „Дава се под наем“.

„Вече не си купувам дрехи, дори да ми се иска“, казва Мариана. 34-годишната продавачка вече се е отказала от почивка. Да ходи с кола на работа също се е отказала. Правителството повиши акциза върху бензина с 10% и Мариана вече има месечна карта за автобуса. Непрекъснато се тревожи за работата си в магазина за козметика. „Сега идват значително по-малко клиенти.“

Гърците се притесняват, че ще става още по-лошо. Вече няма доверие и в банките. В последните няколко месеца фирмите и собствениците на депозити са изтеглили 10 милиарда евро и сега си ги държат вкъщи или са ги прехвърлили в чужбина. На улицата протестите се увеличават.

И краят на напрежението не се вижда.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


798
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
693
1
 
0
 
! Отговори
:) преди 13 години
На онова де *** е мечтала и баща ти е сънувал блян.....айде стига се прави бе нерез...
692
2
 
0
 
! Отговори
w преди 13 години
Ochkooo ti kolko maslini obra i na koe loze spa bastun :))
691
1
 
3
 
! Отговори
да не ти пука преди 13 години
Да, съседи ревели от ЕС..голяма работа. Нали ние сме си добре. Получаваме заплата 3-4000 евро ( хиляди, за ония де си мислят по- малко). Пенсионери-1000-2000 спрямо заеманата длъжност.До тук..има няма 1 % е истина за държавата ни. Но ние сме свикнали с утопията, ако не един то друг ще ни е.е..и се радваме на съседите, че са на този хал. А стара поговорка гласи: Не се радвай на мечката в съседния двор, че иде в твоя...но ние си мислим че прословутото ? е върха. Айде сладки сънища.Евото иде..
690
0
 
5
 
! Отговори
Safo преди 13 години
Ако Меркел беше премиер на България, щяхме да вържем и да цъфнем за четири години. Сега сме като препикани от освирепели кучета теменужки, чакащи някой с пожарникарски маркуч да ни отмие миризмата... Ама няма такъв филм! Животворната струя се излива само върху едри папрати и екзотични фикуси, за да растат все по-големи и по-красиви. Сбогом на илюзиите, мили теменужки, сбогом на мечтите. Ще трябва да почакате истинския дъжд.
689
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
dype da ni e zdravo. Dano go razberat pove4e xora. za s6jalenie.....neka na VYTE da my e zle..............GLYPACI.
688
1
 
1
 
! Отговори
ха преди 13 години
дреме ми на ***.т за гърчолята
687
1
 
4
 
! Отговори
toto преди 13 години
*** тъпнята! някаква "героиня" от статията по-горе, била "наранена" от Меркел, щото Гърция е люлка на европ.култура...?, и квооооо....., заради това сега цял свят трябва да им дава евтини кредити, те да се мотат, да си спазват стриктно "сиеста" всеки ден и да не работят след 14.00 часа, жените им предимно имат професия "домакиня" и ИЗОБЩО не работят, обаче искат правителството да гарантира??? 13-14 заплати годишно....браво бе! и като се добавят българи, албанци и поляци бачкатори по строежите
686
1
 
9
 
! Отговори
obektiven преди 13 години
Браво Ангела, браво Меркел. Единствено твоята поцизия е достойна в ЕС. Другите тотално не разбират гръцката психика и мегалоламания. С такова племе се действа твърдо и точно. Иначе няма никога да направят не големи, но и козметични промени. Никой не е длъжен да им плаща борчовете, но сега държави от еврозоната го правят - а ония реват, стачкуват. Ми оставете ги бре, да видим как ще се оправят сами....
685
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
800 коментара сте изписали за тази *** ?Жалка картинка сте...
684
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
niamat ikonomika ama sa b6kani ot tyristi celogodishno. Na vsi4koto otgori i nashite NOVOBOGATASHI xodiat tam po 5 p6ti v godinata. I nashite medii ne spirat da gi reklamirat.
683
1
 
6
 
! Отговори
НЯКОИ преди 13 години
Наистина са много мързеливи,и то не от сега когато започна кризата,още много ,много отдавна.Отидете в някое учереждение да видите как работят и какво отношение имат само-по добре се откажете.И какво искат те? не може така. Сиртаки, сиртаки ама трябва и сериозна работа,гърците не произвеждат нищо,нямят икономика
682
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Реве че пенсията му била 617 евро. Да им имаме проблемите. Иначе гърците са коварни и мързеливи тарикати
681
1
 
3
 
! Отговори
някои преди 13 години
Колкото и пари да им отпуснат гърците са мързеливи и измамни.Те разчитат само на туризъм.Преди десетилетия и те са ходели по гурбет в Германия И Америка сега ни нападат че сме били такива и онакива
680
1
 
0
 
! Отговори
prosto kato 2 i 2 преди 13 години
treba da se vrasta sega i boli,nie sme zle ama pone dalgove nemame,e sega shva6tate li ot kade im be6e bogatstvoto na kapitalist. darjavi,jivot nazaem,hubavo be6e samo pri bai to6o,a nai hubavoto e 4e pak se vrasta soca,pobavniko no sigurno,d..uha4i kapitalisi
679
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Как да я обичат баба Ангела като не им дава парите, а? Как, ще трябвало да се работи разправят, и да не вземаме 13 и 14та пенсии и заплати. Оооо ужас!
678
2
 
3
 
! Отговори
kolta преди 13 години
rodena san v solun ,no izrasnah v bg,ne moga da se na4udq na kvo se radvate sega,4e garciq e v kriza,ami nie v kakvo sme be...
677
1
 
3
 
! Отговори
sadanzki преди 13 години
Elate gi vijte v sandanski,v kriza li sa,ami na6te k..veta nai dobre znaqt,tuka pari se pravqt
676
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
гърците са не по-малко *** от българитевсички гърци са мошеници,работил съм на 5 места в Гърция,все не мога да си събера парите
675
2
 
0
 
! Отговори
1 преди 13 години
do anonimen. Prav si gotin. Mnogo zloba. Mai vsi4ki sa bili IZMIKIARI v G6rcia v tozi forym i sega se kefiat. Alooooooo, ,,SOCIOLOZITE,, obrazovaite se malko .
674
2
 
2
 
! Отговори
uzoto преди 13 години
kolko sam prekaral takiva gurbet4iiki,a majete im mi ba4kaha na maslinite...eeeh i pak 6e vi ma4kame,moje i tvoita da mi e bila domasna prislujnica ta zatva si tolkova qdosan