Американски генерал: Не изгаряйте Корана

Петреъс предупреди, че това ще създаде "сериозни проблеми"
7 сеп 2010 15:03,
244
Американски генерал: Не изгаряйте Корана
Протести в Индонезия след обявяването на планираното изгаряне на Корана. Снимка: БГНЕС

Евангелистка група в САЩ смята да изгори екземпляри от Корана, за да заклейми „радикални елементи на исляма“. Планираната акция вече предизвика протести сред мюсюлманите.

Сега обаче по темата се включи и главнокомандващият на силите на НАТО в Афганистан генерал Дейвид Петреъс, който предупреди, че изгарянето на Корана може да застраши живота на войниците.
 
Акцията е планирана за 11 септември – на деветата годишнина от терористичните нападения в САЩ евангелистка група от Флорида смята да изгори няколко екземпляра от свещената книга на мюсюлманите.

Подобни акции развързват ръцете на талибанската пропаганда и могат да предизвикат „много сериозни проблеми“ не само в Афганистан, намеси се генерал Петреъс.

„Снимки на изгарянето на Корана със сигурност ще бъдат използвани от екстремисти в Афганистан и по целия свят, за да подтикват към насилие“, предупреждава Петреъс.

Това може да постави под заплаха живота на войниците от многонационалните сили в Хиндукуш, обяснява генералът пред Wall Street Journal.

Подобни снимки биха могли да имат същия негативен ефект за САЩ като публикуваните снимки на мъчения от затвор в Ирак.

Няколкостотин души протестираха в понеделник в Афганистан с лозунги „Да живее Ислямът“ и „Смърт за Америка“. Някои от протестиращите скандираха искания за изтегляне на международните сили от Афганистан. Американското посолство в Кабул осъди планираното изгаряне в официално съобщение.

Въпреки това евенгелистката група от Флорида не се впечатлява нито от протестите, нито от предупрежденията на американския генерал.

Общността Dove World Outreach Center от Гейнсвил смята да пренебрегне дори официална забрана от властите на тяхната акция.

Пасторът Тери Джонс нарече притесненията на генерал Петреъс „легитимни“, но било необходимо „да се изпрати ясно послание на радикалните елементи на Исляма“.

САЩ не трябвало повече да се оставят да „бъдат контролирани и доминирани от техните заплахи“, обясни пасторът пред  Wall Street Journal.

Въпросната религиозна група има едва 50 членове и се рекламира на страницата си във Facebook със слогана „Ислямът идва от дявола“.

Планираното изгаряне на Корана предизвика протести и в Индонезия. Преди няколко дни демонстранти се събраха пред американското посолство в Джакарта и заплашиха със „свещена война“, ако акцията не бъде спряна.

Колко са чувствителни вярващите към подобно, от тяхна гледна точка, неуважително отношение към Корана, стана ясно през 2005 година. Тогава в Афганистан загинаха няколко души при безредици, провокирани от информация в Newsweek, че Коранът бил потопен в тоалетната, за да се окаже натиск върху задържани.

Карикатурите на Мохамед, публикувани в датски вестник през 2006 година, също предизвикаха демонстрации на възмутени мюсюлмани по целия свят. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


244
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
170
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не го изгаряйте, накиснете го в *** и го върнете на мюслитата да си го разлистват!
169
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
От една страна, горенето на книги наистина навява много на средновековието - мисля, че тоя подтекст може и да го избегнем. Целия бълвоч в Близкия Изток наистина започна да прилича не на петролна война, а на чиста проба Кръстоносен поход.От друга страна, и *** по цял свят трябва да осъзнаят, че -ха сега де- има хора, дето не мислят като тях, и имат конституционно право (защото - шок!- не всяка държава се управлява от Шериата) да изразят мнението си.
168
2
 
5
 
! Отговори
moni bond преди 13 години
Петреъс е единственият човечен Американски генерал, поне за съвремената история на САЩ!Всички останали са животни.
167
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Какво те кара да мислиш, че съм атеист?Може да съм будист, неоезичник или просто агностик. Може да съм още дузина други неща.Точно заради тоя Авраамов догматизъм, че виждате всичко в черно и бяло, сами ще се смачкате.
166
9
 
4
 
! Отговори
Lucifer преди 13 години
Не само Корана, ами и Библията ако изгорят - идеално ще сторят. От векове ни заблуждават в съществуването на божества и хората вярват и вършат какви ли не глупости в тяхно име. Има сила, но тя не е Аллах, не е й Иисус...
165
8
 
8
 
! Отговори
8 годишен преди 13 години
а Корана не е ли измислен за най-глупавите същества на земята
164
6
 
3
 
! Отговори
сalka преди 13 години
Много предубедени хода има тук. Наистина непознавайки истинската история,исказват мения меко казано неотгорарящи на истината! Бих посъветвал човека цитирал знаменията от Корана да се поинтересува и прочете повече , но да внимава каква литература използва! Корана е последната книга след Теврата и Библията! Немога да разбера защо само убиждате и псувате , а така неможе да разбереш и научиш многго неща!
163
3
 
3
 
! Отговори
Amenhotep преди 13 години
167А на какво учи атеизмът?
162
9
 
7
 
! Отговори
фереджето преди 13 години
Не изгаряйте Корана, облекчавайте се отгоре му....
161
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Море и във "Второзаконие" има точни инструкции какво да прави "божия народ" със всички останали - да ги поробва, изнасилва, избива...Забелязал ли си огромната прилика между екзекуциите на заложници от Ал Кайда, и измъчването на заложници-членове на Ал Кайда, от американските войски?Християни, мюсюлмани - един дол дренки сте... само извиненията ви са на различни езици.
160
1
 
19
 
! Отговори
jena преди 13 години
всяка религия е догма, аз съм против всеки, който ми казва как да живея, имам си собствена представа за това.
159
2
 
5
 
! Отговори
Amenhotep преди 13 години
161, Всъщност, ако не се лъжа, в епоса за Гилгамеш се говори за продънването на Босфора и образуването на Черно Море, около което по това време е имало развити човешки цивилизации. Горе-долу датировката се вписва с топенето на ледниците и покачването на нивото на Средиземно море.
158
5
 
6
 
! Отговори
Knock преди 13 години
Тъпо е да се горят каквито и да било книги, но скапаните религии трябва да се разкарат! И Аллах-малах, Исуси там и всякакви подобни дивотии!!!
157
2
 
10
 
! Отговори
Amenhotep преди 13 години
155, Разликата между тия сури и "второзаконието" е в това, че във "второзаконие" Бог трепе тия които са се отрекли от него, а в Корана Аллах призовава "правоверните" да я вършат тая работа вместо него.Забелязал ли си огромната прилика между екзекуциите на заложници извършвани от Ал Кайда и убийството на ритуалното животно при т.нар "Курбан"?
156
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
снимката е много показателна-***
155
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Епосът за Гилгамеш има и гръцка версия - за Девкалион. Което просто показва как един и същи мит има половин дузина интерпретации.За жалост, обаче, реалните геоложки данни не показват да е имало масивни потопи в района по това време (камо ли за целия свят) . Най-много на свещениците някой да им е пи@#л на главите, пък те си помислили, че дъжд ги вали.
154
1
 
11
 
! Отговори
Amenhotep преди 13 години
Абе тия сури основно се изучават от деца от 6-годишна възраст в разни медресета (вкл. и в България) от диви Хиджи налагащи шириата и призоваващи към джихад ... Аз ако прочета Корана още веднъж мюсюлманин пак няма да стана, както няма да стана и хитлерист или комунист ако прочета още веднъж "Моята Борба" или "Капитала" ... обаче на тия дечица това им се набива в главичките, което е меко казано ОПАСНО!
153
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Егати и комедията - седнали християни и мюсюлмани да мерят чия книга е с по-дебели корици.
152
1
 
7
 
! Отговори
BG Rednik преди 13 години
Goreneto na knigi e prostotia.......
151
2
 
6
 
! Отговори
Кака преди 13 години
Amenhotep, направил си си труда да препишеш толкова много сури, а не си се поинтересувал, дали не са били казани по определени поводи. Тези сури се отнасят до истински събития, случили се в миналото. И нямат нищо общо с настоящето. Друг е въпроса, че много като теб ги четат повърхностно.