Лекар отказа да оперира пациент с нацистка татуировка

Германският хирург се е оказал евреин
Обновена: 13 ное 2010 20:48 | 13 ное 2010 11:25,
312
Лекар отказа да оперира пациент с нацистка татуировка
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Лекар отказа да оперира 36-годишен пациент, на чието рамо имало нацистка татуировка.

„Няма да оперирам съпруга ви – казал хирургът на жената на пациента, добавяйки, че не може да действа срещу съвестта си. – Аз съм евреин”.

След тези думи напуснал операционната.

Операцията била довършена от друг хирург, съобщи Bild.

Това не е първият случай, когато германски лекар отказа предоставянето на медицинска услуга по идеологични съображения.

През февруари стоматолог отказа да лекува 16-годишен младеж на име Джихад.

Зъболекарят възприел едно от значенията на думата „джихад” – свещена война с неверниците, като обявяване на война на всички, които не са мюсюлмани.

В Германия действа закон, според който никой не може да задължи лекар да окаже медицинска помощ, освен ако не става въпрос за спешен случай.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


312
Още по темата: Германиялекарнацист
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
2
 
8
 
! Отговори
койчо преди 13 години
Е сега стана интересното - какво ги правиме тея с татуировките на исус христос?
18
4
 
3
 
! Отговори
anonimen преди 13 години
nie ne sme neonacisti ama na6ite lekari pak ni otkazvat kato ne mu butne6 pari,xa,xa
17
10
 
8
 
! Отговори
номер 2 преди 13 години
До номер 19....На баба ти сливата. Нито съм евреин, нито съм турчин, нито съм националист. Просто обясних, защо АЗ лично, не ббих оперирал хора с татуировки на масови убийци. Щом някой не ти се вмества в стандарта, щом някой казва истината - ти веднага го слагаш в некви графи.
16
7
 
5
 
! Отговори
номер 2 преди 13 години
Още нещо...Дълго време аз работех, като частен консултант. ОТКАЗВАЛ съм услуги на клиетни, просто щото НЕЩО СА МЕ ИЗДРАЗНИЛИ НА ПЪРВАТА СРЕЩА ОЩЕ. Не защото са турци, евреи, немци.... Не. Просто не ме кефиш, бе ко**ле ! Не ме кефиш тва е. Аз решавам, че мога да от**а парите от тази сделка и му казвам да го **ха. И никой две не може да ми каже. Моля прочетете внимателно статията. Закона в Германия им дава това право, стига операцията да не е животоспасяваща. Точка .
15
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Това се казва ирония на съдбата, нациста попаднал под ножа на еврейн, хахаха, тей, че като мразиш някого внимавай да не се нуждаеш един ден от него!
14
2
 
5
 
! Отговори
MD преди 13 години
В България важат същите правила. Пациентите по всяко време могат да се откажат от лекаря си, лекарите са длъжни за оказват "спешна медицинска помощ на лице в критично за живота му състояние". (вижте Закона за здравето).
13
6
 
22
 
! Отговори
но комент преди 13 години
Много ми е интересно наистина каква щеше да бъде реакцията в Германия, ако доктор откаже да оперира някого заради еврейска татуировка.веднага ще го обявят за нацист и ще го изгонят от работа.на доктора работата не е да преценява политическите възглади на пациентите си,а трябва да вижда страдащото човешко същество пред себе си.
12
6
 
6
 
! Отговори
номер 2 преди 13 години
Защо да го мразя бе...Аз не съм хирург. Трябва ми операция - искам да си дам на някой парите. Отивам в Израел примерно. Обясних защо точно там в предишния си постинг. Аз НЕ мразя евреите. Казвам че АКО бех хирург, не бих оперирал хора татуирали си: Хитлер, Осама Бен Ладин, Пол Пот, или Падишаха по време на Априлското Възстание /е.бал съм го , не го знам как се казва.../ Това е. След като закона в този случай защитава лекрая, що го псувате само щото е евреин ?
11
2
 
6
 
! Отговори
MD преди 13 години
Айде пак тая Хипократова клетва. В текста на клетвата няма нищо, касаещо различията и не е зле, преди да се сетите за нея и да я навирате в очите на лекарите, да прочетете за какво иде реч все пак. В България действа същия принцип - мога да откажа помощ, освен ако не става дума за спешност (вж. Закон за здравето). Спешността се преценява от лекаря, а не от пациента!!!! Така че умната.
10
4
 
5
 
! Отговори
DO 3 преди 13 години
AMI AKO OTKAJE , STE IMA PLA4 DO NEBESATA . CELIAT SVIAT STE NAU4I . STE SE GOVORI STO GODINI . HIRURGA MOJE I DA MU ZABRANIAT DA RABOTI .........
9
2
 
43
 
! Отговори
я преди 13 години
Страхотен немски закон. Помага да се избегнат такива сблъсъци на интереси. Ако лекарят се чувства неудобно може да откаже, ако пациентът не иска лекаря, пак може да откаже. Както винаги немците показват как се действа :) Всеки би се чувствал несигурно ако лекува/бъде лекуван (от) човек, представител на група, която той не понася...
8
8
 
6
 
! Отговори
Mozaka преди 13 години
Абе какво сте се хванали с тая клетва от преди 2000 години? Все едно да искаме отговорност от пушач, който се е клел да не пуши и си е запалил фас или от Гоце, който се кле, че ще защитава българските интереси ;-)
7
12
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
хирургът се е оказал евреин.KAKVO TARSI TOZI EVREISKI *** V GERMANY
6
5
 
22
 
! Отговори
ангел преди 13 години
до номер 2: а защо да не го оперира? кога е било Априлското въстание? има ли днес жив турчин, който да е участвал лично в кланетата? а ти сигурен ли си, че някой твой прадядо не е направил ужасни и отвратителни неща? и ако е направил, трябва ли ТИ да носиш отговорност за неговите действия?
5
10
 
11
 
! Отговори
номер 2 преди 13 години
Има си достатъчно БГ лекари. Ако ми потрябва чужд - ще ида в Израел. Щото евреи или не, чифури или не, тия там в пустинята си направиха най-добрата медицинка система, най-добрата медицинска наука се развива там. И да, това не е мое мнение, прочетете медицински списания - ттам си го пише. А иначе - не ми пука турчин, евреин, немец - ако има татуироква на Хитлер или на башибузук, или на Осама .... - да го д.ухат. Да се лекува сами. Същото ще направя и с човек с татуировка на Джордж Буш.
4
6
 
13
 
! Отговори
anonimen преди 13 години
nqma znaqenie toj e dal kletva ,vse edno 4e nqkoj miusulmanin,da otkaje da operira hristiqnin ,egati
3
6
 
39
 
! Отговори
ангел преди 13 години
лекарят си е решил по съвест - това е добре. никой не трябва да бъде заставян да действа против съвестта си. НО - какво ли щеше да стане, ако лекар беше отказал да оперира пациент с ЕВРЕЙСКА татуировка? или с ЕВРЕЙСКО име? ето, стоматологът отказал лечение на момчето заради името му - а знае ли какво се казва в свещената Тора? пише, че всички неевреи трябва да служат - или да умрат. е, ако някой откаже лечение на евреин, защото си е татуирал цитати от Тора, познайте какво ще стане с него....
2
25
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Вместо да се съгласи на операцията и да му забие скалпел в окото! Тц,тц затова пак се разпълзяха гадините - мекушав стана народа!
1
20
 
91
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
я вземи и прочети пак последното изречение в статията...Ако ти си от Копривчица, Батак и цялата ти рода е изклана и изнасилена по време на Априлското възстание - ще оперираш ли турче, което на г*за си има татуировка на башибузук ?