Опитът за преврат в Еквадор - неуспешен

При безредиците е загинал най-малко един полицай, 50 са ранени
1 окт 2010 08:47,
5
Опитът за преврат в Еквадор - неуспешен
Снимка: БГНЕС

Въоръжените сили на Еквадор освободиха президента Рафаел Кореа след близо 10 часови безредици, съобщи АФП.

Кореа се появи на балкона на президентския дворец в Кито.

"Повярвайте ми, че когато бях освободен и ми казаха, че има най-малко един загинал полицай, аз плаках - не от страх, а от тъга", заяви Кореа в импровизираната си реч.

По-рано еквадорските войски са щурмували болницата и са водили престрелка с полицаите, протестиращи срещу мерките за икономии на правителството.

При престрелката е загинал най-малко един полицай.

Полицаите нападнаха Кореа, като го принудиха да потърси убежище в болницата, откъдето той ги обвини в опит за преврат.

По данни на Червения кръст най-малко 50 души са били ранени по време на сблъсъците.

Стотина привърженици на президента социалист изминаха пътя от двореца Каронделет, където се помещава правителството на страната, до болницата, скандирайки "Долу преврата, долу враговете на народа!"

По време на безредиците Кореа съобщи пред телевизия ECTV, че все още управлява страната и отказва да преговаря с разбунтувалите се, докато не спрат протестите.

"Излизам оттук като президент или ме изнасят като труп", заяви той в интервюто.

Кореа също така отказа да даде съгласието си за операция за неговото спасяване, като заяви, че иска да избегне кръвопролития.

Полицаите протестираха срещу суровите мерки на правителството, които предвиждат орязване на бонуси от техните възнаграждения.

Намиралият се под обкръжение в болница президент заяви, че няма да преговаря с разбунтувалите се полицаи за съкращенията в бюджета, докато те не приключат протеста си.

Към него се присъедини ръководителят на армията на Еквадор генерал Ернесто Гонсалес, който призова разбунтувалите се полицаи да спрат бунта си срещу правителството и да се предадат.

Гонсалес пое ангажимента да бъдат уважени правата на онези полицаи, които се откажат след часовете протести срещу намаляването на възнагражденията им, като се разграничи от военните, които превзеха летището на столицата.

САЩ изразиха "пълна подкрепа" за президента на Еквадор Рафаел Кореа в разгара на описания от Кито като опит за преврат и призоваха за мирен край на кризата, като подчертаха, че следят отблизо бързо разгръщащия се хаос в Еквадор.

"Следим отблизо събитията в Еквадор", заяви в изявление Хилари Клинтън.

"Призоваваме еквадорците да се обединят и да работят в рамките на демократичните институции на Еквадор за постигане на бързо и мирно възстановяване на реда", посочи тя.

Говорителят на Националния съвет по сигурността Майк Хамър заяви, че Белият дом също наблюдава обстановката отблизо и изрази пълна подкрепа за Кореа и демократичните институции на Еквадор.

Президентът на Венецуела Уго Чавес, който е близък приятел на Рафаел Кореа, също заяви, че еквадорският ръководител е бил отвлечен и че той и сътрудниците му се страхуват за живота си. Колумбия и Перу затвориха границата със съседен Еквадор, а организацията на южноамериканските държави Unasur насрочи спешно заседание в Буенос Айрес в близките часове, посветено на ситуацията в Еквадор.

Още по темата
Подкрепа за законното правителство на страната изрази и ръководителят на външната политика на ЕС Катрин Ащън, която призова всички страни да се въздържат от насилие.

"Настоятелно призовавам всички страни да се въздържат от насилие и действия, които биха могли да подкопаят конституционния ред и върховенството на закона в Еквадор", изтъкна Ащън чрез говорителката си Мая Коциянчик.

"Призовавам за запазване на конституционния ред в Еквадор и изразявам пълната си подкрепа на демократично избраните институции на Еквадор", допълни тя.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още по темата: преврат
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
15
 
! Отговори
Наблюдаващ преди 13 години
Много интересно - партизаните и 1917 са черни петна в историята, терористи и бла-бла-бла. Обаче когато се прави опит за въоръжен преврат и бунт срещу легитимната власт - народа му било свършило търпението...Някои хора май мислят с плънката дето са им я помпали в главите наместо изтегления мозък платените отвън проамерикански и анти-източноевропейски агитации от последните 20+ години.
4
3
 
16
 
! Отговори
ЛЕЛЕ преди 13 години
СТЕФАНЕ НИЩО ТИ НЕ РАЗУМЕМ БРАТ ?
3
1
 
23
 
! Отговори
петък преди 13 години
Протестът е знак за нетърпение,бунтът е знак за край на търпението ---А НЕ ОПИТ ЗА ПРЕВРАТ ---
2
1
 
22
 
! Отговори
боже, боже преди 13 години
Ама на такива неграмотници като теб колко лесно могат да им се внушават разни неща не е истина! *** народ лесно се управлява.
1
5
 
23
 
! Отговори
Стефан преди 13 години
Сигорно неим е удобен на Американците човека и се опитват да го махнат по демократичен начин както махнаха и Садам само че по демократично а и там няма толкова нефт. При нас нещата са каде са по лесни бутнат им пара на наште политици и заскачват като маймунки и правят каквото им се каже.