Хиляди студенти тибетци протестират в Китай

Демонстрациите са против обучението само на китайския език
Обновена: 22 окт 2010 17:00 | 22 окт 2010 17:00, Елка Василева
1
Хиляди студенти тибетци протестират в Китай
Снимка: БГНЕС

Масови демонстрации на етнически тибетци, които се обявяват против езикова реформа в провинция Цинхай, са обхванали съседни региони и според някои данни са стигнали до Пекин.

От базираната в Лондон правозащитна организация „Свободен Тибет“ заявиха, че студентите са възмутени от плановете на правителството обучението в училищата и университетите да бъде изцяло на китайски, което според протестиращите заплашва тяхната култура и език.

Цинхай е многонационална провинция, като особено многобройни са тибетската и монголската диаспора, които са запазили националния си език, пише ВВС.

Първият протестен поход, в който са участвали между 1000 и 9000 души, е бил проведен във вторник в град Тонгрен.

Организаторите му са получили разрешение за провеждане на демонстрацията и полицията не се е намесила.

Според „Свободен Тибет“ протестните акции, в които участват стотици и хиляди студенти, са обхванали и съседните провинции. По непотвърдени данни в студентското градче на Пекинския университет също е имало демонстрация с 500 участници.

Всички акции преминават мирно, няма каквато и да е информация за сблъсъци с полицията.

Протестиращите са недоволни от реформите в образованието, които предвиждат ограничаване използването на тибетския език в образователните учреждения.

В момента в провинция Цинхай и в някои други региони, населени с етнически тибетци, има два държавни езика. Китайските власти планират да отменят задължителното преподаване на втори език, като то да остане само в специализираните езикови паралелки.

„Китайците налагат реформи, които ми напомнят за културната революция“, цитират представители на правозащитната организация неназован бивш учител от Тонгрен.

„Реформата не само застрашава родния език на много граждани, но и представлява пряко нарушение на конституцията на Китай, която трябва да защитава нашите права. Използването на тибетски език систематично се изключва като част от китайската стратегия, чиято цел е укрепване на окупационния режим в Тибет“, се казва в изявление на „Свободен Тибет“.

Тибетците от една страна се съпротивляват на културната експанзия на Китай в стремежа си да съхранят своя език и традиционната си будистка култура. От друга страна мнозина от тях иска децата им да владеят на едно и също равнище родния си и китайски език с надеждата, че това ще им помогне да си намерят по-високоплатена работа.

Китайското правителство пък настоява, че въвеждането на единен език ще помогне за реализирането на икономическите възможности и ще разкрие допълнителен потенциал за развитието на регионите, чиито проблеми дълго време са били игнорирани. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още по темата: Китай
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
Tibet преди 11 години
Нашите *** не са граждани на завзета от българия територия, а са натрапници в българската държава! Мисля, че има разлика между завладяна територия и натрапеници в една държава...
1
0
 
1
 
! Отговори
Провадийския преди 13 години
Ха, че нашите *****али да не би да са учили *** някога в училище? От хиляди години са тук, но все още си говорят на ***. То де да беше така, че даже тъкмо щяха да се одучат и да крадат. нито пък на нас за 500 години за успели да унищожат езика ни и ку7лтурата ни. Тия от какво се оплакват?