Отровата – любимият "специалитет" на руските ченгета

Методите на КГБ не са забравени
30 юли 2010 22:36, Елка Василева
56
Отровата – любимият "специалитет" на руските ченгета
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Руските спецслужби са започнали да прилагат нови методи в борбата с бунтовниците в Чечения.

„Росбалт“ твърди, че само тази година от отравяне са починали най-малко 17 бунтовници и техни лидери.

Според изданието през 2002 г. при ликвидацията на полевия командир Хатаб за първи път успешно е била проведена операция с използване на отрови срещу бунтовниците. Източник от руските спецслужби съобщава, че от края на 2009 г. отравянето на бандитите е станало изключително популярно. Чрез местни жители спецслужбите организират предаването на отровени хранителни продукти на укриващите се в планините бунтовници.

Според източника през миналата година такова отравяне е получил и Доку Умаров, който е успял да оцелее, но получил много тежки заболявания. По данни на източника операциите с използване на отрови ще продължат, защото проследяването и унищожаването на бунтовниците в горите и планините на Чечения е много сложно. Освен това този метод позволява да бъдат избегнати загубите от страна на федералните сили.

NEWSru припомня, че 32-годишният Самел Салех ас-Сувейлем, родом от Саудитска Арабия, по-известен с псевдонима си Хатаб, беше убит през март 2002 г. Както тогава съобщиха спецслужбите, Хатаб е загинал в резултат на „агентурно-бойна операция“.

NEWSru в тази връзка припомня материал, публикуван в „Ню Йорк таймс“ през декември 2004 г. „Отравянето на Виктор Юшченко (той беше отровен умишлено по време на кандидатпрезидентската кампания през 2004 г.) сочи, че използването на отрови за политически цели отново започва да се практикува в постсъветското пространство. Бивши офицери от руските спецслужби твърдят, че подобни мерки са се прилагали винаги“.

В материала е цитиран Александър Литвиненко, за когото (през 2004 г.) пише: служил в КГБ и ФСБ от 1988 г. до 1999 г.: „В нашата служба се смяташе, че отровата е просто оръжие като пистолета“. „По думите на Литвиненко тайната лаборатория на КГБ в Москва, продължавайки да работи под егидата на ФСБ, се специализира в изучаването на отрови“, пише още американският вестник.

„Анализирайки случая с Юшченко, бившият генерал от КГБ Олег Калугин, който сега живее край Вашингтон, каза, че според него това е „очевиден опит за отстраняването му от политическата сцена“. „Калугин знае какво говори – през 1978 г. през него са преминавали указанията за съветските агенти да снабдят спецслужбата на България с чадър с пружина, който впоследствие използвали за вкарването на доза рицин, убила българския дисидент Георги Марков в Лондон“, пише тогава вестникът.

„Литвиненко и Калугин казаха, че отравянето на Юшченко не е единственият инцидент, при който спецслужбите на Русия са заподозрени в използване на отрови.

През 1995 г. руският банкер Иван Кивелиди и неговият секретар умряха, използвайки телефонен апарат, върху чиято слушалка беше нанесено отровно вещество.

На 1 септември 2004 г. стана инцидент, който привлече вниманието на медиите в Русия и Великобритания. Анна Политковская, известна руска журналистка от „Новая газета“, изгуби съзнание, след като пила чай на борда на самолета за Беслан, където бунтовниците бяха превзели училището.

Впоследствие тя заяви, че по нейно мнение агенти на ФСБ, които са били на борда на самолета, са сложили отрова в чая. Когато дошла в съзнание в болницата, сестрата й прошепнала: „Мила, опитаха се да ви отровят“.

Александър Литвиненко изненадващо се разболява на 1 ноември 2006 г., приет е в болница и умира три седмици по-късно от радиационно отравяне с редкия и силнотоксичен радиоактивен изотоп полоний-210.

Анна Политковская беше застреляна на 7 октомври 2006 г. в Москва във входа на блока, в който живееше.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още по темата: отрови
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
4
 
9
 
! Отговори
Платон Еленин преди 13 години
И докога ще ни занимавате с наложницата на Закаев,мъжката *** Литвиненко?Хикой не изневерева на богоизбраните...
32
7
 
17
 
! Отговори
ген. Шварцкопф преди 13 години
Няма лоша смърт за ислямските животни.....
31
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
И руснаците са същите като американците...
30
12
 
10
 
! Отговори
za 29 преди 13 години
2 000 000 afganci biaha ubiti ot vas..........
29
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ruskata mafia trovi neudobnite - ima slu4ai na grupovi otraviania po na 10 biznesmena
28
6
 
4
 
! Отговори
bg преди 13 години
Kogato "buntovnicite"usetat 4e sa natroveni begat v Gruzia,kudeto gi lekuvat amerikanski i izraelski doktori.
27
4
 
15
 
! Отговори
Плачът на Слънцето преди 13 години
"демократизиране". Ужасни са...къде мислите изчезнаха няколко милиона иракчани и афганци. В Абу Гдариб и Гунтанамо пък стоят хора /какво се случва с тях ме е страх да си помисля, само разбрах, че имало и момичета, които раждат непрекъснато/ в пълен разрез с хартата за военноплениците и правата на човека.
26
3
 
23
 
! Отговори
Плачът на Слънцето преди 13 години
Оо..ЦРУ спечели лоша слава още в началото със силната си и груба намеса във вътрешните работи на другите страни. Изпращат икономически убийци или използват такива от местния политически "елит" като ги подкупват, така съсипват икономиката на конкретната държава и я правят зависима от САЩ /какъв мислите е С.Д. и какво е правил и в Грузия/ ако това не сработи започват да свалят правителства, а често прибягват и до политически убийства, ако и това не сработи вече обявяват войно и започват едно "
25
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Методите на КГБ не са забравениЕ и??? американците и по-конкретно ЦРУ също не са си забравили своите методи. защо тогава руснаците да го правят?
24
9
 
21
 
! Отговори
Плачът на Слънцето преди 13 години
Юшченко се отрови сам, всъщност не бе отровен изобщо, това са инсинуации на ЦРУ, ако моите хора искаха да го убият нямаше да е жив много, много отдавна. За Юлия е още по-смешно, спецназ не са толкова некадърни, че да не могат да сметнат дозата на отровата...пълна глупост. Литвинен е бил експерт по отровите май..той е символът на националния предател...заслужено хапна малко полоний за вечеря, предателите и безродниците винаги свършват зле.
23
2
 
18
 
! Отговори
Плачът на Слънцето преди 13 години
Що се касае до ПРО-то. Моята родина, Приднестровие предложи отдавна на Русия да разположи ракетна база на наша земя. ПРО е пълна глупост, 10, 20 или 100 ракети прехващачи не вършат работа поради две причини. На въоръжение в Руската армия са стратегически ракети Сатана, всяка отделяща по 40 капана, при старт на 200 ракети САЩ ще имат 8 000 цели:)) Освен това ракетите Топол изместват Сатана непрекъснато, за тях ПРО не важи:)) Опасенията са, че радарите не са радари, а психотропни оръжия!
22
3
 
16
 
! Отговори
Плачът на Слънцето преди 13 години
Ами почти нищо вярно няма. Всъщност едният бе убит от ракета насочваща се по вълните на мобилния му телефон, другите са убити от снайперисти, храната на терористите се проверява многократно, ядат други после лидерите. Единият бе отровен с писмо, използвана бе специфична отрова, по-скорло биологически активни субстнации, които "разпознава" ДНК на жертвата, ето защо, когато съгледвачите пипали писмото не се отровили, но отровата реагирала на ДНК на конкретния терорист.
21
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
точно това и такива като теб имах предвид, когато си написах мнението :-)
20
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
дигат осигуровките, пари за образувание, пътища и т.н. няма. Въобще живота ни е супер!и сега какво? ще си купим ли натовски самолети, за да се пазим от лошите руснаци с 2мрд останали в резерва? или на кредит?
19
1
 
2
 
! Отговори
АААААААААААА преди 13 години
20Айдааа, поредния знаяч. *** на квадрат!
18
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ето така се прави политика: един анонимен материал за отрова и *** се събират на сеир. истината е анонимна, журналистите са анонимни, хората по форумите анонимни.Един въпрос за журналиста: Защо не напишете нещо са шефа на НСБОП? Или за фирмите на Боко, Цецко, Доган, Костов, Станишев? Ще ми къде по-интересно, дори да бъде и анонимно, ама то няма от какжо да се страхувате, нали :-)
17
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Г-н Dino ти си съвършен ***. Благодарение на такива като теб марксизма-ленинизмаще живее вечно.
16
9
 
10
 
! Отговори
НАТО преди 13 години
СССР беше велик за жалост наследниците му не струват!!!
15
10
 
5
 
! Отговори
NATO преди 13 години
Закакво мислиш русите ревът толкоз против ПРО--Та нали ПРО е замислено да неутрализира точно ядрените ракети на Русия още в етапа на изтрелването им преди да се е отделила бойната глава от ракетата носител! В този ранен етап всяка една руска ракета е оязвима..Пробле *** на ПРО е че за да се постигне голяма ефективност трябват възможно максимален брой установки във всяка една държава около русия а това би се осъществило трудно и ето това ви спасява от тотална инвазия от изток и запад!!
14
2
 
1
 
! Отговори
АААААААААААА преди 13 години
Да бе, да.Жуджетата понеже не ги натикаха в *** - затова измислиха поредната "пуканка". Чи моогу беле пекани тези жужета, беее.