В Куба вече ще плащат данъци

Вече ще е възможно и наемане на работници
Обновена: 27 окт 2010 11:47 | 27 окт 2010 11:46, Елка Василева
6
В Куба вече ще плащат данъци
Снимка: БГНЕС

Кубинско правителство публикува документ, който позволява на кубинците да започват частен бизнес и да наемат работници.

Властите огласиха и правилата, по които ще събират данъци от частния сектор. Налози ще плащат вече както частните предприемачи, така и заетите в недържавни предприятия, като данъкът ще зависи от размера на доходите.

Онези, чийто доход надвишава 50 000 песо ($ 2300) годишно, ще плащат 50% данък. За тези пък, чийто бизнес им осигурява над 5000 песо годишно ($225), ставката ще е по-ниска – 25%.

Никакви данъци няма да плащат само онези частни предприемачи, чийто бизнес им осигурява под 5000 песо годишно.

Досега кубинците практически не плащаха данъци. 85% от жителите на страната работят в държавни предприятия, получават заплата от 20 долара и не плащат никакви данъци.

Въвеждането на налози за малкия и средния бизнес е част от програмата за разширяване на частния сектор. Властите в Куба разчитат, че нововъведенията ще оживят икономиката на острова и ще спомогнат за създаване на работни места в частния сектор.

Преди месец правителството обяви подготвяне на съкращения на 500 000 души от държавните предприятия.

Още по темата

На частните предприемачи вече ще бъде разрешено да наемат работници – досега те можеха да привличат на работа само свои роднини. Подоходният данък за работещите в частните предприятия ще е 10 %, пише ВВС. 

През последните две години се наблюдава значителен спад на икономиката на Куба, което вече доведе до намаляване на износа. Ситуацията се усложни и от падането на цените на никела, който е главна експортна стока на острова, а световната финансова криза пък доведе до намаляване на потока от туристи в Куба.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още по темата: Куба
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
xxxx преди 13 години
Убягнало ти е !!!!
4
0
 
0
 
! Отговори
до 2 преди 13 години
Слагам ти плюсче! Представяш ли си колко минуси щеше да имаш,ако твоят коментар беше същия,но за снимка на Турция!
3
0
 
0
 
! Отговори
До 1 преди 13 години
Напротив Куба възприема изключително успешния китайски икономически модел. Тук става дума не за предаване на властта от комунистите, а за преход насочен към по либерална икономика със силен държавен контрол с цел икономически растеж.
2
1
 
2
 
! Отговори
Даааа преди 13 години
Сега остава да им спретнат едни "свободни" избори и ако при нас дойде Боко Тиквата, при тях ще се върне Фулгенсио Батиста. И айде отначало....Защо ли от ЦРУ така се радват на тиквата и цецо-крадецо - не знам, сигурно нещо ми убягва
1
0
 
6
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 13 години
фотограф съм и разбирам от снимки,тази е тенденциозна,Куба е много красива страна