Маркс не натрупал капитал, най-богат бил Дарвин

Това следва от завещанията на прочути британци
12 авг 2010 20:52, Елка Василева
82
Маркс не натрупал капитал, най-богат бил Дарвин
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Завещанията на прочути хора бяха публикувани за първи път на британския сайт Ancestry.co.uk, който помага на хората при съставянето на родословното им дърво.

На сайта в сряда се появиха архивни документи за наследството, оставено от над 6 милиона граждани на Англия и Уелс от 1861 до 1941 г.

Оказва се, че почти нищо не са натрупали като богатство авторът на „Капитала“ Карл Маркс и писателят Оскар Уайлд.
 
Затова пък със значително състояние са се сдобили и са оставили на наследниците си бащата на теорията за еволюцията Чарлс Дарвин и писателят Чарлс Дикенс.

Маркс, който проповядвал комунистически отказ от буржоазна собственост, останал последователен докрай, пише „Кориере дела сера“. По-малката дъщеря Елеонора получила след смъртта на баща си през 1883 г. като наследство само 250 паунда (в съвременен паричен еквивалент – около 28 000 евро).

Със същата сума в края на живота си е разполагал и авторът на романа „Портретът на Дориан Грей“. Поради откритата си хомосексуалност Уайлд става жертва на предразсъдъци, довели го до затвор и бедност. След 2 години зад решетките и изправителен труд по обвинения в непристойно поведение, за каквото се е смятал хомосексуализмът, Уайлд заминава за Франция, където умира в нищета през 1900 г.

Сред знаменитостите обаче е имало и щастливци, които успели да натрупат голямо състояние. Така например авторът на „Дейвид Копърфийлд“ е оставил след смъртта си през 1870 г. 80 000 британски лири (сега – 7 милиона евро).

Наследниците на Дарвин пък получили общо 146 000 лири (равно на днешни 15 милиона евро). 

Нелошо наследство е оставил и авторът на романите за Шерлок Холмс Артър Конан Дойл, който умира през 1931 г. – 63 000 лири (около 3 милиона евро).

От завещанието на създателя на шоколадовата империя Cadbury Джон Кедбъри следва, че след смъртта си през 1889 г. той е оставил на наследниците си състояние от 43 000 паунда (приблизително 5 милиона евро).

Авторът пък на „Алиса в страната на чудесата“ Луис Карол, починал през 1898 г., е оставил на наследниците си 4145 лири (почти 550 000 евро), пише NEWSru.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ти си болен.Приеми че сме еволюирали и че 2 и 2 прави 4!Такива като теб, са толкова смешни.
26
2
 
7
 
! Отговори
Жо преди 13 години
До 29 Язе: Само за последните 50-60 години населението на Земята почти се е удвоило /от4 милиарда след войната до 7,5 млрд днес/. В изчислението аз съм приел само 2 маймуни като начало на размножаването и най-минимален прираст от 0,02% в семейство. Разбира се, че може да е имало години с отрицателен прираст от болести, но ти знаеш, че колкото са по-примитивни хората, толкова повече деца правят. Тогава семействата са имали по десетина деца. Или мислиш, че тогава са ползвали презерветиви?
25
2
 
0
 
! Отговори
komunist преди 13 години
sled krizata koiato sega vlastva nad sveta se govori che sme v stroi koito mu se vidi kraia ;;;stroi koito ne e podhodiasht za segashnoto razvitie na sveta;;;nujno e preminavane v neshto po silno v razvitie;;;komunizma kato stroi e mnogo po dobar i silen ot demokratsiata i kapitalizma zatova badeshteto e na nego v niakakva smesitsa ot demokratsia;;;;nestokato DEMOKRATICHEN KOMUNIZAM ;;;;
24
8
 
2
 
! Отговори
Язе преди 13 години
А от къде е дошла тая свръх мощна сила и интелект? Бог е началото. А началото на началото къде е?
23
4
 
7
 
! Отговори
Жо преди 13 години
До 27 Веселин Василев: Има само два начина за появата на света- той да е възникнал случайно /безконтролно/ или да има Създател. Точно учените днес отричат възможността света да е възникнал случайно.Законът за енергията казва, че тя не може да се създава.Това означава, че свъхмощна Енергия на Свръхинтелект е създала този съвършен микро и макро космос.Този Свръхинтелект вярващите наричат Бог.Айнщайн е доказал с формулата Е= m.c2, където енергията е доминиращата пред масата, че енергията е първа.
22
1
 
3
 
! Отговори
Чел преди 13 години
Не е вярно. Маркс и много богат, Енгелс - също. И двамата имат фабрики, но на Енгелс фабриката му е печелела много. Маркс освен това има много богата жена и много богато свое смейство.
21
3
 
0
 
! Отговори
Язе преди 13 години
Ами броя на зайците? Хафтееееее!!!
20
6
 
2
 
! Отговори
lokki преди 13 години
интересно какво ще стане ако сметнеш какъв трябва да е броя на маймуните тогава
19
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Маркс беше обявен за мислител номер 1 на отминалото хилядолетие и от във Великобритания от BBC, там където социализъм НИКОГА не е имало.Направете справка в google за това.Маркс се е ползвал и се ще се ползва с много голямо доверие навсякъде по света.Бившите комунистически режими нямаха почти нищо общо с марксизма нищо, че твърдяха обратното.Те просто "яхнаха" наивниците от негово име.
18
6
 
1
 
! Отговори
Язе преди 13 години
Сега ако ме светнеш и защо даприемем, че винаги е имало прираст...
17
4
 
4
 
! Отговори
lokki преди 13 години
съгласен съм че комунизма е добра система , поне в в икономическия смисъл на думата . Това което преживяхме ние в тази част на света си беше чист тоталитъризъм и диктатура , която си измиваше ръцете с идеята за комунизма . Освен това подобна икономическа утопия трудно може да издържи конкуренцията на неприятелски настроения капитализъм , който е доста по агресивна и безскруполна система
16
5
 
2
 
! Отговори
Веселин Василев преди 13 години
Религиозният фундаментализъм е нещо, което е трудно да се оборва с логически аргументи. Неприязънта, която разните "вярващи" изпитват към науката и въобще към стремежа да се установява истината за света - тази неприязън се дължи именно на това, че науката е начин на мислене, недостъпен за множеството - нищо, че всички се ползваме от достиженията й. Изисква се много труд, постоянство и упоритост в достигането до научното знание. Затова през вековете, когато "НЕВЕЖЕСТВОТО Е СИЛА" религията властва
15
6
 
11
 
! Отговори
Жо преди 13 години
СПОРЕД ЕВОЛЮЦИОННАТА теория, първите *** маймуни са се появеле преди 25 000 000 години, а Homo erektus е станал Homo sapiens преди 130 000 години. Ако приемем, че само две маймуни са станали хора, то според науката /при минимален прираст от 0,02 % годишно/ днес човечеството трябваше да наброява 10 на 67 степен / т.е. 1 с 67 нули/. Днешните 7,5 милиарда жители на Земята, ако се изчисли в обратна посока /при същия прираст/ са се появили от една двойка преди само 11 000 години!
14
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Доста е ако през 18.. година са ти завещали 15 милиона лири...
13
5
 
15
 
! Отговори
Реалист преди 13 години
Истината е че комунизмът като идея е много добра , много по добра от алчната и ненаситна капиталистическа помия, но за това трябват хора с много висок морал и самосъзнание.Хората с мислене на ***, не са в състояние да реализират тази идея, тяхното мислене е свързано с натрупвне на материални блага и съсипвне на природата и задоволяване на собственото его.
12
7
 
4
 
! Отговори
Г преди 13 години
да твърдя какво? Че ако нямаше науката биология щяхме да живеем с 40 години по-малко и много по-зле? Христос е помогнал на има няма 300-400 човека както те лъже библията, докато благодарение на Дарвин безброй много хора имат шанс да живеят дълго и нормално. Друг е въпроса дали ще си отделят живота да се молят на измислени идоли или ще да живеят СВОБОДНО.
11
4
 
2
 
! Отговори
G преди 13 години
Няма липсващо звено.
10
1
 
10
 
! Отговори
Жо преди 13 години
До 19: Аз имам свое мнение и го изказвам. Ти си имаш свое. Аз уважавам правото ти на мнение, но не го споделям.
9
5
 
10
 
! Отговори
Жо преди 13 години
ДАРВИН СЕ ОТРИЧА от съвременната наука. Последните изследвания на биолозите доказват, че има непреодолима генетична граница в генетичния код между човека и ***. Съществуват кръстоски между куче и вълк, между лъв и тигър, между кон и магаре и други животни от един вид. Невъзможна кръстоска между *** и човек. Те имат различни генетични кодове и не са от един вид. От друга страна, хората от различни раси могат да се кръстосват помежду си, защото са от един вид.
8
8
 
9
 
! Отговори
Иван преди 13 години
Сегашните китайски ръководители използват ефективно теорията на Маркс и както се вижда, доста са ефективни. Ако някой е чел наистина Маркс, щеше да го е разбрал отдавна. Така, че исторически още нищо не е доказано! Теорията е само инструмент, трябват умения за да я прилагаш.