НАТО запазва тактическите ядрени арсенали

Ръководителите на северноатлантическия пакт ще се срещнат в Лисабон
Обновена: 7 ное 2010 10:12 | 7 ное 2010 08:14,
54
НАТО запазва тактическите ядрени арсенали
Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен. Снимка: БГНЕС

Ръководителите на НАТО едва ли ще се съгласят да намалят тактическите ядрени арсенали на пакта по време на срещата си по-късно този месец, заявиха представители по отбраната.

Ръководителите се срещат в Лисабон на 19-20 ноември, за да набележат бъдещето на 61-годишния алианс. Руският президент Дмитрий Медведев също ще присъства на преговорите, които се очаква да засегнат ракетната отбрана.

Ядреният арсенал в Европа остава източник на напрежение с Русия и вътре в НАТО – Германия, Полша и Швеция призовават за по-голям ангажимент от страна на пакта за ядрено разоръжаване, на което се противопоставят Франция и САЩ.

По всяка вероятност обаче няма да стане дума за американските ядрени оръжия в Европа, първоначално предназначени да въздържат руско нахлуване, според представители по отбраната.

"Докато светът е ядрен, (НАТО) трябва да задържи ядрените си оръжия", заяви на конференция по сигурността в Халифакс, Канада, Стивън Абрайъл, върховен главнокомандващ, за трансформиране на пакта.

Канадският министър на отбраната Питър Макей заяви по-рано пред всекидневника Globe and Mail: "Мисля, че е малко вероятно да станем свидетели движението за неразпространение да набере скорост, докато не е налице желание и от двете страни".

Заместник-министърът на отбраната на САЩ Майкъл Флорной междувременно отбеляза, че нов Договор за съкращаване на стратегическите оръжия, договорен по-рано тази година, ограничава Русия и САЩ до максимум 1500 разположени бойни глави всяка, съкращение с около 30% от тавана, установен през 2002.

Същевременно през април държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън, изглежда, изключи ранно изтегляне на около 240 американски ядрени оръжия, разположени в натовските държави Белгия, Германия, Италия, Холандия и Турция – оръжия, които ще бъдат транспортирани от бомбардировач.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
5
 
! Отговори
anonimen преди 13 години
До 27 българин какъв българин си ти бе такива като теб са готови за стотинки майка си,бащаси ивсичко да продадът.
40
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
БРИК (Бразилия ,Русия ,Индия, Китай)- 25% от територията на планетата и 40% от населението. НАТО трудно ще се справи с новия алианс.
39
3
 
2
 
! Отговори
tt преди 13 години
haide sega ss20.i da treperat zapadnite pedali.
38
0
 
3
 
! Отговори
5 преди 13 години
форумът на сега е цензуриран пои съвместителство от бабишкела комбат5
37
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
По всяка вероятност обаче няма да стане дума за американските ядрени оръжия в Европа, първоначално предназначени да въздържат руско нахлуване, според представители по отбраната.===================================================================Русия се въоръжава усилено, a защо Европа да се разоръжава ? !
36
4
 
7
 
! Отговори
za 18 преди 13 години
Кога САЩ са нападали Русия ? По време на революцията на болшевиките цяла Европа се обявява срещу червената чума и праща интервентите,a хамериканците дават 100 000 000 златни долара на Ленин .............или може би по време на войната срещу Хитлер спечелена с американско оръжие .............*** :)
35
2
 
9
 
! Отговори
Нина преди 13 години
Да бъдат възпирани с превантивни ядрени удари???? Това означава само и единствено едно нещо-ТЕРОРИЗЪМ в космически размери. За теб човешкият живот нищо ли не значи? И защо си мислиш, че "струваш" повече от едно иранско дете, от една иранска жена или мъж? Да не тече злато във вените ти? Който пръв посегне към ядрено оръжие да гори вечно в ада дано.
34
1
 
1
 
! Отговори
:( преди 13 години
Вие не сте гледали филми
33
1
 
1
 
! Отговори
:-))) преди 13 години
това и в китай не е възможно! 95% премахнати поради нарушение на правилата на китайците!
32
2
 
1
 
! Отговори
:-))) преди 13 години
аааце, аааце, аце шампинион!
31
2
 
3
 
! Отговори
работник преди 13 години
по принцип си прав. но няма как... сухото гори със суровото.
30
1
 
13
 
! Отговори
аналитик преди 13 години
Не ти е виновна Октомврийската революция? Тя е имала прогрессивни и правилни посоки за просперитета на Русия. Но, както винаги се случва в живота, кариеристите с всякакви средства се домогват и уреждат във властта и след това го удрят на алчност и живот, подкопавайки всяка идея, заменяйки идеите с личен прагматизъм. Социализма е по-прогрессивна система, при равни други условия, ако е съзнателен труда и солидарно честен и почтенн. Но алчността събаря всякакви стени.
29
1
 
4
 
! Отговори
17:00 преди 13 години
тая *** трябва да я респектират с един мутрен удар! в зъбките, както тя самата си вика!
28
2
 
2
 
! Отговори
:-))) преди 13 години
ти не си ли джагалка? е, интегрирана разбира се!
27
10
 
7
 
! Отговори
tulski преди 13 години
*** не трябва да се докопват до ядрено оръжие, защото ще станат заплаха за Християнската цивилизация.Трябва да бъдат възпирани и респектирани по всякакъв начин. Дори, ако трябва с превантивен ядрен удар.
26
6
 
12
 
! Отговори
Нина преди 13 години
И каква е заплахата от Иран? Знаеш ли от какво се нуждае империята на злото-САЩ? Нуждае се от врагове, ако няма реални такива сама си ги измисля и създава, а но човек трябва малко да поразмърда сивото си вещество, а не да плямпа това, което е чул по телевизията.
25
14
 
2
 
! Отговори
Българин преди 13 години
Честит ви празник другари!!!93 години от НАЙ УРОДЛИВОТО ТВОРЕНИЕ на ЧОВЕЧЕСТВОТО-Великата Октомврииска Социлистическа Революция!!!Да живее СВОБОДНА БЪЛГАРИЯДа живее ЕВРОПА,да живее САЩ,да живее НАТО!!!!
24
4
 
1
 
! Отговори
Олимп преди 13 години
Да наистина и защо? а тулски? или ще триеме пак неудобните ви мнения?
23
10
 
5
 
! Отговори
tulski преди 13 години
Ще бъде голяма глупост, да се махнат ядрените ракети от Европа, докато съществува заплаха от държави, като Иран.
22
2
 
1
 
! Отговори
ЯО преди 13 години
тусси, трив´каш ли както в сега? не за друго, ама мнение ще пиша.а.а то е за да има рима, чад ли си?