Китай се призна за най-големия замърсител на атмосферата

Учените смятат, че страната е отговорна за 25% от вредните газове
Обновена: 23 ное 2010 19:30 | 23 ное 2010 19:30,
26
Китай се призна за най-големия замърсител на атмосферата
Снимка: БГНЕС

Китай отдавна се смята за страната, която отделя най-много въглероден диоксид в атмосферата, но за първи път го призна, съобщи Ройтерс.

Според изчисления на учените Китай е отговорен за една четвърт от отделяния в атмосферата въглероден двуокис, около 7,5 милиарда тона годишно.
 
„Ние в момента сме на първо място в света по размер на отделяните вредни емисии“, заяви ясно Си Ценхуа, дипломатът, представляващ Китай на преговорите за климата.

Във вторник той представи позицията на Пекин за срещата на върха в Канкун, Мексико.

Западни изследователи твърдят отдавна, че Китай е изместил САЩ от първото място на замърсителите на атмосферата през 2006 или 2007 година.

Досега обаче властите в Пекин отказваха да се съгласят безрезервно с тази роля – твърдяха, че е възможно, но за да е сигурно, са необходими допълнителни изследвания. Освен това настояваха, че оценката трябва да се прави на глава от населението.

Въпреки признанието китайският дипломат подчерта, че при ограничаването на вредните емисии водеща роля трябва да поемат развитите индустриални държави, защото исторически са допринесли повече за глобалното затопляне.

Откровението на Си Ценхуа обаче явно не е напълно съгласувано с правителството, защото информация за изявлението му на пресконференцията се появи на официалната страница на правителството, но без въпросния пасаж. Държавната осведомителна агенция Синхуа също не съобщава за признанието.
 
През декември дипломати и правителствени представители от целия свят се събират в Канкун, за да договорят глобално споразумение за климата, което да наследи договора от Киото.

Очаква се преговорите да са много тежки. Срещата в Канкун се налага след провала на натоварената с много очаквания конференция в Копенхаген миналата година.

Най-проблемни страни по отношение на поемането на ангажименти за намаляване на емисиите вредни газове, отделяни в атмосферата, са Китай и САЩ. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още по темата: Китай
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
0
 
! Отговори
ввв преди 13 години
дА гледат колегите си в дания и да деистват...кво си признават все едно никой не знае..
22
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Проблема са ТЕЦ-вете, а не автомобилите! Непрекъснато растящата икономика на Китай се нуждае от все повече ел. енергия и най-бързия начин за задоволяване на тези нужди е изграждането на ТЕЦ - това обаче до 5-10 ще се промени коренно, защото Китай в момента изгражда десетки АЕЦ, ВЕЦ и се инвестира много във възобновяеми енергиини източници.
21
0
 
0
 
! Отговори
До 19 преди 13 години
Приятелю почти 100% от телевизорите и мониторите в световен мащаб се изработват в Китай. Зимисли се дали всички телевизори и монитори са *** еднодневки?
20
0
 
0
 
! Отговори
До 11 преди 13 години
Зависи къде ще ходиш в Китай! Пекин, Шанхай и Кантон например са супер модерни градове с много добре развита инфраструктура, но доколкото съм чувал /там не съм ходил/ има и доста изостанали китайски провинции във вътрешността на страната. Аз мисля че доста ще си промениш мнението за Китай в положителна посока след като го посетиш.
19
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Китай IZRABOTVA SAMO BOKLUCI -EDNODNEVKI.
18
2
 
2
 
! Отговори
западняк преди 13 години
8"Англия, САЩ и Германия колко милиарда тона са изхвърлили в атмосферата от Индустриалната революция досега?"Да, ама всичките производствени мощности на Китай са инсталирани точно от Германия и САЩ, благодарение на тяхната Индустриална революция. Китай си спестява това развитие - значи е редно да плаща!
17
0
 
1
 
! Отговори
glawa преди 13 години
Китай добива въглища на ПЪРВО МЯСТО в света НА ГЛАВА ОТ НАСЕЛЕНИЕТО!!!
16
1
 
11
 
! Отговори
EI преди 13 години
Е и какво от това, че се призна?Заводите си пушат, робите работят, ЕС внася, ние затъваме (и в бумащина и в ***)
15
2
 
2
 
! Отговори
an преди 13 години
AMI KITAICITE AKO SI SPOMNQTE SE VOZEHA NA KOLELETA. A SEGA EDIN MILIARD SA SE KA4ILI NA KOLI. KAK NQMA DA SE ZAMARSI ATMOSFERATA? DOKATO BQHA SAS VATENKITE I KOLELETATA, IMA 6E ZIMI. A SEGA E POSTOQNNO LQTO.
14
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Айде сега да ги накарат да плащат всичките тия еко такси, данъци, налози и не знам още, които взимат от нас.
13
4
 
2
 
! Отговори
до 12 преди 13 години
Правилно! Китайците ,ако не мряха като мухи, сега щяха да са сто пъти повече. А ограниченията за раждане на второ дете, това са просто слухове.
12
0
 
2
 
! Отговори
Фред Астор преди 13 години
До 12,интересно ти в България на какво си свикнал.Дори президента ти е с *** на двора.
11
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Леле мале,другата седмица отивам в Китай. Казаха ми без антибиотик в чантата да не тръгвам. Да не пия непреварена вода. Хигиената била под всякаква критика. На 80% от обществените им тоалетни трябва да клякаш.
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Хайдее този увисна на въжето....
9
0
 
4
 
! Отговори
Калин преди 13 години
щом *** взеха да си признават .. и бг шмекерите по долу запищяха :)
8
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Кво значение има коя страна ги изхвърля тези отпадъци? Нали всички ползваме продукцията от Китай. В крайна сметка по-зле за тях а не за останалите. Щото иначе, ако произвеждахме продукцията на собствена територия, то щяхме да сме подложени на повече отровни газове от колкото в момента.
7
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
А Англия, САЩ и Германия колко милиарда тона са изхвърлили в атмосферата от Индустриалната революция досега?
6
0
 
6
 
! Отговори
Ую преди 13 години
И аз шлизам много по-рядко. Като българска магистрала - на всеки 500 метра билдборд
5
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
2 милиарда като пръцкат как да не са най-големия замърсител.И на водите. И на водите.
4
0
 
12
 
! Отговори
ях преди 13 години
Ами кой да е друг? Андора ли?