Желязната завеса на Корея

На полуострова Студената война е в разгара си
3 юли 2010 15:31,
133
Желязната завеса на Корея
Манифестация в Пхенян по повод 60-годишнината от Корейската война. Снимка: БГНЕС

През голяма част от своята история Корея – днес символ на разделение и ядрена заплаха, съществува като древно, независимо кралство с богата култура и трудолюбив народ. Заради стратегическото си разположение става цел за безмилостната японска империя.

В началото на XX век (1910 година) Страната на изгряващото слънце официално слага ръка на Корея и си гарантира достъп до континентална Азия. Японците създават модерна за времето си инфраструктура, но практически превръщат корейците в роби.

Износът на реколтите към Япония водят до глад и нищета за местните жители, а всеки опит за противопоставяне на японското управление се смазва жестоко. През 1937 година дори е забранен корейският език, както и изучаването на историята на страната в училищата.

Заплахата за загуба на националната идентичност е огромна, въпреки че се зараждат тайни движения за борба срещу окупаторите. Тогава идва Втората световна война и Корейският полуостров е преобразен отново.

Хиляди корейци са принудени да се сражават под японски флаг, но мнозина се бият за Съюзническите сили под флага на Корейската армия за освобождение. Разделение, което ще бележи бъдещето на страната.

И така, когато през август 1945 година Червената армия нахлува в северната част на полуострова, а Съединените щати застават на юг, Корея престава да бъде единна държава. Въпреки че окупаторът Япония губи войната. Просто идват нови.

Студената война моментално е пренесена на корейска земя и противопоставянето между Север (комунизъм) и Юг (капитализъм) набързо достига нива, които правят обединението невъзможно. Политиката разделя приятели и семейства, поставя пропаст, каквато в Европа си имаме с Берлинската стена.

Тук дори се стига до открита война.С ореола на борец срещу японските поробители партизанският лидер Ким Ир Сен бързо се утвърждава като фаворит на СССР, оглавява севернокорейската Комунистическа партия и застава начело на страната в качеството си на премиер още през 1948 година. 

Именно Ким Ир Сен, с мощна подкрепа от Москва и Китай, започва процеса на въоръжаване „до зъби”, който в ранния си етап (1950 година) завършва с атака на юг за „освобождаване” на тази част от полуострова и обединение на страната.

Правителството на Юга обаче счита това за агресия, а не за освободителна война, и с подкрепата на американски и британски военни част (под шапката на ООН) дава отпор.

Започва Корейската война, която в продължение на 3 години всъщност е война от разстояние на великите сили от двете страни на Желязната завеса.

Задочният кървав спор между Запада и Изтока, разбира се, приключва без победител. Корея остава разделена на две части от петкилометрова демилитализирана зона между тях. Броят на жертвите се изчислява от 2 до 4,5 милиона. Войната приключва само с примирие, като и до днес Северна Корея настоява да подпише мирен договор със Съединените щати.

След конфликта Ким Ир Сен успява да наложи своята идеология на управление „Чучхе”, която залага на основни принципи като независима политика, самодостатъчна икономика, самостоятелна отбрана и мобилизиране и сплотяване на масите.

Чучхе е приета за висша форма на политическо поведение, а Ким Ир Сен е нейн създател. Култът към личността на Великия лидер набира скорост изключително бързо и от 60-те до смъртта му през 1994 година (а и след това ) Ким Ир Сен е със статута на полубог.

В същото време на юг под американското влияние е наложен моделът „Япония” и бързият икономически растеж е налице. Страната се развива с бясна скорост в областта на високите технологии и автомобилостроенето и бързо се утвърждава сред водещите икономики в света.

Брутният национален продукт на страната се покачва със средно 8% на година и от 3,3 милиарда долара през 1962 година достига до 240 милиарда през 1989-а, а границата от трилион преминава през 2007-а.

В политически план има сътресения, дори военни преврати и покушение срещу държавен глава (генералът президент Парк Чунг Хее е застрелян от корейските разузнавателни служби след 18 години авторитарно управление), но демокрацията, макар и не в идеалния й вид, е налице.

От другата страна на границата управлението на Ким Ир Сен включва пълна самоизолация на Корейската Народнодемократична република от останалия свят, особено след разпадането на Източния блок. Животът в страната преминава при пълна секретност и далеч от погледа на света.

Липсата на пазарна икономика оставя селското стопанство като единствен поминък за населението. При лоша реколта или бедствие ситуацията е неописуема и хората буквално умират от глад. По данни на ООН броят на жертвите е достигнал 2 милиона.

Всичко обаче остава в границите на Севера. Единственото, което Пхенян с гордост и нетърпение показва пред международната общност, е своята военна мощ. Така беше по време на Ким Ир Сен, така е и сега при управлението на неговия наследник – сина му Ким Чен Ир.
 
Мнозина видяха в Ким Чен Ир възможност за промяна и траен мир в региона. Особено след историческата среща с южнокорейския президент Ким Те Чжун през 2000 година.

Оттогава насам обаче нещата вървят в противоположна посока. Северна Корея заяви ядрените си амбиции и изрази готовност да използва ядрено оръжие за защита на своите интереси. Джордж Буш пък сложи страната в прословутата Ос на злото след атаките от 11 септември и захрани значително пхенянската враждебност.

Сега дойде кризата с потопения южнокорейски кораб и отново се заговори за санкции, война, атомни бомби.

Разследването около експлозията, причинила потапянето на кораба „Чхонан“ през март, продължава, въпреки че експертна комисия вече разкри наличието на севернокорейско торпедо на мястото на трагедията.

Смъртта на 46 моряци взриви и без това напрегнатата обстановка между двете държави.

Пхенян продължава да определя като „изфабрикувани лъжи” твърденията, че стои зад потапянето на бойния кораб.

Северна Корея зае агресивна позиция и предупреди, че слага край на споразумението за предотвратяване на сблъсъци между севернокорейските и южнокорейските военноморски сили. Освен това предупреди, че има готовност за атака срещу съюза Южна Корея–САЩ, който зареждал с оръжия пограничната зона.

От Юга пък прекъснаха всички търговски и инвестиционни връзки със северната си съседка и започнаха сериозни военноморски учения, опасно приличащи на подготовка за война.

Международната общност засега не смее да излезе с категорична позиция, както обикновено. 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още по темата: Южна Корея
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
114
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ха ха
113
5
 
1
 
! Отговори
Сонгун преди 13 години
В Северна Корея няма данъци, няма безработни и няма хора без доходи. Разликата между максималната и минимална заплата е под 2 пъти. Лечението, лекарствата и образованието са безплатни. Градският транспорт, отоплението, тока и храната са на символични цени.
112
4
 
1
 
! Отговори
Сонгун преди 13 години
Навремето и за нас разправяха, че гладуваме тогава когато единствената опасност беше да не умрем от преяждане или препиване, да не се пребием със самолет на път за морето или да не се удавим в самото море през лятото. В Северна Корея жилищата са по 100 и повече квадрата и се получават абсолютно без пари. Дори и наем не се плаща.
111
3
 
1
 
! Отговори
Сонгун преди 13 години
Без американската агресия войната в Корея би приключила за една седмица и с минимални жертви. Милионите жертви са следствие на организирания от американците холокост срещу мирното корейско население с въздушни бомбардировки.
110
3
 
1
 
! Отговори
Songun преди 13 години
Няма как някой да счита войната между Севера и Юга на Корея през 1950 година за агресия на едната страна защото става дума за два политически лагера в една и съща държава и това се нарича гражданска война. Корейците не могат да бъдат агресори в собствената си страна.
109
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Абе ако си грамотен и мислиш със собствената си глава никой нищо няма да ти насади. Знаеш ли колко хора са минали приз лагерите в "свободна" НРБ от1945 до 1989 ??? А, за щастието да караш москвич, след 15 години чакане спомняш ли си ???
108
3
 
1
 
! Отговори
Phenqn преди 13 години
Mnogo znaete wsichki.. komunizym, demokraciq, kapitalizym.. q hwashtaite puskite i da wi widim kolko ste weliki..nqkoi spomena smyrt ili swoboda.. ami ima 2 warianta:(kapitalizym) - swoboda ima za nqkoi drug shtoto TI NERAZUMNI IURUDE si rob na parite..(komunizym) - smyrt, shtoto nqmalo swoboda..ne wijdate li che wsichki ste se zapytili kym groba.. e*ati i razmislite, e*ati i strastiteostawete gi koreicite da se oprawqt.. wie kato tolkowa mnogo znaete oprawete swota dyrjawa..maloumnici
107
6
 
2
 
! Отговори
Емил преди 13 години
Комунизъм=висша форма на диктатура!!!А ти Spase трябва да отидеш на психиатър....
106
6
 
6
 
! Отговори
Spas преди 13 години
Комунизмът ще победи, Смърт на Капитализма - Свобода на народа. Народните богатства в ръцете на народа, а не на шайка долна, капиталистическа ***. Свобода и равенство между хората, Не на капитализма и извращенията, които ни насажда за морал.
105
3
 
4
 
! Отговори
за 104 преди 13 години
LG, Lexus също така.............едно време едните германци правеха Мерседес, другите Вартбург :)))) що не си го заврете социализма на едно място, като толкова ви харесва ?:)))
104
2
 
1
 
! Отговори
19 год.младеж преди 13 години
Да не забравяме,че и ние сме си имали една др.желязна завеса.Македония - за жалост толкова десетилетия с опити за обединение,така и не се осъществява.
103
3
 
4
 
! Отговори
19 год.младеж преди 13 години
Кои са били първите комунисти казваш?Първите и най-истинските са тези избитите от онези дошли през Септември 44 год. Следващите са прости хорица,а пък тези като Лилов ...............
102
6
 
3
 
! Отговори
Kriti4en преди 13 години
Prosto vlastite i politicte re6iha da pokajat na ob6testvoto s izsceniran bunt ,4e takiva deistviq ne se tolerirat i za protesti ne moje i da se misli. Vsi4ko e trik , teatur i kino. Tova che ima otvurden amerikanski model na jivot ne zna4i 4e komunizma ne caruva i tam!!! Ima mnogo primeri za tova ,no ti vinagi 6te otre4e6 za6toto si vidql lika na komunizma samo v Europa.
101
6
 
3
 
! Отговори
Kriti4en преди 13 години
Britanskoto v Canada e samo na monetite s lika na kralicata Kaline. A ti prosto ne si bil v Canada i ne znae6 za kakvo stava vupros i kak naprimer se 4aka okolo 2 sedmici predi da te priemat za edin prost pregled v bolnicata. Globata za nelegalno vlizane v gradskiq transport e 5000CAD . E tva ako ne e komunizum zdrave mu kaji. Ob6testvoto se manipulira i tam razbira se, kato naprimer za sre6tata na g8 i g20 s fal6iviq bunt,koito stana to4no pred centralniq ofis na televiziqta!!! fakti fakti !!
100
3
 
6
 
! Отговори
Калин преди 13 години
Канада е част от британската общност, колкото и да обливаш с помия и да сееш дебилства по в добрата част от света комунизма не вирее!
99
4
 
2
 
! Отговори
Калин преди 13 години
ей чегеварци и 23 септремврийци що не се вземете скомунистическата милионерска наследница райчева, вожда на анархомунистите .. и тя насила по нейни думи ще ни прави комунисти!що не си запазите чукченската идеология там нейде у северна корея, докато не ви дойде времето!има няма скоро ви идва края!И СПРЕТЕ ДА МАЦАТЕ ПО ПАНЕЛКИТЕ ЛОЗУНГИ И ИНИЦИАЛИ НА КРАВЪПИЙЦИ И КАНИБАЛИ КАТО СТАЛИН И ЛЕНИН!
98
9
 
4
 
! Отговори
DADA преди 13 години
Много си прав! социализма имаше много повече плюсове от колкото капитализма, но американците не спряха докато не събориха комунизма.Просто изкам да кажа, че онова време си имаше неговите преймущества!
97
4
 
7
 
! Отговори
Антикомунист преди 13 години
За каква идея става въпрос? От 1944 досега комунистите и наследниците им опоскаха държавата. Да не говориме за масовите убийства,лагери, атентати... Дали и в Канада е така?
96
5
 
5
 
! Отговори
Kriti4en преди 13 години
Molq vi sprete da pluete po komunizma zaradi gre6nite bolni lider4eta. V Canada e svruh komunizum ,a e edna ot nai- dobre razvitite strani v sveta s edin ot nai-visokite standarti. Tam vsi4ko e durjavno!!! ima samo edna veriga apteki , samo edna veriga magazini za alkohol, samo durjavni bolnici bez 4astni kliniki. Neznam koe vi kara da pluete po komunizma kato sistema na upravlenie . Pluite po liderite i politicite , no ne obijdaite ideqta!!! Suja;qvam za latinicata !!!
95
3
 
9
 
! Отговори
Фред Астор преди 13 години
Пишете достоверно,преди да пишете ,четете!Статията е написана наивно и на места исторически недостоверно ,въпреки общите приказки незнанието си личи.Съветвам автора да прочете историята на корейската война и да изясни на читателите кой против кого се е сражавал във войната и да каже кой е победителя.