Първият от Гуантанамо, съден в САЩ, лежи доживот

Граждански съд произнесе първа присъда срещу преместен от лагера
Обновена: 26 яну 2011 10:19 | 26 яну 2011 08:47,
20
Първият от Гуантанамо, съден в САЩ, лежи доживот
Снимката на Гайлани, разпространена от ФБР по време на издирването му. Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Първият затворник от Гуантанамо, съден в граждански съд в САЩ, получи доживотна присъда.

Танзаниецът Ахмед Галани, свързан с атентатите срещу посолствата на САЩ в Кения и Танзания през 1998 г., беше признат за виновен през ноември в заговор за увреждане или унищожаване на американска собственост.

Гайлани обаче не беше признат за виновен по обвинението в убийство. След оправдаването му по това и други обвинения, Конгресът спря действията на президента Барак Обама за преместването в САЩ на задържаните в лагера в Гуантамо.

Главният прокурор на САЩ Ерик Холдър коментира, че доживотната присъда демострира способността на американското правосъдие да държи терористите отговорни за техните действия.

Преди произнасянето на присъдата обвиняемият, който сега е на 36 години, поиска снизходителност, защото не е имал намерение да убива никого, а по време на престоя му в Гуантанамо е бил измъчван.

През 2001 година други четирима души получиха доживотни присъди заради атентатите от август 1998 година, които отнеха живота на 224 души.

Според обвинението Гайлани участвал в заговор с бойци на Ал Кайда за взривяването на посолствата и им е помогнал да купят експлозивите, поставени в американското посолство в Танзания. Според разследването в нощта преди двата взрива той отлетял за Пакистан.

Гайлани беше подведен под отговорност в САЩ през декември 1998 година, но дълго време се укриваше в Пакистан и Афгатистан.

Той беше заловен през юли 2004 година и затворен в лагера в Гуантанамо през 2006 г.

Миналата година беше спрян процесът на военния трибунал в Гуантанамо и беше прехвърлен в граждански съд в САЩ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
2
 
! Отговори
Ал кайда преди 13 години
Егати,честния съд в Америка с американски съдия и американци съдебни заседатели
16
2
 
2
 
! Отговори
до ринго преди 13 години
аз обичам американците и мразя путин, гоце и доган!
15
1
 
2
 
! Отговори
ринго преди 13 години
оказва се че никой не обича братята американци дори маймуните от Африка.
14
2
 
1
 
! Отговори
Kolev Dobri преди 13 години
Американските данъкоплатци бяха осъдени от американски съд да плащат доживотна издръжка на човек, който мрази Америка. Страхотна логика. Би било по-честно да осъдят Ал Каида да плаща издръжката му.
13
2
 
2
 
! Отговори
Замбиец преди 13 години
ама и то къде си е вряло камбата танзанийчето ... сега ще гние доживот съвсем резонно.... да !
12
2
 
2
 
! Отговори
za srs-to преди 13 години
Е поне не са червени дупедавци като тебе... , Инач що не земете да се гушнете с парванката и станишката и марш към русию .... в вечен поход из тундрата... арееее джа *** ...
11
5
 
9
 
! Отговори
. преди 13 години
Този е бил още дете като ги е вършил тия глупости ако се съди по снимката , доживотен затвор защото бил посегнал на американска собственост !? Досега е лежал в Гуантанамобей там едва ли има хора , които не са били измъчвани , тоя Обама май май си е стара страница в нова разцветка , куклен теарът с черен Пинокио.
10
5
 
1
 
! Отговори
. преди 13 години
Този е бил още дете като ги е вършил тия глупости ако се съди по снимката , доживотен затвор защото бил посегнал на американска собственост !? Досега е лежал в Гуантанамобей там едва ли има хора , които не са били измъчвани , тоя Обама май май си е стара страница в нова разцветка , куклен теарът с черен Пинокио.
9
2
 
18
 
! Отговори
Килъра преди 13 години
Еми то значи,че 90% от *** трябва да бъдат вкарани доживот за унищожаване на българска собственост!И тоя ром на снимката май е бил още непълнолетен като е извършил атентатите?Според мен трябва да го пуснат да бачка в някоя АЕЦ
8
8
 
9
 
! Отговори
do СеСеСеРЕ (СеРеС преди 13 години
Айде сега Цоко и Боко да ни внесат още гуантанамоски терористи! ЩЕ ВНЕСАТ ,НАЛИ СА АМЕРИКАНСКИ *** .
7
6
 
6
 
! Отговори
СеСеСеРЕ (СеРеСе) преди 13 години
Айде сега Цоко и Боко да ни внесат още гуантанамоски терористи! Един терорист е малко, искаме още!
6
2
 
5
 
! Отговори
zhikan преди 13 години
тоя *** само по снимката ще го осъдят,няма нужда да го водят до съда даже!!!
5
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тоя го видех вчера у гетото САЩ
4
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
САЩ са предложили палестинските бежанци, прогонени от земите си в днешен Израел, да бъдат преселени в Южна Америка. Разкритието се съдържа в секретните документи, с които се сдоби катарската телевизия "Ал Джазира". Идеята е била лансирана от държавния секретар Кондолиза Райс по време на мирните преговори с палестински и израелски представители в Берлин през 2008 г. Новината бе посрещната с гняв и недоумение от жителите на Газа и Западния бряг, както и от палестинската диаспора по целия свят.Американското предложение е било отправено по време на дискусии относно предоставянето на международна подкрепа за решаване на проблема с бежанците. Тогава Райс е споделила, че освен с пари някои държави могат да помогнат на загубилите своя имот палестинци и със земя. Тя е дала като пример Чили, където палестинската общност наброява около 200 000 души, и Аржентина, която е слабо населена.Представители на Палестинската федерация в Чили определиха проекта като абсолютно неприемлив. По думите им той противоречи на неотменно право на палестинците да се завърнат в родината. Същото мнение изказа и Тилда Раби, президент на Федерацията на палестинските организации в Аржентина. Тя се позова на потвърденото от ООН право на бежанците да се приберат по домовете си.Разкритията на "Ал Джазира" за хода на мирните преговори през последните 10 години предизвикаха изключително гневни реакции сред жителите на Западния бряг. Основната причина за това е, че катарската медия разкрива прекалената отстъпчивост на управляващото територията движение Фатах по време на преговорите. Гневна тълпа атакува редакцията на телевизионния канал в град Рамала във вторник вечерта, в резултат на което бяха изпочупени стъклата на сградата и камерите за видеонаблюдение.Междувременно Перу стана седмата южноамериканска държава, която призна независимостта на Палестина, след като това направиха Аржентина, Бразилия, Боливия, Чили, Еквадор и Гвиана.
3
3
 
12
 
! Отговори
Аз преди 13 години
Тоя го видех вчера у факултето
2
2
 
21
 
! Отговори
Расъл у Расник преди 13 години
..."ще лежи доживот"...Гиди дърти мързеланко, тука хората работят до живот.
1
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ИЗМИХА СИ РЪЦЕТЕ С НЕГО.