Съдът на ООН: Независимостта на Косово е законна

Мнението на съда няма задължителен характер
22 юли 2010 17:25, Елка Василева
187
Съдът на ООН: Независимостта на Косово е законна
Фатмир Сейдиу, президент на Косово Снимка: БГНЕС

 Едностранно провъзгласената независимост на Косово през 2008 г. не представлява нарушение на международното право. Това гласи мнението на Международния съд.

„Декларацията за независимост на Косово не е нарушила международното право, тъй като това право не съдържа забрана за такива декларации“, заяви председателят на Международния съд Хисаши Овада.

Становището, което има консултативен и необвързващ характер, вероятно ще насърчи повече страни да признаят независимостта на Косово и ще приближи Прищина към членство в Организацията на обединените нации.

Съвещателното мнение на Международния съд няма задължителен характер за държавите, но по оценка на експертите то ще има голяма правна, а също и политическа и морална тежест.

Още по темата
1 мар 2008 10:19
80

Международният съд постанови това свое мнение по искане на Общото събрание на ООН, което през октомври 2008 г. прие резолюция в подкрепа на искането на Сърбия за разглеждане законността на обявяването на независимост на Косово.

Днешното решение се чакаше от 7 месеца – от декември миналата година, когато се състоя заседанието на Международния съд, на което 29 делегации заявиха мнението си – „за“ или „против“ провъзгласяването независимоста на Косово.

България подкрепи позицията, че обявяването на независимостта на Косово не противоречи на международното право.

Косово обяви независимост от Сърбия на 17 февруари 2008 г. Досега то е признато от 69 страни в света, включително от Съединените щати и голяма част от страните от ЕС, с изключение на Кипър, Гърция, Румъния, Словакия и Испания.

Малко преди произнасянето на съдебното решение сръбският президент Борис Тадич предупреди, че признаването на легитимността на независимостта на Косово ще има негативни последици.

"Ако становището на Международния съд установи нов принцип, това ще отвори пътя за един цял нов процес на създаване на нови държави по света - нещо, което ще дестабилизира много държави по света", предупреди той.

Информацията на сръбската агенция ТАНЮГ за огласеното мнение на Международния съд е под заглавие „В Хага правен компромис, решението – в Ню Йорк“. „Международният съд в Хага постанови днес компромисно решение, съобщавайки, че декларацията на временните власти в Прищина за независимост на Косово не нарушава международното право“,  пише в информацията. „По този начин съдът в Хага не призна правото на косовските албанци на отцепване и остави решението за по-нататъшния процес за разрешаване на проблема с Косово на Общото събрание на ООН“, посочва още ТАНЮГ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


187
Още по темата: Косово
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
2
 
5
 
! Отговори
ЛАМБО преди 13 години
- МАЙЧИНСТВА, ДЕТСКИ и ПОМОЩИ, САМО след ЗАВЪРШЕН 8-ми клас !- И до 3-то РАЖДАНЕ. ИНАЧЕ ... иначе НИ ЧАКА СТРАШНАТА СЪДБА на КОСОВСКИТЕ СЪРБИ ... Само дето няма да ни колят албанци, а ***
100
3
 
3
 
! Отговори
Nerealen преди 13 години
Тогава да признаят Абхазия и Осетия.
99
1
 
2
 
! Отговори
tulski преди 13 години
Няма как да те разбера. Аз маймунски език не говоря. У нас говорим на български.
98
3
 
4
 
! Отговори
Наблюдател преди 13 години
I/ Няма държава КосовоII/ Няма закон, който да оправдава анексиятаIII/ Този съд е смешен - никой не го е упълномощил да дава мнение, нито присъдите му имат юридическа стойност
97
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Evropa e ziganska kakvo ochakva Sarbia ot toja sad ne che nie sme nakakva evropeiska rasa.
96
3
 
2
 
! Отговори
americofil преди 13 години
Написах тази история и в друг сайт...Четете и мислете!
95
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ziganski morafeti toja sad e mente.
94
6
 
4
 
! Отговори
========== преди 13 години
Ti mai ne razbra kakvo kazvam . Govorq za otnoshenieto na syrbite kym albancite ..... Tova beshe otvratitelno i se radvam, che syrbite si poluchiha zaslujenoto . Osven tova nikoga ne sym haresval syrbite ( nqkak sa mi antipatichni ) zaradi otnoshenieto na bulgarite , koito jiveqt tam ... kakto i da e .
93
4
 
12
 
! Отговори
americofil преди 13 години
Някои от вас ме предизвикаха да напиша за първи път коментар и да разкажа една история, която чух не много наскоро, но която още ме поразява емоционално. Приятел на майка ми, 60-годишен преподавател по география ни разказа, че в тяхното семейство тегне голяма прокоба, идваща от неговия пра-дядо, който бил войник на Македонския фронт по време на Първата световна война. През 1918 година изходът от войната вече се виждал и това потискало всички войниците там... При едно тежко сражение (не разбрах къде точно е станало) четири дни голяма част от войничетата не могли да напускат окопите си. Умирали от жажда, чували се ужасни писъци, някои били ранени, но не предавали позициите си. Пра-дядото на нашия познат бил привикан от някакъв офицер със заповед бързо да изтича с още един войник и да донесе вода за момчетата по окопите. Той стигнал до пункта за вода, налял панерките- 9 на брой, толкова бил заръчан да донесе, спогледали се с другия войник, оставили панерките на земята и хукнали да бягат....Прочитане на целия коментар Дезертирали! Не се върнали и не напоили своите събратя, които гинели от жажда. Които не побегнали като тях, стояли в окопите и се надявали, че някои ще им донесе най-ценното в този момент-вода. След време пра-дядото на нашия познат се оженил и почти забравил какво е извършил. Жена му забременяла, родила дете, което бързо след това починало... Починали още 8 деца. Този човек загубил 9 деца, колкото и панерки с вода не занесъл и колкото войници може би убил по този начин. Нашият познат коментира с болка постъпката на пра-дядо си и ни каза, че колкото и да бъдат смятани българи за предатели, те не са повече от двама от всеки 11. Защото онези девет войници, които останали в окопите са истинските българи и те очистват клеймото на всички родоотстъпници. Това ви казвам с цел да престанат някои от вас да се грижат повече за чуждите интереси, отколкото за тези на България. И не знам, просто не знам, как някои от вас могат да защитават по какъвто и да е повод Сърбия?... Всички загинали българи до Втората световна война, а и след нея, са загивали с Македония на уста, а Сърбия я придоби безмилостно, въпреки че и тя е знаела на кой принадлежи.
92
5
 
2
 
! Отговори
Плачът на Слънцето преди 13 години
И тези бази ще бъдат радост за окото на всеки православен християнин.
91
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Много точно си го написал,само в добавка,че се гавриха по същия начин и с нас,българите,в Македония и Западните покрайнини!Но...за всички злини идва Видовден накрая!
90
4
 
4
 
! Отговори
Плачът на Слънцето преди 13 години
Съветски бази няма, има руски. Ами, да, особено спецназовците са ми слабост:))) А ти по дебели хамериканки ли си падаш? Хамериканка на 89 килограмова се смята за фино гадже:))) А сега сериозно! Русия вече е в процес на строене и разгръщане на базите в близост до Косово. Това е факт, прочетете го в Итар Тасс или други руски медии.
89
4
 
6
 
! Отговори
tulski преди 13 години
Утре фесовете, като поискат автономия и да цепят части от България, пак ли ще викаш, че е редно ?!
88
7
 
7
 
! Отговори
======= преди 13 години
Аз лично съм ЗА това, което се случи . Забравихте ли как сърбите се гавриха ( с извинение ) с албанците , как ги пропъждаха от земите им . На луди ги направиха тогава , много мразя нацизма . Сърбите сами си го направиха.Някои хора казват защо американците се намесиха? Аз не казвам , че трябваше точно те да се намесят , но редно беше някой да спре тази агресия от страна на сърбия към албанците . Нека сега да има Косово .
87
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
tozi sad e nelegetimen zashoto zahitava opredeleni interesi toi se finansira ot sashite darjavi koito bombardiraha sarbia.
86
4
 
3
 
! Отговори
Калин преди 13 години
миличка.. само ще ги сънувате:)кажи си сега не искаш ли и тук съветски бази.. като медицинско лице и *** може и да ги обгрижваш..като нищо и на ана чапман да попаднеш :))
85
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
От 8 до 12 век косово е в границите на България,после за окло 100 години е сръбско и то не за постоянно в някои периоди си го връщаме.От 1889 чак до 1912 е в границите на османската импперия.Дадено е на сърбите след първата световна война 1919 година.И въпроса е кое точно прави косово свята сръбска земя? Според мен България има много повече историческо право над тази територия от сърбия.
84
6
 
3
 
! Отговори
Плачът на Слънцето преди 13 години
Оо..и аз искам, Нинче, руски военни бази до Косово, ще видят тогава тези мюсюлета една независимост...
83
6
 
4
 
! Отговори
Калин преди 13 години
Всеки непредобен знае, фактите го подвърждават!не комунистическите сказки!Тито разселваше сърбите .. от Косово!около Белгард, Ниш .. Крагуевац .. и прочие факти!сега ревете кански.. шменти!
82
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Аз ти давам реални исторически факти,а ти ми говориш кво бил направил някакъв чешки евреин.Или пък в сърбия няма мутри ами тогава какъв е героя ви Аркан обоколил половината европейски зарвори?