Електротехник обвинен в кражба на 271 творби на Пикасо

Мъжът твърди, че са му подарени от самия художник
Обновена: 29 ное 2010 14:49 | 29 ное 2010 14:48, Елка Василева
2
Електротехник обвинен в кражба на 271 творби на Пикасо
Снимка: БГНЕС

Във Франция е задържан 71-годишният електротехник Пиер льо Генек, който е заподозрян в кражба на 271 творби на Пабло Пикасо, съобщи АФП. Картините са иззети от него.
 
Сигналът за кражбата е бил подаден във френското централно управление за борба с трафика на културни ценности от Клод Пикасо, син и наследник на художника.

Льо Генек сам се е свързал с Клод Пикасо, като разчитал той да му помогне, потвърждавайки, че намиращите се у него картини, рисунки и ескизи са оригинални.

Експертите оценяват колекцията на 60 милиона евро. Те изтъкват, че тези творби на Пикасо са били неизвестни досега за широката публика.

Сред тях са девет картини в стил кубизъм, които са оценени на около 40 милиона евро, а също и акварел от синия му период, портрет на първата жена на Пикасо, на балерината Олга Хохлова, няколко литографии.

По думите на електротехника всички картини и рисунки са му били подарени от художника и съпругата му в периода 1970-1973 г. (последните три години от живота на Пикасо), когато той монтирал сигнализация в някои от техните къщи.

Клод Пикасо обаче отказва да повярва, че баща му е могъл да подари на когото и да е 271 свои произведения, пише Lenta.ru.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
7
 
! Отговори
един българин преди 13 години
И какво като малкия Пикасо,не можел да повярва...? От това произтича,че някой е престъпник ли...?! Що за отклонения имат тези недодялани пикльовци,недорасли и слепи за нормалното в едно общество в днешно време. Абсурдите с богатите - нямат край!