Осъдената на смърт идва

Екзекуцията на жена във Вирджиния за първи път от 100 години провокира обществото
23 сеп 2010 19:57,
78
Осъдената на смърт идва
Тереза Люис Снимка: БГНЕС

От 1 януари 1973 г. до 30 юни 2009 г. в САЩ са произнесени общо 8118 смъртни присъди. От тях 165 са срещу жени, което прави около 2%.

Извършените екзекуции са близо 1200. Жените, чието смъртно наказание е изпълнено, са 11. От днес те ще станат 12 (или 1%).

41-годишната Тереза Люис ще бъде умъртвена с инжекция в щата Вирджиния за участие в организирането на убийството на съпруга и доведения си син. Само по себе си смъртното наказание не е забележително събитие в САЩ. Както цифрите показват обаче, когато става въпрос за нежния пол, до изпълнение на подобни присъди се стига изключително рядко.

Всъщност Люис е първата жена, която ще бъде екзекутирана от близо век насам във Вирджиния. Предишната изпълнена смъртна присъда е за 17-годишно чернокожо момиче, която издъхва на електрическия стол през 1912 година.

Настоящият случай предизвика множество противоречиви коментари отвъд Океана, а и в целия свят.

От една страна е тезата, че правосъдието не трябва да дели престъпниците по пол и да проявява снизхождение към жените. 12% от всички углавни престъпления на територията на САЩ са дело на жени, но дори при доказана вина почти не се стига до смъртна присъда. Жените са много по-нестабилни психически от мъжете и много по-податливи на чуждо влияние, твърдят експерти. Освен това обществото по презумпция приема образа на осъдения на смърт като мъж (иначе щеше да има филм „Осъдената на смърт идва”).

От друга страна обаче, много специалисти са на мнение, че в редица случаи жените получават смъртна присъда за престъпления, за които мъжете се разминават с по-леко наказание. Това важи в особена степен за „домашните” убийства, които, предвид наложените стереотипи, съдебните заседатели приемат за далеч по-ужасяващи, ако са извършени от баба, майка, сестра, дъщеря. Защото това е противоестествено, ако приемем, че жената е покровител на семейството, и да му посегне, е немислимо.

Точно такъв е случаят на Тереза Люис. Тя се призна за виновна за организирането на убийството на съпруга и доведения си син. Но жената не е извършила убийствата. Люис оставя отворена вратата на семейната къща и купува оръжието и амунициите за двамата убийци мъже, с единия от които има любовна афера. Мъжете обаче са осъдени на доживотен затвор.

Защитата дори е категорична, че Люис е била манипулирана от своя любовник Матю Шаленбергер (който впоследствие се самоубива в затвора) и вината й не заслужава смърт. Като основен довод адвокатите изтъкват ниската интелигентност на 41-годишната жителка на Вирджиния. С коефициент на интелигентност едва 72, Люис би могла лесно да се поддаде на внушенията на средностатистически умен мъж като Шаленбергер, опитват се да убедят съда от защитата.

Това обаче не се оказа достатъчно за отмяна на присъдата в последния момент. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
0
 
0
 
! Отговори
Ivo преди 13 години
За незнаещите, Американското правителство не може да направи абсолютно нищо. Дори САЩ да отменят смъртната присъда това би било на федерално ниво. Според конституцията всеки щат е не зависим и всеки щат решава такива закони според легалната им структура. В някои щати такива закони се приемат или отказват на референдуми с минимум 60% "за"
70
0
 
0
 
! Отговори
бамби преди 13 години
Да, и аз не знаех... това трябва да се отмени, защото така всички амита ще бъдат освобождавани
69
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не знаех, че в Щатите ниския IQ го смятат за довод за отмяна на присъди. Сранно...
68
1
 
2
 
! Отговори
mestessa преди 13 години
Не си ***.Просто не си гледала филма.И стига сте търсили тези кавички. Отдавна не са задължителни. Колкото до екзекуцията за мен си е убийство,макар че не знам какво бих сторила на някого, ако посегне на близките ми.
67
0
 
4
 
! Отговори
bayco преди 13 години
чак пък *** :))) идва от филма "Осъденият на смърт идва" с Шон Пен и Сюзин Сърандън, макар да не вярвам да не си го гледал/гледала
66
1
 
6
 
! Отговори
Пич преди 13 години
""осъдената на смърт идва". Къде идва?!?! Нещо аз ли съм *** или нещо в заглавието пак не е както трябва??? "Ами за съжаление трябва да ти кажа, че ти си ***.
65
2
 
4
 
! Отговори
gorskia преди 13 години
abe to mai izliza 4e amerikancite sa ne po malko divaci ot iran4anite i drugite koito presledvat. na svetlinni godini sa ot evropeyskata kultura, ta tova sa indianci i 4erni upravlyavani ot evrei, nyama i kak da e ina4e :)
64
1
 
21
 
! Отговори
бг преди 13 години
Ако има поне един *** екзекутиран в България за убийство, престъпленията тук ще станат много малко.
63
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ИСКАМ В БГ. ДА СЕ ВЪВЕДЕ АМЕРИКАНСКАТА ПРАВОСЪДНА СИСТЕМА, И ТОГАВА САМО ЩЕ СЕ ПРОЧИСТИ ДЪРЖАВАТА ОТ ***
62
2
 
0
 
! Отговори
LISTOPAD преди 13 години
TOVA NE E LI HUBAVATA ISMERALDA NA SNIMKATA,4E....... NE VIJDAM DOBRE BABETA
61
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Като я гледам, май и в американската милиция бият :))
60
2
 
3
 
! Отговори
до 61 преди 13 години
заглавието не е както трябва, но и ти си ***
59
1
 
16
 
! Отговори
Гошко преди 13 години
Аналогия правят "умните" автори на статията с филма "Осъденият на смърт идва"(Dead man walking). Ама и ви сте "много умни" и затова питате.
58
2
 
5
 
! Отговори
оффф преди 13 години
и аз това исках да знам. Прочетох пак статията, оказа се, че ставало въпрос за заглавие на филм...ама къде са кавичките, че да се сетя по-навреме...
57
7
 
18
 
! Отговори
nba преди 13 години
Къде идва осъдената на смърт ? В нас ли ?
56
13
 
25
 
! Отговори
offff преди 13 години
"осъдената на смърт идва". Къде идва?!?! Нещо аз ли съм *** или нещо в заглавието пак не е както трябва???
55
1
 
10
 
! Отговори
tishko преди 13 години
е при призната вина и все пак без пряко участие в убийството да се даде най-тежкото наказание ми се струва малко прекалено
54
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Законите трябва да са еднакво строги към всички !
53
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Жените извършват престъпления почти колкото мъжете на в повечето случай остават ненаказани и неразкрити защото по презюмция се търси мъж.Не е мое мнение а мнение на криминалисти в САЩ.Гледах го в един филм по дискавъри.Имаше и доста примери.Ето го двойният стандарт...
52
0
 
25
 
! Отговори
аз преди 13 години
Има едно златно правило в етиката: "не прави на друг това, което не искаш да ти направят на тебе". Трябва ЯВНО да се напише в закона, че който посегне на живота на друг човек се отказва от собствените си човешки и граждански права. Същото важи и за тежки физически и психически тормоз. Не може да убиеш някого или да изнасилиш жена, а после да си търсиш човешките права. Щом си го направил умишлено - знай, че ДОБРОВОЛНО СИ СЕ ОТКАЗАЛ ОТ ПРАВАТА СИ. Разбира се, след доказване на вината в съда.