Вегетарианец осъди затвор!?!

Полякът будист не искал месната храна зад решетките
12 дек 2010 12:22,
52
Вегетарианец осъди затвор!?!
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Полски затворник осъди затвора, в който лежи, че не му осигурява вегетарианска храна, съобщи ВВС.

Янош Якобский излежава 8-годишна присъда, но като будист не консумира месо.

След като администрацията на затвора на няколко пъти отхвърляла молбите му за вегетарианска храна, затворникът се обърнал към Европейският съд по правата на човека в Страсбург.

Съдът обаче постановил, че администрацията на затвора е нарушила правото му - свободно да изповядва религията си или по-точно член 9-ти на Европейската конвенция по правата на човека.

Пред магистратите Янош Якобский заявил, че единственият изход за него като будист бил да се откаже да яде, но администрацията можела да изтълкува това като гладен протест, което се наказва допълнително.

Сега ЕвроТемида наказа полската държава да изплати 3000 евро на ищеца затворник.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още по темата: Страсбург
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
0
 
! Отговори
бай шано преди 13 години
сега си давам сметка че през соц-а наистина се мислеше за човека ---в стола винаги за пости правеха посни манжички привсе комунизмаех ех ех
49
1
 
5
 
! Отговори
Мис Каприз преди 13 години
И аз искам да хрупам само "супер био екологични" плодове и зеленчуци, по възможност със сертификат, но доходът ми не го позволява, хем не съм криминално проявена. Кого да осъдя? ;-)
48
6
 
0
 
! Отговори
AJAX преди 13 години
Не се бъзикай с Мен, да не те изтрие от лицето на сайта :)
47
2
 
4
 
! Отговори
Vegan преди 13 години
Правилно е това. Човекът има право на вегетарианска храна. В малко държави зачитат правата на вегетарианците. От месеци БВО стартира: "Петиция за включването на вегетарианска храна в менюто на всички обществени заведения, субсидирани от държавния и общинските бюджети" Сайтът е vegebg.org. Наше право е да имаме избор на вегетарианска храна. Време е всички хора да минат на растителна храна! Пълна свобода за всички живи същества!
46
1
 
6
 
! Отговори
Оня с коня преди 13 години
А защо вегетарианството трябва да е свързано само с религия , не може ли просто да си такъв - да не ядеш месо . Имам приятел който така е свикнал с този начин на хранене , че както той казва "може да се случи и най-лошото" ако яде месо . Все пак всеки си решава как да се храни - и другите не би трябвало да пречим - а да ги толерираме по един или друг начин . На мен също ми е странно - храна без месо , но всеки влак си има пътници .
45
1
 
2
 
! Отговори
Психо преди 13 години
Съжалявам пич ама за тази така справедлива религия, която и аз изповядвам вкарват в психиатричта :)
44
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ето това аз наричам спазване на правата на човека!
43
5
 
5
 
! Отговори
Мен преди 13 години
Аз изповядвам религия, според която отнемането на свободата на хората, без значение физическата или религиозната - не се позволява. Не могат да ме вкарат в затвора :)
42
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
спокойно пич, едва ли ще изкараш цяла седмица в БГ затвор без да правиш секс.....и то наложително ако *** разбираш ;)
41
2
 
1
 
! Отговори
До ангел преди 13 години
Бъркаш будистите с баба си .
40
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
АЗ ЩЕ ОСЪДЯ БГ ЧЕ МЕ ПРИНУЖДАВА ДА ЯМ САМО ХЛЯБ И МЛЯКО.
39
3
 
7
 
! Отговори
ангел преди 13 години
е ми аз пък ти гарантирам, че НИКОЙ от масовото гражданство не прави разлика м/у будизъм и хиндуизъм - както и 80% от зовящите се "будисти". че те основно с това се занимават - улични "циркове" и носене на хипарски украшения. и наричат себе си "кришнари" и "будисти", макар и межд удвте да няма много общо. но е безсмислено да забиваме в същността на религиите, че темата е необятна. както каза някой по-долу ИСТИНСКИ будист едва ли ще попадне в затвора. нека приемем, че е хипар с будистки уклони :)
38
1
 
3
 
! Отговори
еее преди 13 години
Има забрани! Една от тях е да не участват в никакви представления. Друга - да не носят украшения. Това, което ти описваш, е по-присъщо на хиндуизма.Ама на никого не му изнася да чете...
37
2
 
16
 
! Отговори
ангел преди 13 години
генийче, на будистите не им е ЗАБРАНЕНО нищо. тая религия не се основава на ЗАБРАНИ. те просто вярват, че каквото причинят, това ще получат - и НЕ ИСКАТ да ядат месо, защото не искат да са съучастници в убиването на живо същество. наистина сте скотове, които разбират само от ЗАБРАНИ и НАКАЗАНИЯ - а понятия като съвест и избор са недостижими за вас....
36
6
 
6
 
! Отговори
гурбетчия преди 13 години
Защо просто не отдели месото и да изяде останалото? Гевезалъци ! Много е кофти ,че късно разбрирам колко много права имаме ние човеците дори и в затвора!Как не се сетих да съдя държавата докато бях в пандиза,че не позволяваха на жена ми да влиза при мен в килията за да правим секс!Представяте ли си колко пари щях да получа !Аз не правя ли секс повече от 1 седмица се разболявам.Направо ми бръкнаха в здравето!
35
8
 
1
 
! Отговори
РЕКЛАМНА СТРАНИЦА преди 13 години
"Янош Якобский излежава 8-годишна присъда, но като будист не консумира месо."....на будистите не е забранено да консумират месо . Това е прозрачен рекламен трик за ***.
34
1
 
3
 
! Отговори
риба меч преди 13 години
Нещо бъркаш, брато, рибата тон БЕШЕ евтина.Ама - вече -не е .Инаистина е деликатес.С мнооого остаряла информация живееш- отпреди доста годинки.
33
1
 
1
 
! Отговори
Maraba преди 13 години
Съгласен.А можеш ли да посочиш дефиницията в закона за човек?Защото това определение е много разтегливо,а законите са конкретни.
32
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
истински будист мисля трудно ще попадне в затвор
31
3
 
8
 
! Отговори
35 годишен преди 13 години
Имам много добър приятел. Разведе се преди време, даваше на ръка парички за детенцето си, ей - онази *** , бившата му, като ревна - не си ми давал пари, покажи документ. Шест месеца ефективно го осъдиха ! А аз свидетелствах, че пред очите ми той е давал пари. Та съм абсолютно съгласен, че на много хора мястото им не е в затвора.