Беларус спира руския газ към Европа

Това е газова война, заяви президентът Лукашенко
22 юни 2010 14:05,
109
Беларус спира руския газ към Европа
Снимка: БГНЕС

Президентът на Беларус Александър Лукашенко нареди да бъде спрян транзитът на руски газ за Европа, предаде ИТАР-ТАСС.

"Наредих на правителството да прекъсне транзита през територията на Беларус, докато Газпром не изплати дълга си за него", каза Лукашенко на среща с руския министър на външните работи Сергей Лавров.

Държавният глава обяви, цитиран от РИА Новости, че спорът с Газпром за неизплатените такси е прераснал в „газова война“.

Още по темата

Изказването идва ден след като Русия започна да намалява доставките на природен газ за Беларус заради дълг от 200 млн. долара, а Минск обяви, че ще прати, но Москва също дължи над 200 млн. долара за транзитни такси.

Днес руският газов гигант “Газпром“ продължи да съкращава износа си за Беларус, като доставките бяха намалени с 30%.

Решението на Беларус ще затрудни доставките за три европейски страни – Литва, Полша и Германия.

Най-засегната от спирането на доставките държава ще бъде Литва, тъй като 100% от руския газ за страната идва от беларуската тръба.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ТОВА СА ПИЕСКИ!РУСИЯ НЯМА ТОЛКОВА ГАЗ ,ЗА ДА СНАБДЯВА ЕВРОПА!ВИНАГИ СИ НАМИРА ВИНОВНИЦИ:...ПО-РАНО УКРАЙНА ,СЕГА-БЕЛОРУС......ПРОСТО ГАЗТА-НЕ СТИГА!
101
1
 
2
 
! Отговори
стг преди 13 години
хахахахаха, по голяма глупост не можа ли да измислиш хехехе, значи те дават а *** Лукашенко е мъж с характер и казва а не бе 200 милиона за ко са ми
100
1
 
2
 
! Отговори
стг преди 13 години
някой ще ми обясни ли, за предпочитане руски гъзолизец ,защо Беларус е задължена да плати 185 милиона , които дължи а Русия не е задължена да плати 210 милиона които дължи на Беларус защото не си били оправили документите в Газпром
99
0
 
3
 
! Отговори
Angel преди 13 години
колко много разбирачи от външна политика и от пазарна икономика имало, не знам защо не ви вземат на работа в Газпром , ще сте им полезни с вашето всезнание.....!!!!!
98
2
 
1
 
! Отговори
мухрани преди 13 години
Колко плитко- путиновото протеже не може да си плати сметката за газ...Държава, която не знае, че изразходваното се плаща, а и няма 200 млн.?! Хайде сега милите съвети да потормозят Европа!
97
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Определено не руснаците съсипаха българското образование, не те са изклали животните ни през 92 година, не те са съсипали военната ни индустрия, която все още работи по руски лицензи, не те ни намалиха толкова населението и не те ни съсипаха здравеопазването....няма смисъл да продължавам да изреждам.----------------------- Точно ТЕ го направиха чрез петата си колона от полубългари и комунистически ***.
96
2
 
3
 
! Отговори
Iwan преди 13 години
:) превод като превод, в наши дни времето за извършване е равно на времето необходимо да се напише сумата, и данните на получателя и документите по които се плаща, това е :))), какво значи документално бавел нещата получателя на парите, да не би да са си е закрил банковата сметка или може би с парния влак карат:)))
95
1
 
1
 
! Отговори
Нина преди 13 години
Мисля, че тези преводи и то на такива огромни суми не са така лесни. Те може да са ги пратили, но беларусите като не искат да си ги вземат? Пак е вид документално бавене, защото парите циркулират в банката.
94
6
 
8
 
! Отговори
тж до 95 преди 13 години
Русия мъти водата в цялия свят-Те нямат прозрачност в политиката -Това е държава -ФАЛШ!!!!
93
4
 
8
 
! Отговори
чернорус преди 13 години
Влезеш ли в руски сайт-вируси,шпиони(троянци).Същото е и в живота.В Русия е адресната регистрация на Сатаната.
92
0
 
3
 
! Отговори
Iwan преди 13 години
ами Германците го направиха човек преди 20 години, е в интерес на истината договорката беше " ние купуваме газ и Ви даваме пари и пазари, вие не пречите на обединението и си изтегляте войските от източна гемания"
91
0
 
4
 
! Отговори
Iwan преди 13 години
виж сега, ако руснаците искат да направят транзация, това отнема 10 -15 мин. и получателя не може да забави подобно плащане по никакъв начин
90
3
 
3
 
! Отговори
Нина преди 13 години
Защо реагирате така? Просто написах, че руската страна е готова да извърши незабавно транзакцията, но забавянето идва от страна на Беларус. Разочаровани сте, че руснаците не са толкова страшни и зли, колкото си ги представяхте ли?
89
1
 
1
 
! Отговори
Язе преди 13 години
Ти ме развесели. Кой прави нещо от състрадание?
88
4
 
5
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 13 години
В България политкомисарите винаги са действали като слон в стъкларски магазини никак не е трудно да се разгадаят истинските им намерения, но вирусът русосифилис пречи на приносителите си да разберат истината...
87
3
 
3
 
! Отговори
ss преди 13 години
Докато има какво да се прибере няма да те забравят любимите ти руснаци. Вие българите сте по-голяма *** и от ***, те поне се гордеят с етноса си, а вие само се чудите чий *** да оближете. Без извинение.
86
2
 
5
 
! Отговори
Iwan преди 13 години
ти какво очакваш от двама бивши агенти на КГБ, взаимно ще се цакат да се правят на интересни, накрая на швабите ще им писне и ще им бият шута, те и без това почнаха да копуват руски газ преди 20 години от състрадание към тях
85
2
 
3
 
! Отговори
Нина преди 13 години
И това го има:) Междудругото разбрах, че Русия иска да си плати дълга, но Беларус бави документалното оформяне на транзакцията.
84
1
 
3
 
! Отговори
Iwan преди 13 години
недей да бъдеш толкова сигурна, идеята на всички тези проекти е да се ангажира финансов ресурс, без наличен финасов ресурс няма инвестиции в нови технологии, демек няма нови разработки и нов добив, както казваше един мой преподавател " ако в края на 19 век въгледобивните компаниии бяха толкова силни, колкото днес петролните, сигурно днес нямаше да знаем нищо за бензина" :)
83
4
 
2
 
! Отговори
Нина преди 13 години
Ами пак си е наша грешката, ние сами се съсипваме, само се чудят на кого да коленичат, сега е модерно на САЩ и ЦРУ. Така няма да стане, трябва добри отношения с всекиго, а интересите са си интереси.