Откриха гигантски резервоар в Долината на асасините

Досега за учените беше загадка как замъкът Аламут се е снабдявал с вода
26 юни 2010 11:51,
38
Откриха гигантски резервоар в Долината на асасините
Снимка: Alamut Research Center

Ирански археолози, работещи в Долината на асасините, откриха в руините на замъка Аламут няколко склада и резервоари за вода, съобщава иранският тв канал Press TV, цитиран от Lenta.ru.

Най-големият резервоар за дъждовна вода и вода от разтопен лед е дълъг над 11 метра, широк е 4 метра и дълбок – около 4 м. В дълбините на скалите, върху които стои Аламут, са намерени няколко складови и жилищни помещения, някои от тях – с пещи или огнища.

Крепостта Аламут от XI до XIII век е била една от главните твърдини на хашишините (асасините) – мюсюлманска секта, която в Средновековието имала репутацията на тайна организация на безмилостни убийци (оттук и думата assassin) и могъщи магьосници.

Хашишинските крепости са се славели със своята непристъпност. За учените и до днес остава загадка по какъв начин те са получавали вода и провизии в достатъчни количества, за да издържат продължителните обсади, тъй като в Аламут по време на война са могли да се укриват няколко хиляди души.

Съществуват предположения, че хашишините са имали акведукт, от който Аламут е бил снабдяван с вода от околните планини. Но никакви следи досега не са намирани.

Мрачната репутация на хашишините е свързана основно с образа на Хасан ибн Сабах, наричан още Старецът от планината. Проповедник на войнстващия исмаилизъм, клон на шиитския ислям, той въвел в своята държава изключително сурови закони и подлагал поданиците си на строги ограничения.

Ибн Сабах се смята за един от основателите на теорията за индивидуалния терор – неговите последователи, които умеели изкусно да се скриват и сливат с тълпата, проследявали и убивали противниците на исмаилитите, включително и високопоставени.

Според легендата, за която няма преки документални източници, по време на проповеди Ибн Сабах и неговите последователи са пушели хашиш и живо са си представяли описвания от Стареца рай.

Исмаилската държава в Долината на асасините, основана от Хасан ибн Сабах през XI-XII век, е унищожена в средата на XIII век от Хулагу Хан (Аламут е завзет през 1256 г.) и от мамелюкския султан Бейбарс I.

Малцина посветени хашишини продължили своята дейност, само че още по-тайно и още по-ефикасно.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
9
 
15
 
! Отговори
среден фингър преди 13 години
до 17 ....щом като най-кръвожадното и крадливо племе(***)могат да имат ядрени оръжия то не се чуди ,че и древен и велик народ като персите може и притежават ядрени технологии и това на никого не пречи освен на кашерните страхливци.
16
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ти пък много ги разбираш бре, браус браус
15
10
 
17
 
! Отговори
tulski преди 13 години
Ядрена сила, ама друг път. Има само да си мечтаят. Те не притежават истинско ядрено оръжие, тоест там където има протичане на ядрена реакция, а разни бледи подобия от рода на " *** бомба". Никой няма да позволи на талибани да имат подобно нещо. Янките ще им свият перките. А " стандарта " на живот им е такъв, че в селата им няма ток и живеят в колиби и землянки.
14
2
 
8
 
! Отговори
гребеца преди 13 години
от кое село си
13
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
МЕНЕ МИ СЕ ПРИЕБА АСАСИНЧЕ
12
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Как къде, в устата ти
11
8
 
5
 
! Отговори
Софжилфонд преди 13 години
Леле, колко си запознаааат!!!! Ауу, колко си ВЕЛИИИК!
10
10
 
18
 
! Отговори
гребеца преди 13 години
какъв стандарт бе *** 90% "живеят" в землянки
9
6
 
15
 
! Отговори
Мен преди 13 години
11х4х4 метра = гигантски ???? Че то в съседната вила басейна е с по-голям обем !
8
0
 
22
 
! Отговори
.... преди 13 години
Хи-хии! Пушили опиум и се надъхвали от Стареца от планината. Някак си ми звучи познато.
7
3
 
18
 
! Отговори
МУСТАФА преди 13 години
Между Египет и Судан има градежи, за които специалистите казват, че не са измислени технологии, които да позволят те да бъдат повторени. Напр. съществува бивша тамплиерска църква, сечена в гранитна скала под формата на кръста "льо пати". Сега се използва от местно племе.
6
1
 
20
 
! Отговори
ахаххахах преди 13 години
ХАхахха открихте америка аз това предаване за резервоарите го гледах преди 1 година по nat geo
5
18
 
32
 
! Отговори
Галош преди 13 години
Потомците на т. нар. ,,***''са вече ядрена сила и що годе нормален стандарт на живот,а ти какво имаш бре ***,един счупен компютър с който да избиваш комплесите си.
4
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Идеята е чрез подобни статии разни заблудени глави да повярват че са мюсюлмани-нинджи или пък християни-джедаи. Това е важно за разни подривни организации като Отровено общество например, които подстрекават народа да се разцепва на все повече и повече групички. Разделяй и владей, както са казали ония с големите носове. Те са причината и за днешната содомитска акция.
3
13
 
56
 
! Отговори
кузман преди 13 години
ами тези няколко хиляди *** къде са *** по време на обсада?
2
23
 
21
 
! Отговори
Мохамед-прасеяда преди 13 години
Прави ми впечтатление ,че все повече се използва географския термин "Кюрдистан".Това е много-добре!Трябва да се набива в турските канчета ,че Велик Кюрдистан вече е почти реалност.
1
4
 
38
 
! Отговори
Myn4o преди 13 години
Т'ва през предодачката на Google ли го пуснахте ?